משרד החוץ במוסקווה זימן היום (שני) את סימונה הלפרין, שגרירת ישראל ברוסיה, לשיחה - בעקבות ראיון שהעניקה אתמול לתקשורת המקומית. השיחה תיערך מחר ב-15:00 במשרד החוץ במוסקווה עם סגן שר החוץ מיכאיל בוגדנוב, שליחו של פוטין למזרח התיכון. בהודעת משרד החוץ הרוסי נכתב כי היא זומנה בעקבות "אמירות בלתי מתקבלות על הדעת".
הלפרין, שנכנסה לתפקידה והגישה את כתב האמנה רק לפני כשבועיים, אמרה אתמול בריאיון לעיתון "קומרסנט" כי "רוסיה, שסבלה מפיגועי טרור, אינה תומכת במאבקה של ישראל בטרור". כותרתו של הראיון לא העידה על תוכן הדברים, והייתה "השגרירה מאמינה בדיאלוג פתוח וישיר". בכותרת המשנה נכתב כי "השגרירה החדשה של ישראל ברוסיה סבורה שהיחסים בין המדינות חייבים להישאר ידידותיים".
במהלך הריאיון שיתפה הלפרין על הקשר המשפחתי העמוק שלה לרוסיה, וההכרה בישראל בחלקה החשוב של רוסיה בניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה והקשר החשוב בין ירושלים ומוסקווה. בהמשך, עסקה בזיכרון השואה ברוסיה של ימינו, והביעה אכזבה על כך שיום השואה אינו מועד רשמי בלוח השנה הרוסי. "אני ממש לא מבינה מדוע שר החוץ סרגיי לברוב ממעיט בחשיבות האירוע המפלצתי הזה", אמרה בהתייחסה להתבטאויותיו מכחישות השואה.
השגרירה אמרה כי יחסי ישראל-רוסיה נמצאים ב"ימים קשים", בשל "הפער בין עמדותיהן בנוגע למלחמה בעזה והסכסוך באוקראינה". היא הבהירה כי ישראל לא צריכה להיכנס לרשימת "המדינות הלא ידידותיות" של מוסקווה. "עמדתה של ישראל בנוגע לאוקראינה נותרה ללא שינוי מתחילת המלחמה, ישראל תמשיך לתמוך בעיקרון של שלמות טריטוריאלית וריבונות אוקראינה".
הלפרין לא חסכה גם בנוגע לעמדתה של רוסיה במלחמה נגד חמאס וטבח 7 באוקטובר, במיוחד על רקע העובדה שמשרד החוץ הרוסי אירח פעמיים משלחות של חמאס. "יש לך רשימה של ארגוני טרור אסורים ברוסיה, זה כולל גם את האחים המוסלמים. אבל חמאס הוא הסניף הפלסטיני של האחים המוסלמים, למה הוא לא ברשימה הזאת? חמאס מצהיר בגלוי שזה לא 7 באוקטובר האחרון, הם לא מסתירים את זה, למה רוסיה לא מדברת על הניסיון לחזור על 7 באוקטובר? אבל לא, אנשי חמאס מתקבלים במוסקווה בחיבוקים ופורסים להם שטיחים. אנחנו לא יכולים להבין את זה".
השגרירה הישראלית גם אמרה כי ישראל מודאגת מחלקה של איראן בהסתה לטרור באזור כולו. "אנחנו לא שומעים מילה של גינוי מרוסיה במועצת הביטחון של האו"ם. להיפך, רוסיה עומדת בסולידריות עם הרפובליקה של דרום אפריקה, שהגישה תביעה אבסורדית נגד ישראל לבית הדין הבין-לאומי, והאשימה אותה ברצח עם". הלפרין סיימה את דבריה, ואמרה: "עמדתה של רוסיה מדאיגה ומדכאת אותי, כי בגללה המדינה שלך מאבדת את אהדת הישראלים, כולל דוברי הרוסית".
דניאל ראקוב, מומחה לרוסיה ועמית מחקר בכיר במכון הירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS), מעריך כי לא מדובר במשבר של ממש ביחסים בין המדינות, וטוען כי הדבר "משקף את טיב היחסים כפי שהם בחודשים האחרונים". ארקדי מיל-מן, לשעבר שגריר ישראל ברוסיה, כתב ב-X: "הרוסים מזמנים לשיחת נזיפה את השגרירה שלנו. היא מתחה ביקורת על התנהלות הרוסים כלפי ישראל וצדקה בכל מילה. היא הייתה עניינית ויכלה להוסיף עוד פריטים לרשימת הנבזיות של רוסיה. מקווה מאוד שהיא תמשיך לעמוד על האינטרסים שלנו ותעשה להם חיים קשים. חשוב שמשרד החוץ הישראלי יזמן את שגריר רוסיה כדי להסביר לו שלא נוותר ושאנחנו לא מפחדים".
הרוסים מזמנים לשיחת נזיפה את השגרירה שלנו במוסקבה בעקבות הראיון שנתנה לעתון רוסי Kommersant. היא מתחה ביקורת על התנהלות הרוסים כלפי ישראל וצדקה בכל מילה. היא הייתה עניינית ויכלה להוסיף עוד פריטים לרשימת הנבזיות של רוסיה. מקווה מאד שהיא תמשיך לעמוד על האינטרסים שלנו ותעשה להם חיים…
— Arkady Mil-Man (@ArkadyMan) February 5, 2024
בתוך, סוכנות הידיעות האיראנית תסנים דיווחה הבוקר כי חילות הים של איראן, רוסיה וסין צפויים להתחיל בקרוב בתרגיל צבאי-ימי משותף. מאז תחילת המלחמה חלה הסלמה ביחסים המדיניים בין רוסיה ומוסקווה, על רקע התבטאויות אנטי-ישראליות מובהקות של הרוסים. על פי דיווח בבלומברג, גם התיאום הביטחוני בין המדינות הצטמטם, וישראל הפסיקה לעדכן את רוסיה על תקיפות בשטח סוריה, שם פעיל הצבא הרוסי.
בישראל מודאגים מאוד משיתוף הפעולה הביטחוני ההולך וגדל בין מוסקווה וטהראן, לאחר שבאיראן סיפקו לרוסיה אלפי כטב"מים תוקפים למלחמה באוקראינה, וככל הנראה גם מספקים נשק ואמצעי לחימה מסוגים נוספים. במקביל, רוסיה אמורה לספק לאיראן מטוסי קרב מתקדמים מדגם SU-35, וממשיכה לתמוך בה בתחומים ביטחוניים שונים, כמו למשל בתחום הלוויינים הצבאיים.
בשבוע שעבר חלה הרעה נוספת ביחסים בין ישראל לרוסיה - לאחר ששר החוץ ישראל כ"ץ נפגש עם חברי להקת BI-2, שנעצרה בתאילנד ועמדה בפני סכנת גירוש לרוסיה. חברי הלהקה מבוקשים ברוסיה בגין פעילות אופוזיציונית על עמדותיהם הביקורתיות שהשמיעו על המלחמה באוקראינה, ופגישתו של השר כ"ץ עימם, לאחר ששוחררו לישראל גם אזרחים שאינם ישראלים, עלולה הייתה להתפרש כהתרסה נגד מוסקווה.