הפעולה הישראלית הצפויה ברפיח מעלה את המתח בין ישראל ומצרים. בקהיר מבהירים שפעולה בעיר ללא תיאום תפגע קשות ביחסים בין המדינות. ב"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני דווח הלילה (בין שישי לשבת) כי מצרים איימה שאם יהיה גל של פלסטינים שיחצו את הגבול, או אם צה"ל יפלוש לרפיח, יושהה הסכם השלום בין ישראל ומצרים.

נוסף על כך, בעיתון האמריקני דווח כי בעקבות החשש המצרי, הותקנו על הגבול עם רצועת עזה אמצעים טכנולוגיים שונים כמו מצלמות וחיישנים כדי להיערך לאפשרות שפלסטינים ינסו לחצות למצרים. בסוכנות הידיעות "רויטרס" נכתב כי מצרים שלחה כ-40 טנקים ומשוריינים לצפון מזרח סיני במהלך השבועיים האחרונים כדי לחזק את הנוכחות בגבול עם עזה, כך על פי שני מקורות ביטחוניים ששוחחו עם סוכנות הידיעות.

ציר פילדלפי (צילום: חדשות 12)
הגבול בין מצרים לעזה, שלאורכו ציר פילדלפי|צילום: חדשות 12

ב"רויטרס" הוסיפו כי מאז שפרצה המלחמה בעזה, מצרים בנתה חומה מבטון בגבול שיורדת לעומק של שישה מטרים מתחת לאדמה, ומעליה גדר תיל. לפי הדיווח, תמונות לוויין הראו את הבנייה שנעשתה מאז המלחמה לאורך הגבול, וכי החומה שנבנתה הגיעה ממש עד לקו החוף.

דיווח: משלחת מצרית הגיעה לת"א לדיון על המצב ברפיח

לפי "וול סטריט ג'ורנל", משלחת מצרית הגיעה לתל אביב אתמול לשיחות עם גורמים בישראל על המצב ברפיח. לפי הדיווח, הגורמים במצרים אמרו כי בישראל מנסים לגרום למצרים להסכים לשיתוף פעולה כלשהו בנוגע לפעולה בעיר הדרומית ביותר ברצועה, פעולה שמצרים מתנגדת לה.

א-סיסי הגיע לצפות במפגן צבאי בסואץ
מצרים מתגברת כוחות בגבול עם עזה. בתמונה: א-סיסי הגיע לצפות במפגן צבאי בסואץ

מנגד, נראה שמצרים לא מסתפקת רק באיתותים לישראל. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח גם כי מצרים הזהירה את חמאס שאם ארגון הטרור לא יגיע להסכם עם ישראל בתוך שבועיים, צה"ל ימשיך בתמרון הקרקעי ברצועה. בחמאס השיבו למצרים כי הם "מוכנים להגן על רפיח", ולא יגיבו לאיומים הישראליים ללא הסכם שיענה על דרישותיהם.

דיווח: ישראל מוכנה לדון על נסיגה חלקית במסגרת עסקת חטופים

בינתיים, בעיתון האמריקני דיווחו כי המו"מ בקהיר, שאליו ישראל לא הצטרפה בעקבות תשובת חמאס ה"הזויה" כפי שאמר ראש הממשלה, צפוי להימשך עשרה ימים. ראש ה-CIA צפוי לנסוע לקהיר בשבוע הבא על מנת להשתתף בפגישות.

הצלב האדום (צילום: ap)
רכב הצלב האדום בעסקת החטופים הקודמת|צילום: ap

בדיווח נכתב כי על פי עסקת שלושת השלבים שעל הפרק, יידרש מישראל להפסיק את הלחימה לכארבעה וחצי חודשים, דבר שישראל לא ששה לעשות. עם זאת, נכתב כי המתווכים הישראלים פתוחים לדיון בנוגע לאפשרות שצה"ל ייסוג באופן חלקי בלבד מהרצועה, דבר שאם יקרה יהווה הליכה לקראת דרישת חמאס שצה"ל יסיג את כל כוחותיו מעזה.

האיומים הקודמים של מצרים: "שפל של שני עשורים ביחסים"

זוהי לא הפעם הראשונה שמצרים מאיימת על ישראל לפי דיווחים זרים. גורמים במצרים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" לפני שבועיים כי "היחסים בין ישראל ומצרים נמצאים בשפל של שני עשורים". לפי גורמים מצריים ששוחחו עם העיתון, "א-סיסי דחה מספר שיחות של ראש הממשלה הישראלי" וכי בכירי מודיעין וביטחון במצרים כינסו פגישה ודנו בהחזרת השגריר המצרי מתל אביב, בעקבות הטענות של ישראל בדיון בהאג.

אתמול פרסמנו במהדורה המרכזית את חילוקי הדעות בנושא הפעולה ברפיח בין הרמטכ"ל לראש הממשלה. במהלך דיון מצומצם התגלע בין השניים ויכוח על רקע ההנחיה שהעביר נתניהו להיערך להתקדמות לרפיח. נתניהו האיץ בצה"ל למצוא פתרונות מהירים לסוגיה, הלוי הדגיש שלצבא יש תוכנית, אבל "דרושים תנאים מאפשרים" - פינוי האזור ותיאום עם מצרים.

נתניהו, גלנט והרצי הלוי בהערכת מצב בצפון (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נתניהו, גלנט והרצי הלוי בהערכת מצב בצפון|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

במהלך הדיון נתניהו טען כי הזמן דוחק, ויש לבצע את מיטוט גדודי חמאס ברפיח עוד לפני הרמדאן. בשיחות עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הוא אף התייחס לפעולה באזור תוך שבועיים. הרמטכ"ל השיב שבצבא "מכינים תוכנית", והתייחס לפרטים שעדיין חסרים לה: הצורך לפנות את תושבי עזה שהתפנו לרפיח, וההבנות עם מצרים בנוגע לציר פילדלפי.