מעמדן של נשים באפגניסטן ממשיך להישחק ולהגיע לרמות חדשות של שפל, גם אחרי יותר משלוש שנים מאז שארגון הטליבאן עלה לשלטון במדינה. בחודש האחרון אושרו במדינה החשוכה והמסוגרת שורה של חוקים חדשים, המצרים עוד יותר את זכויותיהן המעטות של נשים במרחב הציבורי באפגניסטן, ומגדילות את הסכנה על חייהן וחירותן.

הקוד הדתי החדש שהוחל באפגניסטן בחודש האחרון אוסר על נשים להרים את הקול שלהן במרחב הציבורי. בנוסף, נאסר על נשים לדקלם את הקוראן בפומבי, וגם אוסר עליהן להסתכל על גברים שאינם בני זוגן או קרובי משפחתן. זהו שלב נוסף במסכת המכות הקשה שמטיל הטליבאן על זכויות הנשים במדינה בשנים האחרונות.

נשים אפגניות שונות סיפרו בעילום שם לוושינגטון פוסט כי קובץ החוקים החדש שהוכנס לתוקף מהווה מכה קשה ומשמעותית על חייהן במדינה, ומלווה בהגברה מהותית באכיפת החוקים החדשים וגם אלו שהיו קיימים עוד לפני כן. בבירה קאבול נרשמת פעילות ענפה וחסרת תקדים של משטרת הצניעות מטעם הטליבאן. דווח כי עד לאחרונה הגלימות הלבנות של אנשי משטרת הצניעות היו מחזה נדיר בקאבול, אולם מאז חודש אוגוסט הן מופיעות באופן תדיר וסדור.

כוחות משטרה וביטחון מגבירים לאחרונה את פעילותם ופשיטותיהם, בין השאר על תחנות אוטובוס ומתחמים מסחריים – בחיפוש אחר נשים המפירות את קוד הלבוש המחמיר, או פשוט צוחקות או מדברות בקול רם. בימי שישי מחפשים כוחות הביטחון אחר נשים במרחב הציבורי ומפזרים אותן בכוח ובאיומים לבתיהן, בטענה שנוכחותן מפריעה לגברים, בעיקר בעלי חנויות ועסקים, להגיע לתפילה במסגד.

נשים במרחב הציבורי באפגניסטן (צילום: רויטרס)
נשים במרחב הציבורי באפגניסטן|צילום: רויטרס

עם תחילת שלטון הטליבאן פורסמו איסורים מחמירים על תחום החינוך לנערות ולנשים. נאסר על נערות ללמוד בבית הספר מכיתה ו' ומעלה, ונאסר על נשים ללמוד באוניברסיטאות ובמוסדות השכלה גבוהה. דיווחים ופרסומים שונים במערב בשנים האחרונות חשפו מרכזים מחתרתיים ללימוד נשים בחשאי, בניסיון לעקוף את האיסורים החמורים ולאפשר לילדות, נערות ונשים לזכות בחינוך מינימלי. למרות זאת, לאחרונה החלה משטרת הצניעות לפשוט על מרכזים מחתרתיים כאלה, וגם פרסמה אזהרה למורים גברים שפועלים בהם – וכעת מסתמן שמשפחות רבות של ילדות ונערות פשוט חוששות לאפשר להן לצאת מהבית.

"עד לפני שלושה שבועות עדיין קיוויתי שהטליבאן אולי יסיר את ההגבלות על חינוך נערות", אמרה לוושינגטון פוסט מינה, תושבת קאבול בשנות ה-20 לחייה שמובילה מרכזים מחתרתיים ללימוד נערות. "אבל, ברגע שהם פרסמו את קובץ החוקים החדש שלהם – איבדתי את כל התקוות". אישה נוספת, בת 48, שעוד זוכרת את ההגבלות הקשות של הטליבאן בתקופת שלטונם הראשונה בשנות ה-90, אומרת: "כל המדינה הפכה לבית קברות לחלומותיהן של נשים".

"יש שני זרמים בתוך הטליבאן", אמרה סג'יעה, סטודנטית לשעבר בת 24. "קבוצה אחת עשתה רושם של מתונה יותר ונכונה לכופף את החוקים. אבל כעת, עם ההגבלות והחוקים החדשים, נראה שהם כשלו במשימתן. לא נותרה תקווה".

נשים במרחב הציבורי באפגניסטן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

נשים רבות חוזרות ומדגישות כי אין בקוראן שום איסור על נשים לזכות בחינוך, ובקוראן מדובר על הרבה פחות חוקים והגבלות על נשים, למשל בתחום הלבוש, כפי שמטיל הטליבאן. רבות מציינות כי היד הקשה של הטליבאן כלפי נשים אינה מהווה נחלתם של גברים בלבד, ולא מעט נשים עובדות בשירות משטרת הצניעות, ולא מעט פעמים גם נוהגות באלימות קשה יותר מזו שנוהגים בה הגברים.

חלק מהנשים מאשימות את העולם שבחוץ בכך שזכויותיהן נפגעו ונעלמו. "השתיקה של העולם במהלך שלוש השנים האחרונות מהווה פרק חשוך בהיסטוריה", אמרה מינה, וצוין כי היא משקפת הלך רוח נרחב ביותר בקרב האזרחיות והאזרחים באפגניסטן. בינתיים, הטליבאן הצליח למצב את עצמו כעובדה מוגמרת מבחינת מדינות העולם, ורוסיה, סין, קטאר, איחוד האמירויות ומדינות חזקות אחרות בהחלט מטפחות את הקשרים עימו.