סגנית הנשיא והמועמדת הדמוקרטית לנשיאות קמלה האריס עשויה להיות פתוחה להטיל תנאים והגבלות על חלק מהסיוע לישראל אם תיבחר לנשיאות, כך דווח הלילה (בין שבת לראשון) בוושינגטון פוסט. לפי הדיווח, אם תיכנס לבית הלבן האריס צפויה לקיים בחינה מחודשת של יחסי ישראל-ארצות הברית, במטרה להבין אם נדרשים שינויים במדיניות האמריקנית במזרח התיכון.

לפי הדיווח בעיתון האמריקני, אם תיבחר לנשיאות האריס צפויה לסטות מהמדיניות של הנשיא ג'ו ביידן בנוגע לישראל, למרות התמיכה הפומבית שהעניקה לו עד כה. שיחות פנימיות שקיימה סגנית הנשיא מצביעות על כך שהיא צפויה לאתגר ולהתעמת עם ישראל באופן יותר ישיר משעשה זאת ביידן. מספר גורמים בממשל ביידן-האריס אמרו לוושינגטון פוסט שסגנית הנשיא התבטאה באופן מובהק ומפורש יותר מהנשיא לגבי הצורך במדינה פלסטינית.

קמלה האריס לצד הנשיא ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
האריס צפויה לסטות מהמדיניות של הנשיא ביידן|צילום: רויטרס

עוד דווח שהאריס, בניגוד לביידן, לא התבטאה בפומבי לגבי השימוש של חמאס באוכלוסייה אזרחית, כדי לא לספק לישראל צידוק ל"מספר ההרוגים הפלסטינים הגבוה". עד כה האריס סירבה ללחצים מהתנועה הפרו-פלסטינית בארה"ב להודיע שתפסיק את הסיוע לישראל לנוכח המלחמה בעזה, ובתגובה לדיווח בעיתון האמריקני האריס הדגישה את תמיכתה בישראל.

"סגנית הנשיא הבהירה שהיא תמיד תדאג לכך שלישראל תהיה את מה שהיא צריכה כדי להגן על עצמה מאיראן ושלוחותיה. סגנית הנשיא לעולם לא תותיר את ישראל בלי היכולת להגן על עצמה", נמסר ממשרדה של המועמדת הדמוקרטית. גם בריאיון שערכה בסוף השבוע עם רשת CNN הבהירה האריס שהיא מחויבת לביטחון ישראל.

 

הדיווח בארה"ב התמקד בפיל גורדון, היועץ של האריס לביטחון לאומי שצפוי להיות היועץ האמריקני לביטחון לאומי בממשל האריס. לפי הדיווח גורדון הוא זה שצפוי להוביל את הבחינה המחודשת של היחסים עם ישראל, דעותיו קרובות לאלו של האריס והוא לקח חלק בעיצוב ההתבטאויות שלה לגבי ישראל עד כה. גורדון עסק בעבר בשורה של תפקידים הקשורים למדיניות חוץ תחת ממשלים דמוקרטים, החל ממשלו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון, דרך התמקדותו במזרח התיכון תחת ממשל אובמה ועד תפקידו כיועץ לביטחון לאומי של סגנית הנשיא האריס.

עוד לפני תחילת הכניסה הקרקעית של צה"ל לרצועת עזה בסוף אוקטובר, גורדון טען שהאסטרטגיה הצבאית הישראלית לא תעבוד, ומהרגע הראשון שאל איך המבצע הצבאי יוביל לפתרון שתי המדינות ביום שאחרי המלחמה. לפי הדיווח, גורדון חשש עוד לפני הפלישה הקרקעית שהדרך היחידה להשמיד את חמאס היא להשמיד את רצועת עזה כולה. גורדון לא האמין שארה"ב יכולה להשפיע על קבלת ההחלטות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אותו הוא מכיר משיחות משא ומתן שקיימה ישראל עם הפלסטינים בתיווך אמריקני בזמן ממשל אובמה.

בעוד שביידן, פוליטיקאי ותיק שמדיניות החוץ שלו גובשה היטב זמן רב לפני שנכנס לבית הלבן כנשיא, נהג להסתמך בעיקר על עצמו בנוגע למדיניות חוץ, האריס צפויה להיות יותר קשובה יותר ליועצים שלה, ולכן לגורדון עשוי להיות תפקיד משמעותי בעיצוב היחסים העתידיים עם ישראל. באמירותיה עד כה האריס הביעה תמיכה חזקה בישראל ובזכותה להגן על עצמה.

 

 לפני פחות מחודש דווח כי האריס הביעה נכונות להיפגש עם פעילים פרו-פלסטינים שקוראים לה להטיל אמברגו נשק על ישראל. דובר מטעמה אמר כי "בפגישה החטופה הזאת", סגנית הנשיא "הדגישה שהקמפיין שלה ימשיך לעסוק בקהילות האלה". עוד נמסר כי האריס "תמיד תעבוד כדי להבטיח שישראל תהיה מסוגלת להגן על עצמה".

"מאז 7 באוקטובר, סגנית הנשיא הציבה בראש סדר העדיפויות שלה חברי קהילות ערבים, מוסלמים ופלסטינים, בכל הקשור למלחמה בעזה. בפגישה החטופה הזאת, היא שבה והדגישה שהקמפיין שלה ימשיך לעסוק בקהילות האלה. סגנית הנשיא ברורה מאוד: היא תמיד תעבוד כדי להבטיח שישראל תוכל להגן על עצמה נגד איראן וארגוני הטרור הנתמכים על ידי איראן. סגנית הנשיא ממוקדת בהבטחת הפסקת האש ועסקת החטופים שנמצאת כעת על השולחן. כפי שהיא אמרה, זה הזמן לסיים את המלחמה הזאת באופן שבו ישראל תהיה בטוחה, החטופים ישוחררו, הסבל של הפלסטינים יסתיים והעם הפלסטיני יבין את זכותו לכבוד, חירות והגדרה עצמית", לשון הצהרת דובר הקמפיין של קמלה האריס.