גנרל צ'ארלס בראון, יו"ר המטות המשולבים בצבא ארה"ב המבקר בישראל, אמר הלילה (בין שני לשלישי) כי הוא מעריך שהמתקפה של חיזבאללה ביום ראשון נגד ישראל צמצמה במעט את ההסלמה והקטינה את החשש ממלחמה אזורית נרחבת. יחד עם זאת, הוא, כמו גם בכירים אחרים בארה"ב ובמערב, ממשיך להביע חשש מהאפשרות של המתקפה המתוכננת של איראן ושל גורמי טרור נוספים באזור.

"לאחר המתקפה של חיזבאללה – כל העיניים נשואות לאיראן", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. בטהראן ממשיכים לאיים על ישראל בנקמה בעקבות חיסולו של מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה בבירת איראן לפני כחודש. גם כיום, לאחר שנראה שאיראן נסוגה מהכוונה להגיב באופן נרחב, בכירי הרפובליקה האיסלאמית ממשיכים לשגר איומים לעבר ישראל.

"הנקמה לישראל על חיסולו של הנייה בטהראן היא ודאית", אמר אתמול מוחמד באקרי, הרמטכ"ל האיראני, אולי הדמות הביטחונית הבכירה בטהראן. הוא חזר והבהיר כי איראן תחליט בעצמה מתי בדיוק היא תחליט לבצע את הנקמה. עבאס עראקצ'י, שר החוץ החדש של איראן, אמר השבוע בשיחה עם שר החוץ של איטליה כי "תגובתה של איראן למתקפת הטרור של ישראל בטהראן היא סופית, ותבוצע באופן מדוד ומחושב היטב". הוא הוסיף ואמר כי "איראן לא מפחדת מהסלמה, ולא מחפשים אותה – בניגוד לישראל".

על רקע החשש ממתקפה איראנית נרשם אתמול ביקור משמעותי בטהראן. מוחמד א-ת'אני, ראש הממשלה ושר החוץ של קטאר, הגיע לבירה האיראנית ונפגש עם הנשיא מסעוד פזשכיאן, שר החוץ עראקצ'י ובכירים נוספים. מאז פסגת שיחות המשא ומתן בדוחה לפני כשבוע וחצי – ניכר כי בקטאר מפעילים לחץ מיוחד על איראן למנוע מתקפה נגד ישראל.

נשיא איראן וראש ממשלת קטאר בפגישה בטהראן
נשיא איראן וראש ממשלת קטאר בפגישה בטהראן

גם כעת עדיין לא ברור מה תהיה התגובה האיראנית – אם יהיה ניסיון לשחזר את מתקפת הטילים והכטב"מים המסיבית מחודש אפריל, או לנסות לפעול נגד ישראל בצורה אחרת. לפני ימים אחדים, המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי, נשא דברים והתייחס בעקיפין לאפשרות למתקפה. "המלחמה לובשת צורות רבות", אמר, "זה לא תמיד אומר לשאת נשק. זה אומר לחשוב נכון, לדבר נכון, לזהות נכון ולפגוע באופן מדויק".

בארה"ב ממשיכים להדגיש את המחויבות לביטחון והגנת ישראל, והבהירו כי לפי שעה נושאת המטוסים תיאודור רוזוולט, הפועלת באזור, נשארת במזרח התיכון ולא חוזרת לארה"ב. בשבוע שעבר הגיעה לאזור נושאת המטוסים אברהם לינקולן, והייתה אמורה להחליף את הרוזוולט שמיועדת לחזור לארה"ב לאחר חודשים ארוכים בפעילות מבצעית. למרות זאת, שר ההגנה לויד אוסטין הבהיר בשיחה עם שר הביטחון יואב גלנט כי לפי שעה צבא ארה"ב ממשיך בפריסת שיא באזור, לקראת אפשרות של סיוע בהגנה מפני מתקפה מאיראן. שתי נושאות מוצבות באזור מפרץ עומאן. בנוסף לכך, גם הצוללת הגרעינית ג'ורג'יה ממשיכה לפעול באזור, ככל הנראה במזרח הים התיכון.

הרצי הלוי, גלנט, בראון (צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון)
שר הביטחון גלנט בפגישה עם הרמטכ״ל האמריקני בראון והרמטכ״ל הלוי|צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון

דובר הפנטגון אמר אמש כי הנכסים הצבאיים של ארה"ב במזרח התיכון היו מוכנים ביום ראשון לסייע לישראל בהגנה מפני המתקפה של חיזבאללה, אולם לא נדרשו לכך. קשה לקבוע אם המתקפה מאיראן מתעכבת בשל החשש מתגובה ישראלית או אמריקנית, או בשל החשש לפגוע בשיחות המשא ומתן בעזה. גם ג'ון קירבי מהבית הלבן התייחס אתמול לאפשרות של תגובה איראנית, ואמר כי "אנחנו חייבים להניח שאיראן ממשיכה להיערך לתקיפה".

_OBJ

"תגובת איראן תכתיב את התגובה של ישראל", אמר הרמטכ"ל האמריקני בראון. "היא תקבע אם הולכים לעימות רחב יותר או לא". לצד האפשרות לתקיפה והסלמה מצידה של איראן, בראון הבהיר גם כי קיימת סכנה למתקפה רחבה מצד אחד מגורמי הטרור השלוחים של איראן באזור, בדגש על המיליציות הפרו-איראניות בעיראק או החות'ים בתימן. בצנעא ממשיכים לאיים בנקמה – בעקבות התקיפה הישראלית בנמל חודידה. בדבריו הלילה אמר בראון כי החות'ים הם "קלף משוגע" (Wild Card), כלומר גורם לא צפוי שיכול לבצע תקיפה מפתיעה.

מומחים ופרשנים רבים ממשיכים אף הם להעריך כי איראן לא תוותר על המתקפה נגד ישראל, גם אם מדובר במתווה שיהיה שונה ממתקפת הטילים והכטב"מים מחודש אפריל. אחת הסיבות המרכזיות להערכה הזאת היא שבאיראן רוצים לשמר את המשוואה החדשה שקבעו באפריל – שבה הם מגיבים באופן יזום ואקטיבי לפעולות צבאיות המיוחסות לישראל, לאחר שנים ארוכות שבהן לא נרשמו תגובות ישירות של המשטר לפעולות מהסוג הזה.