המצוד אחר סינוואר: ישראל הייתה קרובה בחודש ינואר לתפוס את מנהיג חמאס יחיא סינוואר אבל פספסה אותו, כך דווח היום (ראשון) בניו יורק טיימס. על פי הדיווח, סינוואר השתמש עד שלב מסוים במלחמה באמצעים אלקטרוניים, וישראל וארה"ב ניצלו את זה. ישראל וארה"ב צותתו לשיחותיו במנהרות, אולם לא הצליחו לאתרו בזמן ופספסו אותו בימים בודדים.

מאז תחילת המלחמה ישראל וארה"ב משקיעות משאבים גדולים במיוחד בניסיון לאתר את סינוואר, ובארה"ב מעריכים שתפיסתו או חיסולו עשויים לאפשר לנתניהו להסכים לסיום המלחמה עם תמונת ניצחון ברורה מבחינתו. בשב"כ הוקמה יחידה מיוחדת שכל ייעודה הוא לנסות לאתר את מנהיג חמאס ואדריכל טבח 7 באוקטובר, ונחשפים גם פרטים על המאבק בין יואב גלנט לבצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר בממשלה - שקשור ישירות למצוד אחר סינוואר. 

יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
יחיא סינוואר|צילום: רויטרס

הציתות לסינוואר - והמאבק על הדלק בממשלה

גורמים רשמיים בישראל ובארה"ב אומרים כי סינוואר זנח בשלב די מוקדם של המלחמה את השימוש באמצעי תקשורת אלקטרוניים. על פי דיווחים שונים, הוא שומר על קשר עם אנשי הארגון שלו באמצעות רשת של שליחים אנושיים, אולם מודגש כי תשובה על השאלה "איך זה בדיוק עובד" נותרה בגדר תעלומה.

על פי הדיווח, התקשורת של סינוואר עם אנשי חמאס דומה במידה רבה לתקשורת שניהל בעבר מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן, שמחשש לתקיפה אמריקנית הסתתר במערות באפגניסטן ופקיסטן. למרות זאת נכתב כי המקרה של סינוואר הרבה יותר מסובך ומתסכל עבור ישראל וארה"ב, שכן, בניגוד לבן לאדן - סינוואר מנהל מערכה צבאית.

גורמים רשמיים בישראל, ארה"ב, קטאר ומצרים אומרים שהתקשורת של העולם החיצון עם סינוואר הפכה מורכבת במיוחד. הוא נוהג לענות להודעות רק לאחר כמה ימים, ובחודשים האחרונים זה אפילו לוקח הרבה יותר זמן. בשל כך, חלק מסגניו הפכו למעשה לבאי כוחו בשיחות המשא ומתן.

יחיא סינוואר (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
יחיא סינוואר|צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

ההערכה היא כי הלחץ הצבאי על סינוואר מקשה עליו מאוד לתקשר עם מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה ולשגר הוראות לביצוע פעולות צבאיות. יחד עם זאת, הוא עדיין מצליח להכתיב את האסטרטגיה הרחבה של הארגון.

כוחות צה"ל פשטו בימים הראשונים של המלחמה על מנהרה בעיר עזה שלפי מודיעין סינוואר אז נמצא בה. במהלך הפשיטה אותר צילום שבו נראים סינוואר ובני משפחתו נמלטים מהמקום. הערכת המודיעין הישראלי היא כי סינוואר החזיק עימו את בני משפחתו במהלך ששת החודשים הראשונים של המלחמה, לכל הפחות.

בן גביר, יואב גלנט (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
בן גביר, יואב גלנט|עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

באותו השלב סינוואר נהג עוד להשתמש במכשירים סלולריים ובטלפונים לווייניים. בשל כך, הצליחו במערכת הביטחון בישראל לצותת לו ולעקוב אחר ההתקשרויות שלו, לפחות בחלקן. באותם הימים הראשונים של הלחימה דחף שר הביטחון יואב גלנט לאפשר הכנסת דלק לרצועת עזה להמשך הפעלת הגנרטורים ברצועה - באופן שגרר ביקורת קשה מצד הגורמים הקיצוניים בממשלה, בעיקר שר האוצר סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי בן גביר. על פי הדיווח בניו יורק טיימס, הרעיון מאחורי ההחלטה הזו היה לאפשר לסינוואר להמשיך לתקשר באמצעים אלקטרוניים וכך לאפשר את המשך המעקב אחריו.

בישראל מודים: סינוואר יצא מהמנהרות כמה פעמים

גורמים רשמיים בישראל אמרו כי כל פעילי חמאס, כולל סינוואר, חייבים לעלות מפעם לפעם אל מעל לפני האדמה - בעיקר בשל סיבות בריאותיות. אותם הגורמים מציינים כי מערך המנהרות של חמאס הוא עד כדי כך מורכב, ולמחבלי חמאס בשטח יש מודיעין טוב על הימצאות כוחות צה"ל ברחבי רצועת עזה - מה שאפשר לסינוואר לצאת בעצמו מהמנהרות מבלי להיחשף.

תקיפת חיל האוויר בעזה (צילום: רויטרס)
תקיפת חיל האוויר בעזה|צילום: רויטרס

מאז שנמלט מהעיר עזה בימים הראשונים של המלחמה עבר סינוואר לח'אן יונס, כפי שכבר פורסם בעבר. גורמים רשמיים בישראל ובארה"ב מעריכים כי סינוואר נוהג לעיתים להגיע מח'אן יונס לרפיח באמצעות מערכת המנהרות מתחת לפני הקרקע.

חוסר שביעות רצון בארה"ב: ישראל לא נותנת מספיק בתמורה

יחידה מיוחדת הוקמה בשב"כ במסגרת המרדף אחרי סינוואר והמאבק לגלות עליו מידע רגיש שעשוי להוביל לחיסולו או לתפיסתו. בהקמת היחידה הזו השתתפו גם סוכנויות המודיעין של ארה"ב שפעלו לאתר אותות והתקשרויות שביצע. בנוסף, בארה"ב סיפקו לישראל יכולות מכ"ם חודרות-קרקע שנועדו לנסות לאתר אותו, כמו גם מפקדים ובכירים נוספים בחמאס.

תקיפות בעזה (צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90)
תגובה נרחבת בעזה|צילום: עטיה מוחמד, פלאש 90

ה-CIA הקים כוח משימה מיוחד, והפנטגון הפנה במיוחד למשימה של איתורו של סינוואר כוחות מיוחדים המייעצים לצה"ל. בכיר ישראלי אחד אמר לניו יורק טיימס כי "אין מחיר" לסיוע המודיעיני של ארה"ב.

לצד זאת, ניכר כי קיים חוסר שביעות רצון בארה"ב מהתנהלותה של ישראל במאבק המשותף לאתר את סינוואר, לפי אחד המקורות בכתבה. בוושינגטון גוברת התחושה כי האמריקנים נותנים לישראלים יותר מאשר הם מקבלים בחזרה. כך למשל, נראה בארה"ב שישראל מקבלת מודיעין רב שמסייע לאתר את בכירי חמאס ומפקדיו, אך לא עונה לציפיות של ארה"ב להפנות יותר משאבים לאיתור החטופים בעלי האזרחות האמריקנית.