הנשיא לשעבר והמועמד הרפובליקני דונלד טראמפ חשף אתמול (חמישי) תוכנית כלכלית מקיפה בפני חברי המועדון הכלכלי של ניו יורק, במטרה להציב את הכלכלה במרכז מסע הבחירות שלו לנשיאות. התוכנית כוללת שורה של צעדים דרמטיים שנועדו לטענתו להוריד מחירים, לצמצם רגולציה ולעודד ייצור מקומי בארה"ב.
"האריס מבטיחה פיקוח על מחירים קומוניסטי, החרמת עושר, העלאת מיסים וחנינה המונית ואזרחות לעשרות מיליוני מהגרים שיצרכו טריליוני דולרים בהטבות פדרליות ויהרסו את הביטוח הסוציאלי והמדיקר (Medicare)", אמר טראמפ והוסיף: "אני מבטיח מסים נמוכים, רגולציות נמוכות, עלויות אנרגיה נמוכות, שיעורי ריבית נמוכים, גבולות בטוחים ופשע נמוך. התוכנית שלי תביס במהירות את האינפלציה".
רפורמה במיסוי תאגידים
במוקד התוכנית עומדת התחייבותו של טראמפ להפחית את שיעור מס החברות מ-21% ל-15%. עם זאת, הטבה זו תינתן רק לחברות המייצרות את מוצריהן בתוך גבולות ארה"ב. מהלך זה מהווה המשך והעמקה של מדיניותו הקודמת, כאשר בתקופת כהונתו הראשונה הוריד טראמפ את שיעור מס החברות מ-35% ל-21%.
מנגד, הנשיא לשעבר הבטיח להגדיל משמעותית את המכסים על חברות המייבאות את מוצריהן מחו"ל. טראמפ הגדיר את מדיניותו כ"מדיניות סחר פרו-אמריקנית המשתמשת במכסים לעידוד ייצור מקומי". גישה זו עומדת בניגוד חד למדיניותה המוצעת של יריבתו הדמוקרטית, קמלה האריס, אשר מציעה להעלות את שיעור מס החברות ל-28%.
מכסים ותוכנית לקרן עושר ריבונית
טראמפ אישרר את תוכניתו להטיל מכס של 10% על כל היבוא לארה"ב, ומכס מוגבר של יותר מ-60% על סחורות מסין. הוא הביע תמיכה בהקמת קרן עושר אמריקנית, שתמומן מההכנסות הצפויות ממכסים אלה. "למה אין לנו קרן עושר? למדינות אחרות יש קרנות עושר. לנו אין כלום", אמר טראמפ. עם זאת, הוא לא סיפק פרטים לגבי יישום התוכנית בפועל, במיוחד לאור העובדה שארה"ב כיום מתמודדת עם גירעונות של טריליוני דולרים.
ועדת יעילות בראשות אילון מאסק
אחד הצעדים המסקרנים בתוכניתו של טראמפ הוא הכוונה למנות את האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, לעמוד בראש ועדת יעילות חדשה. תפקיד הוועדה יהיה "לערוך ביקורת פיננסית וביצועית מלאה של כל הממשל הפדרלי ולהמליץ על רפורמות דרסטיות". מאסק הגיב בחיוב להצעה, ואמר כי הוא "מצפה לשרת את אמריקה אם תיווצר ההזדמנות. ללא תשלום, ללא תואר, ללא צורך בהכרה".
I look forward to serving America if the opportunity arises.
— Elon Musk (@elonmusk) September 5, 2024
No pay, no title, no recognition is needed. https://t.co/5PSNtjBQn7