נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמנם ביטא הלילה אופטימיות ביחס להפסקת אש ולהיתכנות קרובה לעסקה לשחרור חטופים, אך בכירים ישראליים הבהירו היום (שלישי) כי האופטימיות של הנשיא האמריקני "לא נשענת על התפתחות חיובית שאנחנו מכירים. ביממה האחרונה ההתפתחויות דווקא שליליות". ברשת ABC האמריקנית דווח כי ראש הממשלה נתניהו "הופתע" מדבריו של ביידן אמש, כך מפי מקור ישראלי.
דובר משרד החוץ הקטארי: "אין הסכם בין חמאס לישראל על נושאי הליבה"
אמש אמר ביידן כי הוא מקווה שהפסקת האש תיכנס לתוקפה עד יום שני הקרוב - וגם אמר שישראל הסכימה שלא לפעול צבאית בעזה במהלך הרמדאן, שצפוי להתחיל בערב 10 במרץ ולהסתיים בערב 9 באפריל. עוד אמר הנשיא האמריקני שישראל התחייבה לאפשר פינוי מרפיח לפני שתפעל באזור.
בשעות הצהריים התייחס דובר משרד החוץ הקטארי למשא ומתן ואמר כי "אין פריצת דרך שניתן להכריז עליה בנוגע לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה". עוד מסר כי "קטאר אופטימית בנוגע לשיחות התיווך בעזה, ולא יכולה להגיב על דבריו של ביידן לפיהם צפוי הסכם הפסקת אש ביום שני הבא". הוא הוסיף כי אין הסכם בין חמאס לישראל על נושאי הליבה הקשורים להפסקת האש בעזה וכי קטאר "דוחפת חזק" על מנת שההסכם שהוצג בפריז יהיה מקובל על חמאס ועל ישראל.
מקורות בכירים בחמאס אמרו הבוקר (שלישי) לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארגון הטרור קיבל לידיו את ההצעה הישראלית שגובשה אחרי פסגת פריז השנייה ביום שישי. הפרטים התפרסמו שעות אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי הוא מקווה שהפסקת האש תחל "כבר ביום שני הקרוב". למרות זאת, גורם רשמי בחמאס צינן הבוקר את ההתלהבות ואמר לרויטרס: "הצהרותיו של ביידן על הפסקת אש היו מוקדמות, הפערים עדיין גדולים ודבריו אינם תואמים את המציאות בשטח".
מפתח השחרור וטיוטת העסקה
לפי הפרטים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות, ההצעה לעסקה כוללת את שחרור כל הנשים והילדים החטופים עד גיל 19, כמו גם חטופים מבוגרים וחולים. המפתח לעסקה הוא 10 מחבלים שישתחררו מהכלא בישראל בתמורה לכל חטוף. בדיווח לא נמסר כמה חטופים ישראלים ישוחררו, אך העריכו כי כ-400 אסירים ישוחררו, כלומר כ-40 חטופים צפויים להשתחרר במתווה שהוצע.
על פי טיוטת הסכם פריז כפי שדווחה ברויטרס, ישראל תסכים לחזרת תושבי צפון הרצועה לבתיהם, למעט גברים בגיל צבאי. דברים דומים דווחו אתמול ברשת אל-ג'זירה. עוד דווח באל-ג'זירה כי ישראל הציעה להעביר את כוחותיה מחוץ לאזורים צפופי-אוכלוסין, ולהפסיק את הטיסות האוויריות למשך שמונה שעות ביום, מדי יום. באל-ג'זירה דווח כי ישראל הסכימה לשחרור 400 אסירים פלסטינים, בהם כמה כאלו המרצים עונשים כבדים - בתמורה לשחרור של 40 חטופים ישראלים - בדגש על נשים וזקנים.
ישראל הסכימה לשחרור "מחבלים כבדים" גם על פי דיווח שפורסם הלילה בניו יורק טיימס, שגם כלל את פרטי מפתח שחרור האסירים מצידה של ישראל. על פי הדיווח, ישראל תשחרר 15 "מחבלים כבדים" בתמורה לחמש חיילות חטופות, ודורשת ששבע אזרחיות חטופות ישוחררו על בסיס המתווה הקודם - כלומר תמורת 21 אסירים פלסטינים. בנוסף, ישראל תשחרר שישה אסירים פלסטינים עבור כל אזרח ישראלי חטוף מעל גיל 50, ועוד 12 אסירים פלסטינים תמורת כל אזרח ישראלי חטוף נוסף פצוע או חולה, אך גילו מתחת ל-50.
על פי הדיווח ברויטרס, ישראל תתחייב להעלות את כמות משאיות הסיוע לעזה ל-500 שייכנסו לרצועה מדי יום - וכן הפסקת אש שתימשך 40 יום, ותכלול עצירה של כל פעילות צה"ל. עוד דווח כי בזמן הזה, ישוקמו בתי החולים והמאפיות ברחבי הרצועה, ומעבר להגברת הסיוע לעזה - גם ייכנסו לרצועה אוהלים וקרוואנים. אתמול דווח בוושינגטון פוסט מתווה ראש ה-CIA שהוצע בפסגת בפריז, וכולל הגדלה משמעותית של משאיות הסיוע לרצועה, שיקום המאפיות ובתי החולים, ושחרור אסירים כבדים.
בעסקה הקודמת שוחררו כ-110 אזרחים ואזרחיות שנחטפו במתקפת הפתע ב-7 באוקטובר בידי מחבלי חמאס. 134 גברים, נשים וילדים עודם מוחזקים בעזה 144 ימים.