LIVE
אסמאעיל הנייה (צילום: reuters)
צילום: reuters

דיווח: קטאר שוקלת לסגור את משרדי חמאס במדינה

לפי דיווח ברויטרס, בבירה דוחא שוקלים לסגור את משרדי הלשכה המדינית של חמאס שממוקמים בשטחה • הסיבה: חלק ממהלך לבחינה מחדש של תפקידה כמתווכת בשיחות בין ישראל לארגון הטרור • מוקדם יותר דווח בארה"ב כי שר החוץ בלינקן העביר מסר חריג לקטאר: תסלקו את בכירי חמאס מהמדינה אם ימשיכו בסירובם לעסקת החטופים

אסף רוזנצוייג  |  N12 |  פורסם 14:54 04.05.24 

קטאר, שמארחת דרך קבע את בכירי חמאס בשטחה, שוקלת לסגור את משרדי הלשכה המדינית של חמאס בדוחא - כך דווח היום (שבת) בסוכנות הידיעות רויטרס. לפי הדיווח, קטאר עושה זאת כחלק מ"בחינה מחודשת" של תפקידה כמתווכת במו"מ בין ישראל וחמאס. 

לפי המקור לידיעה, אם קטאר תחליט שלא להמשיך בתפקיד המתווכת אז אין לה סיבה להמשיך ולאפשר את נוכחות בכירי חמאס בשטחה. לטענתו, הוא אינו יודע אם בקטאר ידרשו גם מנציגי חמאס לעזוב את דוחא לאחר סגירת המשרדים. עם זאת, הוא הדגיש כי תהליך קבלת ההחלטות יושפע מהתנהלות הצדדים במשא ומתן. 

אמיר קטר תמים בן חמד ושר החוץ של ארה
אמיר קטר תמים בן חמד ושר החוץ של ארה"ב בלינקן|צילום: רויטרס

לפי דיווח בוושינגטון פוסט, שר החוץ האמריקני בלינקן אמר לאחרונה לראש ממשלת קטאר א-תאני כי עליו לסלק את בכירי חמאס מדוחא, אם הם ימשיכו להתנגד לעסקה. בדיווח הוסיפו שגורמים רשמיים בקטאר פנו לחמאס והציעו להם להתחיל לחפש מקום אחר לעבור אליו.

אולי עומאן: גם בחמאס מחפשים מקום אחר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, הלשכה המדינית של חמאס החלה לבדוק את האפשרות לעזוב את מקום מושבה בקטאר ולעבור למדינה אחרת. בחמאס פנו לשתי מדינות בניסיון לבדוק אם יסכימו לארח את אנשי הלשכה המדינית של חמאס, אחת מהן היא עומאן, שסירבה להגיב על פניית העיתון בשאלה בנושא. ההערכה כי כל צעד כזה יקשה הרבה יותר על המשך המשא ומתן לשחרור החטופים.

על רקע הלחצים האמריקניים הכבדים המופעלים נגד חמאס, ספק אילו מדינות יסכימו לקלוט את בכירי ארגון הטרור. עומאן מקיימת מערכת יחסים טובה ויציבה עם הממשל האמריקני, ובמידה רבה משמשת כמתווכת מול גורמים עוינים באזור, ובראשם איראן. 

קטאר פעלה זמן רב בתיווך לסיום המלחמה בעזה תוך בניית אמון עם הצדדים הלוחמים. בששת החודשים האחרונים היא הביאה את מערכות היחסים הללו לידי ביטוי בניסיון להגיע למשא ומתן והוכיחה את היותה בעלת ברית של ארה"ב, תוך ביסוס מעמדה כמתווכת הכרחית במזרח התיכון.