הבחירות לפרלמנט האירופי שנערכו במהלך סוף השבוע והסתיימו אתמול (ראשון) הביאו ניצחון מרשים למפלגות הימין ביבשת, אך עדיין לא בטוח שהן מהוות רעידת אדמה פוליטית היסטורית וחסרת תקדים. כמו בבחירות לפרלמנט בשנת 2019, הימין ממשיך לחזק את כוחו, אך גורמים במרכז הפוליטי בפרלמנט נחושים לשמור על קואליציית מרכז ולא לחבור לגורמים קיצונים.

לקראת הבחירות לפרלמנט האירופי: הניצחון הצפוי של הימין

הפרלמנט האירופי הוא המוסד היחיד של האיחוד האירופי שנבחר בבחירות דמוקרטיות. הן נערכות כל חמש שנים, וכל מדינה קיימה במהלך סוף השבוע את הבחירות בתחומה - בזמן ובשיטה שהיא בחרה. בכל מדינה מתמודדות המפלגות המוכרות מהפוליטיקה הארצית, ולאחר כניסתן לפרלמנט האירופי, בהתאם לחלוקה פרופורציונלית לפי גודל המדינות, נדרשות המפלגות לחבור ל"קבוצות מפלגה" כלל ארציות, בהתאם לשיוך והאג'נדה הפוליטיים. כך למשל, מפלגותיהם של מרין לה פן מצרפת וחרט ווילדרס מהולנד משתייכות בפרלמנט האירופי למפלגת (ID - "זהות ודמוקרטיה"), הנחשבת למפלגת ימין קיצוני.

בניין הפרלמנט האירופי בשטרסבורג (צילום: reuters)
בניין הפרלמנט האירופי בשטרסבורג|צילום: reuters

התוצאות המסתמנות בבחירות לפרלמנט האירופי משקפות במידה רבה את התחזיות של הסקרים לאורך השבועות והחודשים האחרונים. כך לדוגמה, הירוקים נפלו בצורה משמעותית לעומת הצלחתם בבחירות 2019.

לאחר הבחירות, השאלה המרכזית היא כיצד תיראה הקואליציה. אורסולה פון דר ליין, נשיאת נציבות האיחוד האירופי (הזרוע המבצעת של האיחוד) הודיעה כי בכוונתה לשמור על קואליציית המרכז שלה, והדגישה כי אין בכוונתה לשתף פעולה עם קיצונים - מימין ומשמאל. היא בעצמה עומדת כעת בפני משימה לא פשוטה לשמירה על תפקידה, ולא בטוח שתצליח להרכיב קואליציה.

לפני הבחירות אמרה פון דר ליין לראשונה כי מפלגתה בפרלמנט האירופי (EPP, מפלגת ימין-מרכז, הגדולה ביותר בפרלמנט האירופי מאז 1999) לא פוסלת אפשרות לשתף פעולה עם מפלגת הימין של ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני (ECR, מפלגת השמרנים, ימין). האמירה הזאת גרמה להפתעה לא קטנה. יחד עם זאת, ניכר מדבריה כי לא תסכים לשתף פעולה עם מפלגת ID של לה פן ווילדרס.

 

תוצאות לא סופיות של מפלגות הפרלמנט האירופי (720 מושבים בסך הכול)

  1. EPP, ימין-מרכז - 189 (עלייה של 13 מושבים מ-2019)
  2. S&D, סוציאל-דמוקרטים, שמאל-מרכז - 135 (ירידה של 4 מושבים)
  3. RE, ליברלים, מרכז-ימין - 83 (ירידה של 19 מושבים מ-2019)
  4. ECR, שמרנים ורפורמיסטים, ימין 72 (עלייה של 3 מושבים)
  5. ID, זהות ודמוקרטיה, ימין קיצוני - 58 (עלייה של 9 מושבים)
  6. הירוקים - 53 (ירידה של 18 מושבים)
  7. השמאל - 35 (ירידה של שני מושבים)
  8. לא מזדהים (מפלגת "פידש" של ויקטור אורבן בהונגריה ומפלגת הימין הקיצוני AfD בגרמניה) - 95 (עלייה של 33 מושבים)

התחזקות הימין - בשורה טובה לישראל

ככלל, התחזקות של מפלגות הימין בפרלמנט האירופי עשויות להיות טובות וחיוביות למדינת ישראל. גורמי הימין השונים אוהדים את ישראל ותומכים בה, גם אם לעיתים מדובר בשל אינטרס משותף אנטי-איסלאמיסטי. מומחים שונים מעריכים כי הרכב הפרלמנט הנוכחי של האיחוד האירופי צפוי להיות אוהד יותר לישראל, ולקבל החלטות פחות ביקורתיות - לא צפוי להכיר חד-צדדית במדינה פלסטינית, כמו שעשו לאחרונה ארבע מדינות אירופיות, מתוכן שלוש באיחוד.

תבוסה לנשיא מקרון בצרפת

מפלגת הימין של מנהיגת האופוזיציה לה פן הביסה את מפלגת המרכז של הנשיא בשבע השנים האחרונות, עמנואל מקרון. מפלגתה "האיחוד הלאומי", בראשות הכוכב הצעיר ג'ורדן ברדאלה, השיגה יותר מ-32% מקולות הבוחרים בצרפת, ואילו מפלגת הרנסנס של מקרון השיגה פחות מ-15%. בשל כך הורה מקרון על פיזור הפרלמנט וקיום בחירות חדשות ב-30 ביוני. 

מרין לה פן והמועמד המוביל של מפלגתה בבחירות (צילום: AP)
מרין לה פן והמועמד המוביל של מפלגתה בבחירות, ג'ורדן ברדלה|צילום: AP
נשיא צרפת עמנואל מקרון (צילום: AP)
צילום: AP

המהלך של מקרון לא צפוי, וזוכה לביקורת עזה בקרב גורמים רבים בפוליטיקה הצרפתית. על פי חלק מהפרשנויות, מקרון ככל הנראה חשש מפני איחוד נגדו בפרלמנט הצרפתי עוד לפני הבחירות, אך כעת הוא מסתכן בפגיעה פוליטית של ממש. בתרחיש מסוים ייתכן שראש הממשלה הבא יגיע ממפלגתה של לה פן. מקרון עצמו נותר על כיסא הנשיאות, שכן הבחירות הן לאספה הלאומית.

גרמניה: הישג לימין הקיצוני

מפלגת הימין הקיצוני בגרמניה "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), רשמה את הישגה הגדול ביותר, עם כמעט 16% מקולות הבוחרים - שמהווים עלייה של כ-5% מהבחירות לפרלמנט האירופי לפני כחמש שנים. התוצאה הזאת הופכת את ה-AfD למפלגה השנייה בגודלה בגרמניה - ומחזקת את החששות בקרב רבים לקראת הבחירות הארציות בעתיד הלא רחוק.

קנצלר גרמניה אולף שולץ  (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

במקום הראשון בגרמניה נמצאת מפלגת האופוזיציה CDU (הנוצרים הדמוקרטים, ימין מתון, לשעבר מפלגתה של הקנצלרית אנגלה מרקל). מפלגתו של הקנצלר אולף שולץ רושמת מכה כואבת עם 14% בלבד - שמביאים אותה רק למקום השלישי.

אוסטריה: התחזקות הימין הקיצוני

מפלגת הימין הקיצוני באוסטריה, מפלגת החירות FPO, זכתה במקום הראשון עם קרוב ל-26% מהקולות. מפלגת השלטון OVP (ימין מתון) במקום השני עם פחות מ-25%.

הונגריה: מעידה לראש הממשלה ויקטור אורבן

תוצאות מעניינות בבחירות לפרלמנט האירופי גם בהונגריה, לאחר שמפלגת "פידש" של ראש הממשלה ויקטור אורבן זכתה לשפל יחסי עם 44% (11 מושבים) ביחד עם השותפה הקטנה שלה בקואליציה, הנוצרים הדמוקרטים. כוכב האופוזיציה החדש פטר מגיאר, לשעבר מקורבו של אורבן - שכמעט לא היה מוכר עד לפני כמה חודשים - השיג 30% (שבעה מושבים). בסוף השבוע הצליח מגיאר לערוך בלב בודפשט עצרת תמיכה ענקית עם כחצי מיליון משתתפים.

ראש ממשלת איטליה עם ראש ממשלת הונגריה (צילום: AP)
ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן|צילום: AP

איטליה: מלוני שומרת על כוחה

ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני השיגה תוצאה טובה מבחינתה, עם כ-28% מהקולות שהגיעו למפלגת הימין שלה "האחים של איטליה". הסוציאל-דמוקרטים זכו ל-23%, אך בעלי בריתה של מלוני בפוליטיקה הארצית, מהימין והימין הקיצוני, השיגו יחד עוד כ-15% מקולות הבוחרים.

הולנד: ווילדרס ממשיך לרשום הישגים

חרט ווילדרס, מנהיג הימין הקיצוני בהולנד והמפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט (שזכתה ל-24% בבחירות לפרלמנט ההולנדי בנובמבר), השיג בבחירות לפרלמנט האירופי 17% מהקולות, שיבח את הבוחרים וטען להישג גדול מבחינתו. לעומת זאת, מפלגת הירוקים בשילוב עם מפלגת השמאל-מרכז ההולנדית השיגו את המקום הראשון עם כ-21%.

חרט וילדרס (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מדינות סקנדינביה: הישגים לשמאל, כישלון לימין

בניגוד לרוב אירופה, במדינות סקנדינביה - דנמרק, שוודיה ופינלנד - נרשמו הישגים ניכרים למפלגות שמאל-מרכז ולמפלגת הירוקים, לצד הישגים חלשים מאוד של הימין והימין הקיצוני.

בלגיה: ראש הממשלה התפטר בדמעות

במקביל לבחירות לפרלמנט האירופי, נערכו אתמול בבלגיה בחירות ארציות לפרלמנט. מפלגת השמאל של ראש הממשלה אלכסדר דה קרו נחלה תבוסה למפלגת הימין. בעקבות כך, הודיע דה קרו בדמעות על התפטרותו.

ראש ממשלת בלגיה דה קרו נפרד בדמעות

 

 


דה קרו זכור לשמצה בישראל לאחר שבסוף חודש נובמבר האחרון נאם יחד עם ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס במעבר רפיח, ויחד טענו השניים כי ישראל מבצעת "הרג חסר הבחנה בעזה".