אתמול (שני) בערב התיישבנו לשולחן בליל הסדר וסיפרנו כיצד בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו - לא רק במלחמות, אלא גם בהפגנות מלאות שנאה ואנטישמיות. בניו יורק - אוניברסיטת קולומביה הפכה למעוז מחאות פרו-פלסטיניות, בקונטיקט - סטודנטים מאוניברסיטת ייל הקימו מחנה אוהלים בקריאה ל"שחרור עזה הכבושה" ובלונדון שוטר מנע מיהודי חובש כיפה ללכת ברחוב בטענה שיהדותו "גלויה מדי".

בארה"ב מסקרים בהרחבה את האנטישמיות הגואה. על שער הניו יורק פוסט פרסמו תמונה של ההפגנות ומתחו ביקורת חריפה על האוניברסיטאות היוקרתיות בארה"ב. "רב באוניברסיטת קולומביה הזהיר סטודנטים יהודים וקרא להם להישאר בבתיהם עד שיירגעו הרוחות האנטישמיות בקמפוס". עם זאת, כשנשאל הנשיא ביידן בתדרוך כתבים בבית הלבן על ההפגנות, אמר כי הוא "מגנה את האנטישמיות" ולכן הקים תוכנית שתפעל בנושא, אך הוסיף, הוא גם "מגנה את מי שלא מבין מה קורה לפלסטינים".

שער הניו יורק פוסט עקב אירועי האנטישמיות בקמפוסים (צילום: new york post)
שער הניו יורק פוסט עקב אירועי האנטישמיות בקמפוסים|צילום: new york post

הרב אלי בוכלר מאוניברסיטת קולומביה שלח את הודעת הוואטסאפ ליותר מ-290 סטודנטים יהודים, והמליץ ​​להם לשוב לבתיהם עד שיהיה בטוח עבורם לחזור לקמפוס. "אירועי הימים האחרונים באוניברסיטה הם נוראים וטרגיים", כתב. "הנהלת האוניברסיטה ומשטרת ניו יורק לא יכולים להבטיח את שלומכם בקמפוס כסטודנטים יהודיים מול האנטישמיות והאנרכיה הקיצונית". 

בהמשך הוסיף הרב: "כואב לי מאוד לכתוב זאת, אבל אני ממליץ לכם בחום לחזור הביתה בהקדם האפשרי ולשהות בבתיכם עד שהמציאות בקמפוס ובסביבתה תשתפר באופן דרמטי. אין מתפקידנו כיהודים להבטיח את ביטחוננו בקמפוס. אף אחד לא צריך לסבול את רמת השנאה הזו, שלא לדבר על שנאה במוסדות לימודיים. אם אתם זקוקים לעזרה, אתם מוזמנים לפנות אליי".

סטודנטים פרו פלסטיניים בייל חסמו סטודנט חרדי (צילום: לפי סעיף 27 א')
סטודנטים פרו פלסטיניים בייל חסמו סטודנט חרדי|צילום: לפי סעיף 27 א'
מחאה פרו פלסטינית באוניברסיטת קולומביה (צילום: לפי סעיף 27 א')
מחאה פרו פלסטינית באוניברסיטת קולומביה|צילום: לפי סעיף 27 א'

ראש עיריית ניו יורק אריק אדאמס גינה את ההפגנות באוניברסיטת קולומביה וכתב: "אני מזועזע וסולד מהאנטישמיות הגואה בקמפוס של אוניברסיטת קולומביה ובסביבתה. לשנאה אין מקום בעיר שלנו. הנחיתי את משטרת ניו יורק לחקור כל הפרת חוק שעליה ידווחו ולעצור את כל מי שיימצא כעובר על החוק". 

גם בבית הלבן גינו את התקיפה וכתבו כי "אף שלכל אמריקני יש את הזכות להפגין, הקריאות לאלימות והפחדה פיזית מכוונות כלפי סטודנטים יהודים הן אנטישמיות בעליל ומסוכנות". עוד הבהירו ש"אין להן מקום בשום קמפוס או מכללה, ובכל מקום בארצות הברית. הדהוד רטוריקה של ארגוני הטרור, במיוחד בעקבות הטבח הקשה ביותר שנעשה בעם היהודי מאז השואה, הוא בזוי. אנו מגנים את ההצהרות הללו בכל תוקף".

הפגנות באוניברסיטת ייל: "אתם בצד הלא נכון של ההיסטוריה"

כוחות משטרה שהוזעקו לאוניברסיטת ייל עצרו סטודנטים שאיגפו את הקמפוס וקראו "לשחרר את עזה". המפגינים הניפו דגלי אש"ף, צעקו ליתר הסטודנטים "אתם בצד הלא נכון של ההיסטוריה" וקראו "להאדיר את הנאורות ולמגר את הכיבוש".

 

 

עם הגעת כוחות המשטרה למקום, המפגינים החלו בקריאות בוז וצעקה: "בושה! בושה! בושה!". בתיעודים שפורסמו ברשתות החברתיות נראים השוטרים משתמשים באוטובוסים של האוניברסיטה לטובת מעצר מפרי הסדר. ב"פוקס ניוז" מדווחים על 40 עד 45 סטודנטים שנעצרו במתחם האוהלים. מפקד משטרת ייל, אנתוני קמפבל, הדגיש כי המפגינים שנעצרו יחקרו בגין הסגת גבול (עבירה מסוג א') - וישוחררו בתום חקירתם.

לפני ביצוע המעצרים, הגיעו השוטרים למתחם האוהלים וכרזו: "אנחנו נותנים לכם כמה דקות לפנות את השטח. אף אחד לא יעצור אתכם כשתעזבו. אם לא תעזבו, אתם תיעצרו. אנחנו נותנים לכם את האפשרות לעזוב, אם לא תעשו זאת - תיעצרו". לאחר שפונו בידי השוטרים, התקבצו יותר מ-350 מפגינים בצומת הרחובות גרוב וקלג' וחסמו את התנועה. המפגינים שרו: "מייל ועד קולומביה - לא יצליחו להזיז אותנו".