נשיא בית המשפט העליון לשעבר, הפרופסור אהרן ברק, נבחר לשפוט מטעם ישראל בתביעה שהגישה דרום אפריקה לבית הדין הבין לאומי לצדק בהאג באשמת "רצח עם" בעזה. ברק אישר ל-N12 את דבר מינויו, ואמר: "אהיה השופט מטעם ישראל בתביעה שהוגשה". הדיון הראשון בתביעה: בימים חמישי ושישי הקרובים.
התביעה נגד ישראל בהאג - סיקור שוטף ב-N12:
- הטענות של דרום אפריקה, הסמכויות של בית הדין – והחששות לקראת הדיון בהאג
- דרום אפריקה דרשה לחקור את ישראל, במשרד החוץ תקפו: "עלילת דם"
- הציטוטים שעלולים לסבך את ישראל בהאג
מי שאישר את הפנייה לברק הוא ראש הממשלה נתניהו בעצמו, באופן אישי - אחרי שהצוות של המחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים העביר את ההמלצה ליועצת המשפטית לממשלה. בין רה"מ למשפטן הבכיר ישנה מערכת יחסים מיוחדת, שכללה חילוקי דעות רבים על המהפכה החוקתית שהנהיג האחרון בכהונתו כנשיא העליון בין השנים 1995-2006.
הוא כיהן בעברו גם כיועץ המשפטי לממשלה בין השנים 1975-1978. ברק, בן 87, הוא ניצול שואה שהיה בגטו קובנה.
מאחורי הקלעים של המינוי
ישראל פנתה תחילה לשופט אמריקני בכיר מאוד שישפוט מטעמה, אך הדבר לא הסתייע - ומכאן נולדה הפניה לברק. מכיוון שהתביעה נשענת על טענה ל"רצח עם", מושג שפותח במשפט הבין-לאומי לאחר השואה, יש חשיבות למינויו של ניצול שואה.
למדינות שנתבעות ולאלה שתובעות יש זכות למנות שופט מטעמן, כך שברק ישמש כשופט ה-15 בדיון, ושופט מטעם דרום אפריקה יוכל לשמש כשופט ה-16. בישראל חוששים מפני הוצאת צו מניעה מיידי - שיורה על הפסקת הלחימה. ישראל חתומה על האמנה למניעת רצח עם, ולכן ההחלטה שהתקבלה אצל רה"מ: ישראל תופיע לפני בית הדין. עם זאת, בארץ מאמינים שיצליחו למנוע את הוצאת הצו.
ישראל תתייצב לדיון הראשון השבוע בעקבות החלטת ראש הממשלה לצאת למהלך המשפטי מול דרום אפריקה. בשבוע שעבר פרסמנו כי הפרקליטה הצבאית הראשית, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, שיגרה מכתב לרמטכ"ל - ופירטה שהתביעה שהוגשה מבוססת על מספר ההרוגים הגדול בעזה, על ההרס הנרחב ברצועה. במכתב היא הזהירה כי המהלך נגד ישראל "מגביר את הסיכונים לבכירים בדרג המדיני ובצה"ל".
לפני ההחלטה נגעו הלבטים בישראל לשאלה אם בכלל להשתתף בדיון המקדמי. התקיים דיון בנושא במשרד החוץ, גם בצה"ל, כולל אחד אצל הרמטכ"ל, גם בפרקליטות ובמל"ל, כשבחלק מהדיונים הזהירו אנשי המקצוע כך: "הדיבורים על מחיקת ושיטוח עזה של פוליטיקאים חסרי אחריות לא נענו בעוצמה הנדרשת על ידי הגורמים הרשמיים בישראל - מה שיחייב את ישראל לתת הסברים".
התגובות במערכת הפוליטית למינוי
יו"ר המחנה הממלכתי, השר בני גנץ כתב: ״בשנה האחרונה קיימתי מספר שיחות עם נשיא העליון בדימוס פרופ׳ אהרן ברק. על ידיעותיו המשפטיות ושמו - אין מה להרחיב. הדבר החשוב ביותר שאני יודע להגיד עליו, הוא שמדובר בפטריוט ישראלי שתמיד יתייצב לצד המדינה שאותה הוא כל כך אוהב. כך גם הפעם.
אני מברך על המינוי החשוב שלו לייצג אותנו בתביעה בהאג. החלטה נכונה וראויה".
חבר הממשלה ושר המשפטים לשעבר גדעון סער בירך על המינוי: ״ברגע האמת: ההסתה, ההכפשה והדה-לגיטימציה פינו את מקומן למעמד הבינלאומי, לשם הטוב שנרכש במשך עשרות שנים, למקצוענות. מברך את ראש הממשלה ואת היועצת המשפטית לממשלה על ההחלטה הנכונה והמדויקת".
לא בפעם הראשונה מדינת ישראל זקוקה לשכל, לידע האינסופי ולמעמדו הבינלאומי הייחודי של השופט אהרון ברק. מברך אותו על המינוי ומאחל לו בהצלחה.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) January 7, 2024