המשטרה באוסלו הודיעה אמש (חמישי) כי החלה בחקירה רשמית בנוגע למעורבות של חברת נורטה גלובל בפרשת גל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע, בעוד תושבי המדינה מופתעים לגלות על הקשר האפשרי של ארצם למה שהתרחש בלבנון.

כלי התקשורת הגדולים במדינה דיווחו הערב כי המשטרה אישרה רשמית כי ישנו חשד ולכן היא חוקרת את המנהל בעל האזרחות הנורווגית של החברה, שככל הנראה מייצרת מכשירי אלקטרוניקה בבולגריה או הייתה קשורה ברכישתם מחברה אחרת. שמו הפרטי הוא רינזן, מה שיכול להצביע על העובדה כי הוא בעל אזרחות נורווגית אך לא נולד במדינה.

אוסלו (צילום: 123rf)
בירת נורווגיה, אוסלו|צילום: 123rf

הצהובון הנורווגי VG היה הראשון לדווח על כך היום אחר הצהריים, אחרי שהרשויות בבולגריה הודיעו על בדיקה של החברה החשודה. הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורווגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו. לפי הדיווחים, לא כלי התקשורת ולא הרשויות הצליחו להשיג את הגבר, ויש מי שטענו כי הוא נמצא ב"נסיעת עסקים" בחו"ל. עיתונאים שנשלחו לביתו סיפרו כי הבית סגור, הווילונות מוגפים, והמדשאה "מוזנחת". שכן אמר לעיתון הנורווגי כי לא ראה את הגבר "מאז חופשת הקיץ".

ככל הנראה, המעסיק של גבר זה - בחברה אחרת ששמה לא פורסם - פנה למשטרה אחרי שקיבל טלפונים מעיתונאים שהעבירו לו את מסמכי החברה הבולגרית, בה הגבר נרשם כמייסד. המעסיק סיפר כי הגבר עובד עבורו מ-2020, וכי הוא נמצא ב"נסיעת עבודה" מאז יום שלישי.

החברה הבולגרית בבעלות נורווגית נקשרה לפרשה על ידי דיווחים בהונגריה, שלפיהם חברת הייעוץ BAC הרשומה בבודפשט רק "תיווכה" בין היצרנית לבין מפיצת הזימוניות, החברה הטייוואנית Apollo Gold. עם זאת, בבולגריה טענו גורמים רשמיים כי גם החברה הבולגרית רק תיווכה, וכי יצרנית הזימוניות הייתה חברה אחרת, לא ידועה בשלב זה.

בנורווגיה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות. עיתונאים שדיברו עם חברים של החשוד הנורווגי אמרו כי מדובר באדם בעל אכפתיות רבה לסבל ולנעשה בעולם, וכי "גידל שיער במשך שנים כדי להיות מסוגל לתרום את השיער לחולי סרטן".

כלי התקשורת בנורווגיה דיווחו בהרחבה על עשרות ההרוגים בקרב אנשי חיזבאללה בימים האחרונים במתקפה המתואמת של זימוניות, מכשירי קשר וייתכן כי מכשירים אחרים. לפי הדיווחים, גם שני ילדים נהרגו בפיצוצים. שירות המודיעין הנורווגי (PST) מסר לתקשורת כי הוא "מודע לדיווחים", אך לא הסכים לפרט בנושא.

הכתבה פורסמה לראשונה בגלובס