דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי אמר רק אתמול כי ממשל ביידן קיבל "איתותים חיוביים" על כך שישראל וסעודיה מוכנות להתקדם לעבר נורמליזציה - בדברים שעוררו תגובה חריפה וחריגה מצדה של ריאד. בהודעה רשמית שפרסם משרד החוץ של הממלכה, סעודיה הודיעה כי לא תכונן יחסים דיפלומטיים עם ישראל וגם הציבה את הדרישות המקדימות שלה כדי להתקדם לעבר נורמלזיציה: הקמת מדינה פלסטינית ריבונית ונסיגה מוחלטת של צה"ל מרצועת עזה.
בהודעה הסעודית נכתב כי "בנוגע לדיונים בין ממלכת סעודיה לארה"ב על תהליך השלום הערבי-ישראלי, ולאור המיוחס לדובר הביטחון הלאומי של ארה"ב, משרד החוץ (של סעודיה) מאשר כי עמדתה של הממלכה נותרה איתנה בנושא הפלסטיני וההכרח שהעם הפלסטיני ישיג את זכויותיו הלגיטימיות".
הסעודים סתרו את קירבי בדבר נוסף: הוא טען שהמגעים לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה אינם קשורים למלחמה בעזה, והם מנגד קשרו אותה ישירות לכינון יחסים - ודרשו נסיגה מוחלטת מהרצועה כתנאי לכינון יחסים דיפלומטיים.
"הממלכה העבירה את עמדתה הנחרצת לממשל האמריקני, שלא יתקיימו יחסים דיפלומטיים עם ישראל אלא אם כן תוכר מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 1967 עם מזרח ירושלים כבירתה, וכי התוקפנות הישראלית ברצועת עזה תיפסק עם נסיגה של כוחות הכיבוש הישראליים", הוסיפו הסעודים בהודעתם.
A Statement from the Ministry of Foreign Affairs regarding the discussions between the Kingdom of Saudi Arabia and the United States of America on the Arab-Israeli peace process. pic.twitter.com/UBWc30iv1V
— Foreign Ministry (@KSAmofaEN) February 7, 2024
ההודעה הסתכמה בקריאה למדינות החברות במועצת הביטחון להזדרז בהכרה במדינה פלסטינית: "הממלכה חוזרת על קריאתה לחברים הקבועים במועצת הביטחון של האו"ם שטרם הכירו במדינה הפלסטינית, לזרז את ההכרה במדינה הפלסטינית בגבולות 1967, עם מזרח ירושלים כבירתה, כדי שהעם הפלסטיני יוכל להשיג את הזכויות הלגיטימיות שלהם וכך יושג שלום מקיף וצודק לכולם".
ההצהרה הסעודית הגיעה שעות לאחר הדברים שאמר קירבי, בהם הודיע כי ממשל ביידן קיבלה "איתותים חיוביים" על כך שהן סעודיה והן ישראל מעוניינית להתקדם בשיחות לנורמליזציה - דברים שנראה שעוררו כעס בממלכה וגררו את פרסומה של התגובה הנחרצת של סעודיה. על רקע הדברים הללו, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ממשיך במסע הדילוגים שלו במזרח התיכון ונחת הלילה בישראל אחרי שהיה בקטאר. בלינקן ייפגש עם בכירים ישראליים וידון בהמשך המלחמה, בדגש על הגדלת הסיוע ההומניטרי לעזה ועל האפשרות לקדם עסקת חטופים לאחר שהתקבלה תשובת חמאס.