הוא היה אחד העובדים הבכירים בטיקטוק ישראל, וההתפטרות שלו הגיעה עד לקונגרס האמריקני. הערב (ראשון) הוא מתייצב לראשונה מול המצלמות ומספר איך הרשת החברתית בשליטה סינית, ראתה לעיתים באופן יזום ולעיתים בעצימת עין את התכנים נגד ישראל - ובעד תעמולה התומכת בארגון הטרור חמאס.

ברק הרשקוביץ בן ה-38, במקור מחיפה אך כיום חי בתל אביב, הוא בעל תואר שני במדיניות ציבורית, עבד כיועץ אסטרטגי וקמפיינר, בין היתר עם פוליטקאים כמו יולי אדלשטיין, ניר ברקת וראש הממשלה לשעבר בנט. לפני כשנתיים החליט להצטרף לטיקטוק. "כשעבדתי עם הממשלה, ראיתי את הכוח האדיר שיש לפלטפורמה", סיפר הרשקוביץ. "השתמשנו לראשונה כממשלה בטיקטוק ככלי להעברת מסרים - וממש החלטתי שאני רוצה לעבוד שם".

הוא הציע לטיקטוק תפקיד חדש - להיות אחראי לקשר מול הממשלה. אם ישכנע אותם להיות בטיקטוק, אמר, חברות אחרות יגיעו מיד אחרי ויפרסמו גם. "השנתיים הראשונות שלי בטיקטוק היו מדהימות, זאת חברה מאוד דינמית, החבר'ה בישראל מעולים והיו לי תנאים טובים", שיתף הרשקוביץ. "אבל ב-7 באוקטובר דברים התחילו להשתנות ובצורה מאוד-מאוד מהירה".

ברק הרשקוביץ
ריאיון עם ברק הרשקוביץ, עובד טיקטוק ישראל לשעבר

"לא תמיד אנחנו כפלטפורמה מצליחים להתייחס לזה בצורה הנכונה"

ביומה הראשון של המלחמה החל ברשתות החברתיות קמפיין מתוכנן וממומן - משידורים חיים של הזוועות ועד הצפה של מידע כנגד ישראל, הכול במטרה להשפיע על דעת הקהל העולמית. שורה של מחקרים שפורסמו הראו איך בטיקטוק ישנה הצפה של תכנים הקשורים במלחמה בעזה ואיך הרשת החברתית מקדמת תכנים פרו-פלסטיניים. "התחלתי להרגיש שהפלטפורמה מאוד מוטה נגד ישראל ויש בה הרבה תכנים אנטישמיים", סיפר הרשקוביץ. "ולא תמיד אנחנו כפלטפורמה מצליחים להתייחס לזה בצורה הנכונה".

ההסברה הישראלית מנסה להשפיע על דעת הקהל, ומנסה להעלות פרסומות ממומנות בפלטפורמה - ממש לקנות מטיקטוק חשיפה שיכולה להגיע למיליוני אנשים ברחבי העולם. עם זאת, בטיקטוק לא מאשרים את התכנים. הרשקוביץ סיפר שקמפיינים של הממשלה החלו להיחסם עם תחילת המלחמה רק בגלל שנשאו את הכיתוב  "ביחד ננצח" לצד דגל ישראל. הוא הוסיף כי טענת טיקטוק היא שתכנים מסוג זה הינם אמירה פוליטית.

ברק הרשקוביץ
ברק הרשקוביץ, עובד בכיר לשעבר בטיקטוק ישראל

"אין דרך אחרת להסביר את זה מלבד חוסר שוויון"

כשנשאל כיצד הוא עומד שלם מאחורי העובדה שהפלטפורמה מלאה בסרטונים שמנסים להסביר את המלחמה בעזה לצד תכנים עם לא מעט מיסאינפורמציה, ענה הרשקוביץ: "בהתחלה האמנתי שהמדיניות של טיקטוק מוכלת באופן שווה על כולם - די מהר גיליתי שזאת לא המציאות. פורום משפחות החטופים עשו קמפיין בכל הרשתות החברתיות ובטיקטוק הקמפיין הזה נפסל בטענה שהוא פוליטי וכי לא רוצים תוכן ממומן שקשור למלחמה או לקונפליקטים. בעיניי זה היה הוגן - אם הדבר מוכל על כל הצדדים, אז בסדר, זאת המדיניות של טיקטוק. אבל מאוד מהר ראיתי קמפיינים פלסטיניים שרצו באותו זמן, שבעצם גייסו כספים לילדים עזתים".

עוד הוסיף הרשקוביץ: "הסרטונים לא נפסלו בגלל פריים ספציפי שהיה בעייתי. עקרונית, הוחלט שכל נושא החטופים נפסל ולא יכול לעלות בטיקטוק. בריג'קטים שקיבלנו לקמפיינים האלה, היה ברור ועל השולחן שכל נושא החטופים הוא לא במדיניות של טיקטוק. אין דרך אחרת להסביר את זה מלבד חוסר שוויון והטעיה מכוונת, מוחלטת וקשה נגד ישראל".

פוסט פרו פלסטיני
אחד מהפוסטים הפרו-פלסטיניים שעלו לטיקטוק

"הדבר הזה צריך טיפול"

הסרטונים שמטרתם העלאת מודעות לחטופים - לא אושרו. "יחד ננצח" ו"עם ישראל חי" - גם לא. מה כן? "מהים עד הנהר". בהתכתבות שהגיעה לידינו, עובדים מספרים כי הביטוי "From the River to the Sea", שלמעשה קורא למחיקתה של מדינת ישראל - לא היווה הפרה של התקנון. "בשלב מסוים נחשפתי לקבוצה בתוך הרשת הפנימית של טיקטוק, שהייתה בעצם קבוצת תמיכה בפלסטין", סיפר הרשקוביץ. "ביום שהתרגשנו מהפעימה הראשונה של שחרור החטופים, קלטתי שבקבוצה הזאת יש תמיכה דווקא במחבלות ששוחררו באותה עסקה".

התכתבויות בקבוצה הזו שהגיעו לידינו, מציגות פוסטים של תמיכה בארגוני החות'ים, תכנים בעד תנועת BDS וכיצד עובדים בקבוצה משתפים פעולה כדי לעזור ליוצר התוכן, אל-ג'עפראווי, שחלק מכירים אותו גם בתור "מיסטר פאפו" - לשחרר את חשבונו שנחסם בטיקטוק בגלל תוכן לא ראוי ששיתף. "זה מאוד חמור בעיניי כי זה בן-אדם שחגג את טבח 7 באוקטובר", שיתף הרשקוביץ. "הלכתי לבדוק מי העובדים האלה וראיתי ש-100 אחוז מהם עובדים בצוותי "Safety and Trust" - הם אחראיים על הבטיחות והביטחון של התכנים בטיקטוק, איזה תוכן עולה ואיזה תוכן יורד. הם בעצם קובעים מה המשתמש בקצה יראה - ומה הוא לא יראה".

ובעוד סרטונים אנטי-ישראליים מתפוצצים בפלטפורמה, היוצרים הישראלים מתלוננים בפני עובדים בטיקטוק שהחשיפה של הסרטונים שלהם נחתכה בצורה משמעותית. כשראה את המתרחש, הרשקוביץ החליט לפעול: "כתבתי מסמך פנימי בחברה שמתאר את כל השתלשלות העניינים בו אמרתי 'תקשיבו, הפלטפורמה מוטה - יש סביבת עבודה עוינת כלפי יהודים לפי מה שהם מדווחים והדבר הזה צריך טיפול'. לאחר מכן שלחתי את המכתב להנהלה בכירה בטיקטוק".

טיקטוקר פלסטיני
יוצר התוכן הפלסטיני אל-ג'עפראווי, שחשבון הטיקטוק שלו שוחרר מחסימה

"לא קיבלתי תשובות"

על תגובת ההנהלה, סיפר הרשקוביץ: "הייתי בטוח שהדבר הזה יזעזע את החברה במובן כזה שזה יוביל לאיזשהו תיקון ושינוי. התגובה הראשונה ממש הפתיעה אותי כי היו שאלות חשדניות כמו 'כמה אנשים כבר ראו את המכתב הזה עד עכשיו?' או 'למי שלחת את זה?'. הם לא תהו לגבי התוכן של המכתב, פיתרון הבעיה והעובדה המזעזעת שיש עובדי טיקטוק שתומכים בטרור. לא ציפיתי לדעת האם הם פיטרו אדם ספציפי, אבל כן עניין אותי ברמה המערכתית האם משנים את הצורה שבה אנחנו בוחנים את התכנים, ומה עושים כדי לוודא שהמשתמש מוגן ולא מקבל תכנים שעברו מסננות בצורה מוטה בצורה מאוד קיצונית. לא קיבלתי תשובות".

המכתב של הרשקוביץ מגיע להנהלה הבכירה ומעורר סערה בתוך החברה וגם בעולם כשמתפרסם ברשת פוקס. טיקטוק הגיבה בזמנו כי מדובר בהאשמות שקריות שלא משקפות את מדיניות החברה בשום צורה. הרשקוביץ שיתף כי אלו היו בעיקר "פלסטרים" וכי האכזבה העמוקה שלו הייתה שמדובר במקום עבודה שהוא בחר לעבוד בו.

שואו צ'ו מנכ
הרשקוביץ לא קיבל תשובות מההנהלה. שואו צ'ו, מנכ"ל טיקטוק

"אני רוצה להאמין שעד עכשיו הם לא נתקלו בזה"

בסוף חודש ינואר - הוא עזב את העבודה המשתלמת ברשת החברתית. משיחות עם ישראלים העובדים בטיקטוק עולה כי לא הרבה השתנה מאז עזיבתו. מנהלי הקבוצה הפרו-פלסטינית בצ'אט הפנימי של החברה הוציאו מהקבוצה את העובדים הישראלים והיהודים שהשקיפו על מה שקורה שם. במקביל, הורגשה צנזורה על תכנים שתומכים בישראל: ביום האישה הבין-לאומי כתב אחד העובדים פוסט המעורר מודעות כלפי הנשים שנמצאות בשבי החמאס, אלא שהפוסט הוסר על ידי מנהלת הקבוצה, בטענה שזה גורם לפילוג ולא עולה בקו אחד עם מטרות הקבוצה.

הרשקוביץ שיתף במחשבותיו: "אני חושב שבתוך טיקטוק ישראל וגם במקומות אחרים יש אנשים שעצם הנוכחות שלהם מאוד קריטית לאיזון הפלטפורמה ולהוגנות שלה. הם נלחמים בכל יום מלחמה מאוד עיקשת, ואם מישהו יכול מתוך המערכת כרגע לעזור ולשנות לטובה - אני חושב שזה חשוב שיישארו שם". עוד הוסיף את דעתו על הסיבה לכך שבטיקטוק מתעלמים מהמצב: "אני רוצה להאמין שעד עכשיו הם לא נתקלו בזה ולא יודעים איך להתמודד עם המצב. אני מקווה לגלות בעקבות השיח הציבורי שמתעורר עכשיו - שכן יש שם מוכנות אמיתית לבוא ולפתור את הבעיות לעומק".

תגובות

בנושא קמפיין משפחות החטופים

מדיניות הפרסום של טיקטוק, אשר נאכפת באופן שווה בכל מדינה, אינה מתירה שימוש בהצהרות פוליטיות או גרפיקה המיוחסת למלחמה. אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם מטה משפחות החטופים כדי לסייע להם להבטיח שהקמפיין תחת הביטוי "Bring them home", שכעת מופיע בפלטפורמה שלנו, יגיע לקהל הרחב ביותר.

בנושא הטיה במודרציה

האשמות אלו מייצרות במכוון מצג שווא בנוגע לפעולות שאנו נוקטים על מנת להסיר תוכן מפר, תוך דקות אחדות מקבלת הדיווח. אנו מתנגדים בכל תוקף לאנטישמיות על כל צורותיה ומיישמים את המדיניות שלנו באופן שווה על כל התוכן והמודעות בטיקטוק. מפרוץ המלחמה הסרנו עשרות מיליוני סרטונים שהפרו את כללי הקהילה שלנו, כאשר רובם המוחלט הוסרו באופן יזום על ידי טיקטוק לפני שמישהו דיווח עליהם.

בנושא הביטוי from the river to the sea

כשאנחנו מאתרים תוכן שעושה שימוש בביטוי "From The River To The Sea", בשילוב דברי שטנה או איומים באלימות, אנחנו מסירים אותו.

בנושא התכתבות פנימית של עובדים בקבוצות לארק

לכל העובדים ישנה אחריות לנהוג על פי קוד ההתנהגות הפנימי שלנו, המקדם כבוד הדדי ויצירת מרחב עבודה נקי מאפליה והטרדה. אנו מספקים לעובדים כלים לדווח על חששותיהם באופן אנונימי, ומתחקרים את כל הדיווחים המתקבלים.