ארה"ב ממשיכה ללחוץ על חמאס וישראל באמצעות המתווכים כדי להגיע לעסקה, שתאפשר גם החזרת חטופים, וגם צעד משמעותי לקראת החזרת היציבות לאזור. בכיר אמריקני אמר הבוקר (שלישי) כי "אי אפשר לדעת אם תהיה פריצת דרך במגעים או מתי זה יקרה", והוסיף כי "הכדור נמצא במגרש של חמאס".

כחלק מאותם מאמצים אמריקניים, שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן הגיע השבוע לסדרת פגישות במזרח התיכון. אתמול הוא נפגש עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. הפגישה ביניהם נמשכה כשעתיים. היום הוא נפגש עם נשיא מצרים א-סיסי, ומחר יגיע לישראל, לא לפני שיבקר גם אצל המתווכת קטאר.

אנתוני בלינקן בפגישתו עם מוחמד בן סלמאן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

הרצון הישראלי לעסקה ברור, אך גם לארה"ב יש אינטרס על רקע הבחירות המתקרבות לחתור להשגת יציבות אזורית. ארה"ב רואה בהסכם להפסקת אש זמנית או קבועה בתמורה להשבת חטופים, גם הזדמנות לפתרון אתגרים אחרים. כך למשל מנסים בוושינגטון לפתור גם כחלק מאותו מהלך את סוגיית השלטון בעזה ב"יום שאחרי" ואת הסכם הנורמליזציה בין סעודיה לישראל, שיכלול גם ברית הגנה עם ארה"ב.

תשובת חמאס מתעכבת, ובינתיים גם ישראל מקשיחה עמדות

אלא שלפי שעה תשובת חמאס למסגרת העסקה שנוסחה בפריז טרם התקבלה, למרות ההערכות החוזרות ונשנות שתתקבל כבר בשבוע שעבר. ביום ראשון השבוע גורם בחמאס אמר שארגון הטרור ידרוש במסגרת תשובתו "ערבויות לסיום המלחמה", תנאי שלפי כל ההערכות לא יהיה מקובל על ישראל. אפשר להניח שכשנתניהו אמר אתמול ש"לחמאס יש תנאים שישראל לא תוכל לקבל", הוא התכוון בין היתר לתנאי הזה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מקשיח עמדות. ראש הממשלה נתניהו|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ועדיין, למרות הקשחת העמדות משני הצדדים, בסוכנות הידיעות רויטרס הסבירו בכתבה בנושא כי חמאס מעוניין להגיע להפוגה לפני שצה"ל מתחיל לפעול ברפיח, עיר שבה כבר נמצאת כמחצית מהאוכלוסייה של רצועת עזה. ייתכן שכחלק מהניסיון ללחוץ על חמאס, הבהיר אתמול גלנט בהצהרתו שצה"ל יגיע גם לרפיח.

המאמצים מאחורי הקלעים ליצור תנאים נוחים לעסקה

אתמול דיווחנו במהדורה המרכזית על המאמצים של הגורמים במו"מ מאחורי הקלעים, גם בזמן שחמאס טרם העביר תשובה רשמית. הגורמים במו"מ - קטאר, מצרים, ארה"ב וישראל - עובדים בוקר וערב כדי לנצל את הזמן ולפתור סוגיות, שאם וכאשר יגיע האור הירוק מחמאס, זה יקל על המו"מ עצמו.

יש כל הזמן העברת מסרים בין הצדדים, כולל מחמאס. הגורמים במגעים עובדים על הפרטים ומנסים ליצור תנאים להסכם עתידי שיהיו רלוונטיים לרגע שחמאס ישיב שהוא מוכן להיכנס למסגרת שהוצעה בפריז.