עשרה בוגרי אוניברסיטת הרווארד מרחבי ארצות הברית, הגישו השבוע תביעה נגד האוניברסיטה היוקרתית בטענה ש"האנטישמיות חסרת המעצורים בקמפוס, תמיכת המוסד האקדמי בארגון הטרור חמאס והדפוס המתמשך של השמצת מדינת ישראל בשם חופש הביטוי - הובילו לפגיעה משמעותית במוניטין וביוקרה של הדיפלומה שלהם". כתוצאה מכך, טוענים התובעים כי ערך התארים שלהם, בהם השקיעו רבות, ירד מאוד בעיני מעסיקים ומשרדים פוטנציאליים, שאינם מכבדים עוד את השם המהולל של הרווארד.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט הפדרלי של מסצ'וסטס על ידי ארגון "שורת הדין" הישראלי ובהובלת עו"ד רוברט ג'יי טולצ'ין מניו יורק, נטען שהנהלת הרווארד התעלמה פעם אחר פעם מתקיפת סטודנטים יהודים ומקריאות מתמשכות של סטודנטים ואנשי סגל לרצח עם נגד המדינה היהודית, זאת על אף תלונות רבות.

התובעים מבקשים צו מניעה נגד האוניברסיטה ופיצוי כספי. בכתב התביעה שהוגש יצטרך בית המשפט במדינת מסצ'וסטס לקבוע אם יש למוסד אקדמי אחריות לשמור על מוניטין רמתו ושמו הטוב, גם עבור בוגריו.

נשיאת הארוורד בשימוע (צילום: reuters)
נשיאת הרווארד שהתפטרה, קלודין גיי|צילום: reuters

התביעה מגיעה לאחר שבתחילת חודש ינואר השנה התפטרה נשיאת אוניברסיטת הרווארד, קלודין גיי, פחות מחצי שנה אחרי שמונתה לתפקיד. זאת גם בעקבות השימוע המביך בקונגרס בוושינגטון, והאנטישמיות הגוברת בקמפוסים בארה"ב, אחרי טבח ה-7 באוקטובר.

בחודשים האחרונים ספגו הרווארד ואוניברסיטאות בולטות אחרות ביקורת חריפה מהקהילה היהודית, עולם העסקים ונבחרי ציבור, על מה שנטען כהסלמה באנטישמיות ו"אווירת קמפוס אלימה" שגרמו לסטודנטים יהודים להרגיש מאוימים, ושיבשה את לימודיהם. תלמידים יהודים בהרווארד ובבתי ספר אחרים טוענים כי מאז פרוץ המלחמה נגד חמאס בעזה, התירו ההנהלות שכוללת דברי שטנה שלוחי רסן והפגנות חסרות מעצורים - המפרות את כללי ההתנהגות של האוניברסיטאות.

בתלונתם טוענים התובעים ובהם ד"ר אלן באואר, בוגר הרווארד: "האוניברסיטה התחייבה והסכימה לשמור על סטנדרט מסוים של השכלה גבוהה ושל מוניטין, כך שתלמידיה ייהנו מהיוקרה של סיום לימודים בהרווארד לכל חייהם. האוניברסיטה הפרה וממשיכה להפר את התחייבותה החוזית כלפי התובעים בכך שלא טיפלה כראוי באנטישמיות בקמפוס שלה".

הפגנות באוניברסיטת הרווארד (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד ישראל באוניברסיטת הרווארד, חודש אוקטובר האחרון|צילום: רויטרס

ד"ר אלן באואר הוסיף: "חופש הביטוי מיושם רק כאשר יהודים מותקפים. הנהגת הרווארד לא הצליחה לטפל כראוי בעווית של שנאת יהודים בקמפוס, ואנחנו, כל בוגרי הרווארד, תובעים על מנת להחזיר את האוניברסיטה לכיוון של להיות המוביל בחינוך ולא הביזיון הלאומי שהיא היום".

"הקמפוסים הפכו למרכזי שנאה"

עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, נשיאת ארגון "שורת הדין" אמרה: "השימוש בהשכלה הגבוהה על ידי סגל וסטודנטים רדיקליים כנשק, כמו גם תגובת ההנהלה הרופסת, שהכל מוצדק במסווה של חופש אקדמי, הפכו את הקמפוסים למרכזי שנאה שהוזילו מאוד את המוניטין והתעודות שלהם".

עו"ד רוברט טולצ'ין, ממגישי התביעה, הוסיף גם הוא: "הרווארד הגיעה למרבה הצער לרמת השיח הנמוכה ביותר. החותמת שלה מכריזה על 'אור ואמת' בלטינית ובעברית - כן, עברית. אך קשה היום למצוא אור ואמת בהרווארד. אפלת האנטישמיות, השנאה והאפליה באוניברסיטה עטו על בוגריה מבוכה כה גדולה, שאנשים לא רוצים להיות יותר קשורים אליה".