הרוחות סוערות בארצות הברית בעקבות הפסיקה שפרסם אתמול (שני) בית המשפט העליון בארה"ב לפיה עשויה להיות לנשיא טראמפ חסינות. בעוד שטראמפ כינה את הפסיקה "ניצחון גדול לדמוקרטיה", חברי קונגרס דמוקרטים התחייבו שיפעלו להדיח את השופטים ולהחליש כוחו של בית המשפט, הנשיא ג'ו ביידן אמר שמדובר ב"תקדים מסוכן", ושופטי המיעוט תקפו בחריפות את ההחלטה.
בית המשפט העליון האמריקני פסק שהנשיא לשעבר טראמפ ונשיאים עתידיים נהנים מחסינות פלילית לגבי פעולות "רשמיות" שביצעו במהלך כהונתם. לנוכח הפסיקה, טראמפ עשוי להנות מחסינות בפרשת ניסיון הטיית בחירות 2020 ומעורבותו בפריצה לקפיטול ב-6 בינואר 2021 ובמשפטיו הנוספים.
נראה שהביקורת החריפה ביותר כלפי הפסיקה הגיעה מתוך בית המשפט עצמו. השופטת סוניה סוטומיור כתבה בדעת מיעוט שהפסיקה "הופכת ללעג את העיקרון שאף אדם אינו מעל החוק", וש"בכל שימוש בכוחו הרשמי, הנשיא הפך למלך מעל החוק". השופטת קטנג'י בראון ג'קסון הצטרפה לדעת המיעוט של סוטומיור, והוסיפה שההשלכות המעשיות של הפסיקה הן "סכנה לדמוקרטיה ולתפקוד הרגיל של הממשלה".
"ההחלטה להעניק לנשיאים חסינות פלילית מעצבת מחדש את מוסד הנשיאות. הנשיא מנחה את הצבא לרצוח יריב פוליטי? חסין. מארגן הפיכה צבאית? חסין. אפילו אם תרחישי האימים האלה לא יתממשו, הנזק כבר נעשה", כתבה סוטומיור, וסיכמה: "מתוך חשש לדמוקרטיה שלנו, אני מתנגדת לפסיקה".
בנאומו הראשון בבית הלבן לאחר העימות הנשיאותי, הנשיא ביידן גינה את החלטת בית המשפט: "אין מלכים באמריקה. כל אחד מאיתנו שווה בפני החוק ואף אחד אינו מעל החוק, אפילו לא הנשיא. ההחלטה של בית המשפט העליון שינתה את זה מהיסוד. מבחינה מעשית, אין כמעט הגבלות על מה שהנשיא יכול לעשות. זה תקדים מסוכן".
תהליכי הדחה ו"פיקוח הדוק": הצעדים שהדמוקרטים הבטיחו לקדם
לצד הביקורת החריפה שהפסיקה עוררה במפלגה הדמוקרטית, חלק מהמחוקקים במפלגה התחייבו שינקטו בצעדים מעשיים כלפי בית המשפט העליון. חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו-קורטז הודיעה שבכוונתה לפעול להדחת שופטים. "בית המשפט סובל ממשבר שחיתות. הפסיקה היום היא התקפה על הדמוקרטיה האמריקנית", כתבה חברת הקונגרס ברשת X.
האקים ג'פריס מהמפלגה הדמוקרטית, מנהיג המיעוט בבית הנבחרים, התחייב שהמחוקקים הדמוקרטים יקדמו "פיקוח הדוק על בית המשפט העליון כדי להבטיח ששופטי הרוב מהימין הקיצוני מצייתים לחוקה". חברי קונגרס נוספים קראו להרחיב את בית המשפט העליון ולנקוט בצעדים נוספים כדי להחליש את כוחו או לשנות את הרכבו - במטרה להחליש את הרוב השמרני בו.
מנגד, במפלגה הרפובליקנית בירכו את החלטת בית המשפט העליון. טראמפ כינה את ההחלטה "ניצחון גדול לדמוקרטיה ולחוקה", והוסיף שהוא "גאה להיות אמריקני". מחוקקים רפובליקניים נוספים הצטרפו לתמיכה בפסיקה, ויו"ר בית הנבחרים האמריקני מייק ג'ונסון אמר שהפסיקה היא "ניצחון גדול לנשיא טראמפ ולכל הנשיאים העתידיים, והפסד נוסף למשרד המשפטים מטעם הנשיא ביידן".
פסיקת ביהמ"ש: חסינות מוחלטת - רק על מעשים "רשמיים"
בפסיקתו, בית המשפט העליון האמריקני קבע שיש לנשיאים חסינות על מעשים "רשמיים" שהם מבצעים בזמן כהונתם, ושאין להם להם חסינות על מעשים "לא רשמיים". בית המשפט העליון הוסיף שלא כל המעשים שמבצע נשיא בזמן כהונתו הם "רשמיים".
משמעות הפסיקה היא שבית המשפט בערכאה נמוכה יותר המנהל את משפטו של טראמפ הוא זה שיחליט איזה מהמעשים של טראמפ הם מעשים "רשמיים", ובהתאם ייקבע על איזה מהמעשים המיוחסים לטראמפ חלה חסינות. עם זאת, בהחלטתו קבע בית המשפט העליון שקל לסווג חלק מהמעשים שמיוחסים לטראמפ כ"רשמיים", בעוד שחלק מהמעשים שמיוחסים לו "מעלים שאלות קשות יותר". כמו כן, בית המשפט קבע שמעשים "רשמיים" אף לא יכולים לשמש כראיות במשפט נגד נשיא, מה שעוד יותר מקשה על הרשעתו של טראמפ.
הפסיקה צפויה לעכב את משפטו של טראמפ בפרשת ניסיון הטיית בחירות 2020 ומעורבותו בפריצה לקפיטול, ולהקשות על הרשעתו במשפט זה ובשני משפטיו הנוספים. שעות לאחר הפסיקה, טראמפ הגיש בקשה לבית המשפט בניו יורק לדחות את מתן גזר הדין בפרשת תשלום דמי השתיקה לסטורמי דניאלס, שבה הורשע בכל 34 סעיפי האישום. טראמפ ביקש מהשופט לבחון אם פסיקת העליון עשויה לחול גם במקרה זה.