יממה מתוחה ואלימה במיוחד נרשמה אתמול בלחימה בין צבא ארה"ב והחות'ים בתימן, עם שורת תקיפות של כל אחד מהצדדים, כולל השמדת מטרות טרור רבות של החות'ים. לראשונה, ספינת מלחמה אמריקנית עמדה בסכנה מוחשית, ודווח כי גם ספינה מסחרית אזרחית נפגעה בתקיפות. במקביל, בארה"ב ממשיכים להיערך לסדרת תקיפות תגובה לתקיפת הכטב"ם בירדן שגרמה למותם של שלושה חיילים אמריקנים. על פי דיווחים רבים, האמריקנים צפויים לתקוף מספר רב של פעמים, וגורמים המזוהים עם איראן כבר מביעים בהלה ומגיבים בשטח.

לפחות חמש תקריות משמעותיות נרשמו אתמול בעימותים בין האמריקנים לחות'ים באזור תימן ומפרץ עדן. טיל שיוט ששיגרו החות'ים לעבר ספינת המלחמה USS Gravley הושמד באוויר, אך רק במרחק של מייל אחד בלבד (1.6 ק"מ) – הכי קרוב שטיל אויב הגיע לספינת מלחמה אמריקנית. יירוט הטיל במרחב מפרץ עדן בוצע באמצעות מערכת ההגנה של הספינה מסוג Phalanx CIWS – שנחשבת לשכבת ההגנה האחרונה בהחלט של הספינות מפני איומים אוויריים.

מערכת Phalanx CIWS בפעולה

 

 

בהמשך, אתמול בשעות הערב, הודיע סנטקום (פיקוד המרכז של צבא ארה"ב), כי השמיד באזור צעדה שבצפון תימן טיל קרקע-אוויר שהיה מוכן לשיגור, והיווה "סכנה מיידית" לכטב"ם אמריקני שטס במרחב. כזכור, בתחילת העימותים בין הצדדים הצליחו החות'ים להפיל כטב"ם אמריקני מתקדם מדגם MQ-9 Reaper.

זמן קצר לאחר הודיעו החות'ים כי תקפו ספינת מסחר אזרחית אמריקנית בשם "קול". חברת האבטחה הימית הבריטית "אמבריי" אישרה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי אכן נפגעה ספינה מסחרית באזור מפרץ עדן.

יירוט הטילים מתימן לישראל על ידי USS Carney (צילום: U.S Navy)
יירוט הטילים מתימן לישראל על ידי USS Carney, ארכיון|צילום: U.S Navy

שעות לאחר מכן אישר סנטקום כי ספינת המלחמה USS Carney השמידה בהצלחה טיל בליסטי נגד ספינות ושלושה כטב"מים מתוצרת איראן. על פי דיווח בפוקס ניוז, ביירוט הזה נעשה שימוש בטיל SM-6 בשווי של 4.3 מיליון דולר. בסביבות השעה 00:30 (שעון ישראל) דווח בתימן על תקיפה אמריקנית נוספת נגד מטרות של החות'ים. לאחר מכן דווח ברשת CBS האמריקנית כי מטוסי קרב מסוג F/A-18 שהמריאו מנושאת המטוסים דווייט אייזנהאוור השמידו על הקרקע 10 כטב"מים של החות'ים שהיו מוכנים לשיגור. מאז 11 בינואר בוצעו 12 תקיפות של ארה"ב ובריטניה נגד החות'ים בתימן.

סיכום האירועים אתמול בתימן

  1. ספינת המלחמה USS Gravley יירטה טיל שיוט ששוגר לעברה ברחק של 1.6 ק"מ בלבד.
  2. סנטקום הודיע על השמדת טיל קרקע-אוויר באזור צעדה שהיווה סכנה מיידית לכטב"ם אמריקני.
  3. החות'ים קיבלו אחריות לפגיעת טיל בספינה מסחרית במפרץ עדן, בבריטניה אישרו את הדיווח.
  4. ספינת המלחמה USS Carny השמידה טיל בליסטי ושלושה כטב"מים ששיגרו החות'ים.
  5. מטוסי קרב אמריקניים השמידו 10 כטב"מים של החות'ים שהיו מוכנים לשיגור.

בהלה באיראן מחשש לתקיפה אמריקנית: קצינים בכירים הוחזרו מסוריה

צבא ארה"ב נערך לבצע תקיפות מרובות נגד יעדים איראניים ופרו-איראניים בתגובה לתקיפת הכטב"ם בירדן שגרמה למותם של שלושה חיילים בשבוע שעבר. על פי דיווחים רבים בארה"ב, מדובר בקמפיין של תקיפות מרובות שצפוי לכלול כמה יעדים ועשוי להתפרס על פני כמה מדינות. ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר אתמול כי "העובדה שלא ראינו עדיין כלום לא אומר שלא יהיה כלום. הדבר הראשון שתראו לא יהיה הדבר האחרון".

אחת ההערכות היא שארה"ב תפעל לפגוע במפקדים בכירים במיליציות הפרו-איראניות בעיראק ובסוריה – שהן אחראיות על יותר מ-160 מתקפות נגד כוחות הצבא האמריקני במזרח התיכון מאז תחילת המלחמה בישראל. על פי דיווח של מקור אופוזיציה סורי, מפקדים בכירים במיליציות במזרח סוריה החלו לעזוב לאיראן מחשש לתקיפות נגדם. מקור ביטחוני עיראקי אמר דברים דומים לרשת CBS האמריקנית, ודיווח שהמיליציות החלו לפנות בסיסים בעיראק ובסוריה מחשש לפגיעה אמריקנית.

על פי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, ההחלטה של איראן להחזיר מפקדים בכירים מסוריה מגיעה על רקע החיסולים האחרונים המיוחסים לישראל, בין השאר של הבכיר רזי מוסווי וחמשת היועצים הצבאיים של כוח קודס של משמרות המהפכה בדמשק. אחד המקורות בכתבה תיאר מגמה של צמצום נוכחות משמעותי של איראן בסוריה.

אסמעיל קאאני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, איראן (צילום: וול סטריט ג'ורנל)
אסמאעיל קאאני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, איראן|צילום: וול סטריט ג'ורנל
פגישת מפקדי משמרות המהפכה ומנהיג איראן ח'אמנהאי
פגישת מפקדי משמרות המהפכה ומנהיג איראן ח'אמנהאי

על פי הדיווח, למרות צמצום הנוכחות הנרחב, איראן נערכת להמשיך לפעול בסוריה באמצעות הפעלה מרחוק של ארגון חיזבאללה. המקורות לכתבה מסרו כי לפי שעה לא ניכר שינוי בפעילות בסוריה בעקבות החזרת הקצינים הבכירים.

חלק מהמקורות לכתבה אמרו שגורמים במשמרות המהפכה העלו בפני הרשויות בסוריה את החשש שגורמי ביטחון סוריים אחראים להדלפות מודיעניות שהובילו לתקיפות הישראליות האחרונות נגד יעדים איראניים. עוד נמסר כי בעקבות התקיפות המיוחסות לישראל - משמרות המהפכה בסוריה נאלצו להעביר אתרים מבצעיים ומגורים של קצינים מחשש לדליפות מודיעיניות נוספות.

המיליציות הפרו-איראניות בעיראק (צילום: AP)
המיליציות הפרו-איראניות בעיראק|צילום: AP

השבוע הודיעה המיליציה העיראקית האלימה כתא'אב חיזבאללה על עצירת כל התקיפות נגד האמריקנים – כדי "שלא לגרום מבוכה לממשלה העיראקית". ההודעה מגיעה על רקע החשש מפני תקיפות אמריקניות, וניכר כי היא נועדה לנסות להוריד את גובה הלהבות באזור ואולי להימנע מפגיעה אמריקנית קשה יותר. לצד ההודעה, מיליציות אלימות אחרות הודיעו כי ימשיכו את התקיפות.

באיראן מנסים בנחישות להתנער מאחריות לאותן תקיפות, למרות שמדובר בכוחות שלוחים שמקיימים יחסים ביטחוניים הדוקים עם טהראן וידועים כנאמנים למשמרות המהפכה. נציגות איראן באו"ם הכחישה שהוחלפו מסרים בין איראן וארה"ב בימים האחרונים, והבהירה כי איראן תגיב על כל תקיפה נגדה. גם חוסין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, איים אתמול כי "כל איום נגד איראן לא יישאר ללא מענה". באיראן חוששים מאוד מתקיפה אמריקנית ישירה על אדמת איראן או נגד נכסים איראניים מובהקים בעיראק, סוריה או בים, ומאיימים על האמריקנים בתקווה שהחשש ממלחמה נרחבת באזור יביא לשינוי ההחלטה שלהם.

ארבעה מקורות עיראקיים המקורבים למיליציות הפרו-איראניות אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי תקיפת הכטב"ם בירדן שגרמה למותם של שלושה חיילים אמריקניים הייתה "צעד אחד יותר מדי". יחד עם זאת, לא מדובר בתקיפה שונה ביחס ל-160 התקיפות האחרות של המיליציות נגד האמריקנים בחודשים האחרונים, מלבד העובדה שבשל בלבול ותקלה בהפעלת מערכות ההגנה האווירית – הפעם נרשמה פגיעה מדויקת במטרה.

קייס ח'זעלי (נואם) ובכירי המיליציות בעיראק (צילום: reuters)
קייס ח'זעלי (נואם) ובכירי המיליציות בעיראק|צילום: reuters
יועצים צבאיים של משמרות המהפכה שנהרגו בסוריה
יועצים צבאיים של משמרות המהפכה שנהרגו בסוריה

מקורות ערביים שונים מדווחים כי ההודעה של כתא'אב חיזבאללה הגיעה לאחר לחץ שהגיע מראש ממשלת עיראק מוחמד א-סודאני, הנחשב מקורב לאיראן ולמיליציות, שהבטיח להפעיל על האמריקנים לחץ במטרה להביא לנסיגתם הצבאית המלאה מהמדינה. בממשל ביידן מבהירים כי אין שום תוכנית על הפרק לנסיגת הכוחות. ההודעה מגיעה גם לאחר שבשבוע שעבר ביקר בעיראק אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, וניכר כי גם הוא הפעיל לחץ להרגיע את המתיחות, לפחות באופן זמני.