טראמפ השמיע הלילה (בין חמישי לשישי) אמירה יוצאת דופן ובלתי רגילה ומבחינתו - והבהיר כי בכוונתו להגיע עם איראן להסכם על תוכנית הגרעין שלה. "הנסיבות בלתי אפשריות", אמר הנשיא לשעבר במסיבת עיתונאים בניו יורק.

טראמפ נחשב בתקופת נשיאותו למבקר חריף של הסכם הגרעין שנחתם על ידי ממשל אובמה ב-2015, ועזב אותו באופן חד-צדדי במאי 2018. הלילה הוא הביע בפעם הראשונה נכונות לחזור להסכם.

"האם תעשה הסכם עם איראן?", נשאל טראמפ, והשיב: "בטח, אעשה את זה. ברגע שאשרת את העם אנחנו חייבים להגיע להסכם, מכיוון שהנסיבות בלתי אפשריות. אנחנו חייבים לעשות הסכם". הוא אמר גם שאם היה נבחר ב-2020 היה מוכן לעשות את זה "בתוך שבוע".

עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
עלי ח'אמנאי|צילום: AP

טראמפ לא חזר בו ממדיניותו הקודמת שיצאה באופן מובהק נגד הסכם הגרעין, והאשים את ממשל ביידן בכך שמדיניותו מחייבת כעת להגיע להסכם עם איראן. "הם (ביידן והאריס) יכלו לעשות את זה גם, אולם לא היה מושג. אני נתתי להם מדינה (איראן) שרוצה לעשות הסכם - לא היה כסף לחמאס ולא היה כסף לחיזבאללה מכיוון שאיראן הייתה חייבת את הכסף. כעת לאיראן יש 300 מיליארד דולר שהם עשו לאורך שלוש וחצי השנים האחרונות", ביקר טראמפ.

"הסנקציות הוסרו, יש להם סובסידיות מעיראק, אז איראן היא מדינה עשירה מאוד", המשיך הנשיא לשעבר. "זה מאוד עצוב לראות את זה, אבל איראן היא כעת כוח חזק מכיוון שהיא מאוד עשירה. [בתקופתי] איראן לא הייתה עשירה, לא היה כסף לדאוג לארגוני הטרור".

דונלד טראמפ וקמלה האריס לוחצים ידיים בעימות (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

דבריו של טראמפ מגיעים בסופו של שבוע שנשיא איראן מסעוד פזשכיאן ושר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י הביעו את נכונותם לחדש את שיחות הגרעין. השניים ביקרו השבוע בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק וקידמו את מדיניות הממשלה הנוכחית בטהראן שקוראת לחידוש הקשרים עם המערב והחייאת שיחות הגרעין - במטרה להביא להסרת הסנקציות הרבות שמוטלות על איראן.

תוכנית הגרעין של איראן נמצאת כיום בשלב המתקדם ביותר שהייתה בו מאז ומעולם. ההערכה כי יידרשו לאיראן ימים בודדים בלבד להגיע לכמות הדרושה של אורניום מועשר לפיתוח נשק גרעיני – אם תבחר לעשות זאת. איראן מצידה ממשיכה לטעון כי אינה פועלת להשיג נשק גרעיני.

שלושת המרכיבים ההכרחיים לפיתוח נשק גרעיני יעיל ואקטיבי בידי איראן

  1. חומר בקיע ברמה וכמות מספקות (אורניום מועשר): לפי אחת מההערכות, הרפובליקה האיסלאמית רחוקה ימים בודדים מהשגת היעד - אם וכאשר המנהיג העליון עלי ח'אמנאי יקבל החלטה מפורשת. היכן איראן עומדת? קרובה מאוד להשגת היכולת, בהינתן החלטה ברורה.

  2. אמצעי לנשיאת הפצצה: מה שיכול לשאת פצצה גרעינית הוא טיל בליסטי או מטוס. "אנו יודעים שלאיראן יש היכולת לשגר לוויינים לחלל, ונשיאה של לוויין או פצצה – רכיב רגיש בעל אלקטרוניקה מסובכת – דומה מהבחינה הזאת", אמר האלוף (במיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), לשעבר ראש אמ"ן. "כיום אין לאיראן מטוס שיוכל להטיל פצצה, אולם אם אכן תצא לפועל עסקת מטוסי הקרב הרוסיים SU-35 בתמורה לסיוע האיראני במלחמה של רוסיה באוקראינה, אז תהיה לאיראנים גם היכולת הזאת". היכן איראן עומדת? יש לה את היכולת.

  3. מתקן נפץ – הרכיב המסובך ביותר בתוכנית הנשק מבחינת האיראנים. מדובר במתקן מיוחד שיוכל להביא לידי פיצוץ מדויק של החומר הבקיע ולגרום פיצוץ גרעיני עז. היכן איראן עומדת? אין לה את היכולת הזו. בתרחיש הגרוע - איראן תוכל לפתח מתקן כזה בתוך כמה חודשים.