גרמניה בדרך להחזרת המימון לאונר"א, סוכנות הפליטים הפלסטינית של האו"ם, לאחר שורת מדינות נוספות שכבר הודיעו על כך. משרד החוץ בברלין הודיע רשמית: נחדש את שיתוף הפעולה עם אונר"א בעקבות הדוח שפורסם השבוע, בהובלת שרת החוץ לשעבר של צרפת, קתרין קולונה.

כמו מדינות רבות אחרות, גרמניה עצרה לאחרונה את תקציבי הסיוע לאונר"א על רקע הטענות בישראל כי עובדי הארגון לקחו חלק פעיל בטבח 7 באוקטובר, כולל טענות שסייעו להחזיק חטופות וחטופים בעזה. כעת, גרמניה רוצה לחדש את תמיכתה בסוכנות הסיוע בעקבות דוח המומחים בראשות קולונה, שקבע כי אומנם יש בסיס לחשד נגד הארגון, אך גם הצביע על שורת רפורמות שיש לערוך בו. גרמניה קראה הבוקר ליישום הרפורמות במהירות.

ועדת החקירה קוראת, בין היתר, לבדיקה מפורטת יותר של עובדי אונר"א, ויצירת הגנה טובה יותר על מתקני סוכנות הסיוע מפני שימוש צבאי פוגעני. עוד נמסר כי ישראל "טרם סיפקה הוכחות" התומכות בטענותיה כי רבים מעובדי הארגון אכן לקחו חלק בפעולות טרור. "על רקע זה, ובצירוף רפורמות אלו, הממשלה הפדרלית תמשיך בקרוב את שיתוף הפעולה שלה עם אונר"א בעזה", נכתב בהצהרה שפורסמה באתר משרד החוץ של ברלין.

אנאלנה ברבוק שרת החוץ של גרמניה בפגישה עם גנץ

ההאשמות נגד ארגון הסיוע פורסמו בסוף ינואר – מה שהוביל לכך שמדינות רבות כמו ארה"ב, בריטניה, קנדה, אוסטרליה, צרפת, פינלנד ואיטליה הקפיאו את המשך הסיוע התקציבי המועבר אליו, בשיעור של מאות מיליוני דולרים. עם זאת, חלק מהמדינות כבר חידשו את תמיכתן בו, לרבות שוודיה, אוסטרליה, קנדה ויפן.

"באמצעות המשך שיתוף הפעולה אנו תומכים בתפקידה החיוני וההכרחי שאין לו תחליף של אונר"א במתן הטיפול לאנשים בעזה, מכיוון שגם ארגוני סיוע בין-לאומיים אחרים תלויים כיום במבנים המבצעיים של אונר"א בעזה", נמסר ממשרד החוץ הגרמני. בשנה שעברה העבירה גרמניה לאונר"א, הפעילה גם בסוריה, לבנון וירדן, סכום של יותר מ-200 מיליון אירו.

משאיות סיוע נכנסות למתחמי אונר
צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

הקריאות לחידוש התמיכה הכלכלית של מדינות רבות באונר"א מגיעה גם על רקע הביקורת ההולכת וגוברת בעולם על מידת הסיוע ההומניטרי שמאפשרת ישראל להכניס לרצועה. רק אתמול אמר דיוויד סאתרפילד, השליח המיוחד של הנשיא ביידן לעניינים הומניטריים ברצועת עזה, כי קיימת סכנה מוחשית וגדולה של רעב ברצועה, בדגש על צפונה. בעולם מבקרים את ישראל כי אינה עושה מספיק כדי להעניק סיוע הומניטרי לרצועה, ובשל כך מזהים באונר"א, למרות הביקורת, כאחד הגורמים היחידים שעוד מסוגלים לאפשר את המשך התמיכה באוכלוסייה האזרחית.