גוברת הביקורת בארה"ב על הסיוע הביטחוני שמעניק ממשל ביידן לישראל במלחמה נגד חמאס בעזה, כך דווח היום (ראשון) בוול סטריט ג'ורנל. לאחר שנשמעה ביקורת נרחבת על ביידן בעקבות משלוחי הנשק לישראל, כעת מתמקדת הביקורת גם בתחום ביטחוני אחר. בעיתון מדווחים כי לאחר מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר נחתם בין ישראל וארה"ב מזכר המרחיב את שיתוף הפעולה המודיעיני בין המדינות.

"אנו עדים לרמות חסרות תקדים של שיתוף פעולה מודיעיני", אמר בשבוע שעבר דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי. הוא הוסיף כי "בכל 30 שנותיו בצה"ל, רמת שיתוף המודיעין בין ישראל וארה"ב לא הייתה גבוהה כמו שהיא כיום". כעת, ניכר שהאמירה הזאת מעוררת חוסר נחת בקרב מחוקקים אמריקנים, בעיקר מקרב המפלגה הדמוקרטית, וארגונים אזרחיים שונים.

בתקופה האחרונה נערכים לא מעט דיונים גם בקרב המחוקקים האמריקנים בקונגרס וגם בקרב גורמי הממשל השונים, על האפשרות ששיתוף הפעולה המודיעיני ההדוק בין המדינות עלול להביא להפרות של החוק הבין-לאומי. בתקופה האחרונה פורסמו דיווחים שונים בתקשורת האמריקנית על אפשרות שממשל ביידן יבחר אולי להגביל משלוחי נשק לישראל, אך האפשרות לפגיעה בשיתוף הפעולה המודיעיני לא הוזכרה.

הנשיא ביידן בישראל (צילום: חדשות 12)
הנשיא ביידן בישראל|צילום: חדשות 12

"אני מודאג ומעוניין לוודא ששיתוף המודיעין שלנו עומד בקנה אחד עם הערכים והאינטרסים של הביטחון הלאומי שלנו", אמר לוול סטריט ג'ורנל המחוקק הדמוקרטי ג'ייסון קרו, חבר ועדת המודיעין של בית הנבחרים. בחודש דצמבר הוא כתב לאווריל היינס, ראשת המודיעין האמריקני, כי "המודיעין שאנחנו משתפים כעת אינו מקדם את האינטרסים שלנו". קרו אמר כי הוא נפגש בנפרד עם בכירי צבא ישראלים וגורמים במודיעין האמריקני – ואמר שהיו "אי-התאמות גדולות למדי" בין הגרסאות של שני הצדדים בנוגע לכמות הנפגעים.

כמו אספקת הנשק והסיוע הביטחוני השוטף מאז תחילת המלחמה, בארה"ב גוברים החששות כי שיתוף הפעולה המודיעיני עם ישראל תורם באופן ישיר לפגיעה באזרחים חפים מפשע. יותר מ-32 אלף בני אדם נהרגו ברצועת עזה מאז תחילת המלחמה, ועל פי הדיווח "בישראל מאשרים את המספרים, אך אומרים שכשליש מההרוגים הם מחבלים". עוד מצוטט בדיווח ההסבר של צה"ל להרס נרחב של מוסדות אזרחיים – בשל העובדה שחמאס מנצל את העורף האזרחי לשימוש במטרות הטרור הצבאיות שלו.

במקביל לחתימת מזכר ההבנות שהרחיב מאוד את שיתוף הפעולה המודיעיני בין ישראל וארה"ב לאחר 7 באוקטובר – ארה"ב הרחיבה מאוד את איסוף המודיעין שלה בעזה, לאחר שלאורך השנים האחרונות נהגה בעיקר להסתמך על המודיעין הישראלי בתחום זה. גורמים אמריקניים אומרים כי סוכנויות המודיעין של ארה"ב מסייעות לישראל לאתר את בכירי חמאס, לאתר את החטופים ולשמור על גבולות המדינה. האמריקנים משתפים עם ישראל "מודיעין גולמי", הכולל תיעודי וידאו של כטב"מים שאוספים מודיעין בשמי רצועת עזה.

אווריל היינס, ראש המודיעין של ארה
אווריל היינס, ראש המודיעין של ארה"ב|צילום: רויטרס

עוד אמרו גורמים אמריקניים כי ארה"ב אינה משתפת עם ישראל מודיעין המשמש ישירות להוציא לפועל מתקפות קרקעיות או אוויריות של צה"ל ברצועה. "שיתוף המודיעין שלנו ממוקד במאמצי החזרת החטופים ומניעה של חדירות עתידיות לשטח ישראל. זה כולל מעקב אחר תנועות סמוך לגבול", אמר גורם בממשל ביידן. גורמי ממשל מוסיפים כי המזכר שנחתם לאחר 7 באוקטובר דורש מישראל שלא לעשות שימוש במודיעין אמריקני בצורה שעלולה לגרום לנזק לתשתיות אזרחיות או למספרי נפגעים אזרחיים "בלתי מתקבלים על הדעת".

לפני כשבוע וחצי דווח ברשת NBC כי ישראל הצליחה לחסל את בכיר הזרוע הצבאית של חמאס מרוואן עיסא באמצעות סיוע של המודיעין האמריקני. על פי הדיווח, מדובר במודיעין שהושג בארה"ב כתוצאה מהאזנה וציתות – וכלל פירוט רב על הנהגת חמאס ויכולות הפיקוד, השליטה והתקשורת של ארגון הטרור.