כ-200 מיליון דולר גויסו על ידי ארגוני צדקה עבור סיוע הומניטרי לתושבי עזה, וחלק ממנו הועבר ישירות לחמאס – כך סיפרו אתמול (שישי) גורמים בישראל ל"וושינגטון פוסט". לפי התחקיר, חמאס משתמש בחלק מכספי התרומות כדי לשלם משכורות ללוחמיו, לחידוש מלאי הרקטות והנשק ולמימון פעילות פוליטית ברחבי העולם.
המלחמה הכלכלית בחמאס - סיקור N12
- קרן השקעות בשווי חצי מיליארד דולר: ישראל עלתה על מקור המימון של חמאס - ולא עשתה דבר
- "הכסף - מרכיב קריטי מאוד": ד"ר אודי לוי, לשעבר בכיר במוסד, בריאיון
- כך נעצרה העברת כספים ענקית לחמאס תוך כדי המלחמה בישראל
לפי התחקיר של העיתון האמריקני, גורמים רשמיים בארה"ב, באירופה ובמזרח התיכון מעריכים שגיוס ההמונים, שמבוצע לעיתים על ידי ארגוני צדקה לגיטימיים, הפך לאחד ממקורות ההכנסה החשובים ביותר מאז ה-7 באוקטובר, וביתר שאת מאז תחילת התמרון הקרקעי של צה"ל ברצועה. זאת לדברי העיתון, בשל חוסר היכולת של חמאס לגבות מיסים ואגרות מהעזתים, שהיוו עד פרוץ המלחמה את מקור ההכנסה העיקרי של ארגו הטרור.
"יש צורך אדיר בעזה כרגע, וקל מאוד למישהו להעלות אתר באינטרנט עם תמונה של תינוק פצוע", אמר בכיר לשעבר במשרד האוצר האמריקני, שעסק בלוחמה בטרור. "זו הזדמנות אמיתית אם אתה מגייס תרומות לחמאס".
במיזמים האינטרנטים של גיוס ההמונים, מנצלים ארגוני הצדקה את המצב ההומינטרי הקשה בעזה, וגורמים להמון ברחבי העולם לפתוח את כיסו. כך לדוגמה, במיזם גיוס המונים שנפתח בכווית ב-9 באוקטובר, הרבה לפני פתיחת המתקפה הקרקעית, הייתה אפשרות לתרום באמצעות VISA, APPLEPAY או מאסטרקארד עבור "משפחות נפגעות בעזה". בשלושת הימים הראשונים גויסו 8.3 מיליון דולר.
"זה משך את תשומת ליבנו שהצליחו לגייס 8 מיליון דולר תוך פחות משבוע", אמר גורם לשעבר במשרד האוצר האמריקני ל"וושינגטון פוסט". "זה נמשך, וקמפיינים חדשים צצים על בסיס שבועי". לא מדובר ברעיון מקורי. האו"ם האשים ב-2011 שנעשה ניסיון דומה בפקיסטן ואפגניסטן לגייס כספים שהועברו לבסוף למנהיג אל-קאעידה, אוסאמה בן לאדן.
המאבק האמריקני ב"ארגוני הצדקה" הפלסטיניים
בממשל האמריקני הטילו בחודש נובמבר האחרון סנקציות על עמותות שמנהלות קמפיינים של גיוס המונים ברשתות החברתיות לתמיכה בעזה. מאז ה-7 באוקטובר, גורמים משרד האוצר של ארה"ב נסעו שוב ושוב לבירות אירופה והמזרח התיכון כדי לנסות לעצור את גיוס הכספים עבור חמאס, וריכזו מאמצים שהכסף יועבר באמת לארגוני סיוע לגיטימיים. לפי העיתון, הגורמים התמקדו בטורקיה, שהביעה תמיכה מפורשת בחמאס מאז פרוץ המלחמה ואפשרה להקים ארגוני צדקה פרו-חמאס, שכמה מהם נמצאים כעת תחת סנקציות אמריקניות. במשרד האוצר סיפרו לעיתון כי השיחות שלהם עם עמיתיהם בטורקיה היו "קשות", אך הדגישו כי הצליחו לחסום את הגישה של חמאס לחשבונות בנק זרים.
עם זאת, בכירים בהווה ובעבר במשרד האוצר האמריקני סיפרו לעיתון כי חמאס מצא דרכים "חכמות" להשיג את הכספים שתומכיו מגייסים ברחבי העולם. "טקטיקות מודרניות ושיטות אחרות שמקורן בימי הביניים", נכתב. לפי התחקיר, חמאס משתמש ידוע במטבעות קריפטוגרפיים, בהם ביטקוין. לפי רישומים בארה"ב, מאז 2020 התבצעו יותר מ-300 עסקאות הכוללות העברה של מטבעות קריפטוגרפיים לחשבונות חמאס שזוהו כ"מטרות פוטנציאליים למימון טרור".