נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הגיע היום (רביעי) לביקור חריג ובלתי רגיל במזרח התיכון. הנשיא הרוסי נחת באבו דאבי שבאיחוד האמירויות ונפגש עם הנשיא האמירותי מוחמד בן זאיד, ובהמשך היום הוא צפוי להגיע גם לערב הסעודית ולהיפגש עם יורש העצר שם, מוחמד בן סלמאן. מחר צפוי להימשך הקמפיין המזרח התיכוני של פוטין – עם פגישה עם נשיא איראן אברהים ראיסי במוסקווה.

הביקור של פוטין במזרח התיכון, בשעה שנמשכת ביתר שאת המלחמה באוקראינה, מהווה את אחת היציאות הבודדות של הנשיא הרוסי ממולדתו במהלך קרוב לשנתיים. בפתח פגישתו עם בן זאיד אמר פוטין כי השניים ידונו בשיחתם ב"סכסוך הישראלי-פלסטיני" ובמלחמה באוקראינה. בנוסף, השניים דנו גם בתחום האנרגטי, במסגרת ארגון אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, ששתיהן מהוות חברות מרכזיות בו.

 

 

עם נחיתתו באבו דאבי התקבל פוטין על ידי שר החוץ המקומי, עבדאללה בן זאיד, אחיו של הנשיא. קבלת הפנים החגיגית כללה גם מטוסים שצבעו את שמי הבירה האמירותית בצבעי אדום, כחול ולבן – צבעי דגל רוסיה.

קבלת הפנים של פוטין באיחוד האמירויות (צילום: רויטרס)
קבלת הפנים של פוטין באיחוד האמירויות|צילום: רויטרס

פגישתו של פוטין עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן זאיד היום תהיה הפעם הראשונה שהשניים נפגשים פנים אל פנים מאז חודש אוקטובר 2019. גם במרכז פגישתם תעמוס סוגיית הנפט בראש סדר היום, לאחר שארגון אופ"ק החליט השבוע על קיצוץ נוסף בתפוקת הנפט העולמית, ובעיקר בקצב ההפקה בסעודיה וברוסיה, כחלק מניסיון להעלות את המחירים.

נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי בן סלמאן (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

בקרמלין הבהירו כבר אתמול כי ביקורו של פוטין במזרח התיכון צפוי לארוך יום אחד בלבד, אך גם מחר יימשך עיסוקו בסוגיות המזרח התיכון. מחר אמור נשיא איראן אברהים ראיסי להגיע למוסקווה ולהיפגש עם פוטין, בביקור לא שגרתי בפני עצמו. הביקור מגיע על רקע הודעתו של סגן שר ההגנה האיראני מהימים האחרונים, לפיהם טהראן ומוסקווה השלימו את הדיונים על עסקת נשק גדולה.

על פי הודעת סגן השר האיראני, רוסיה ואיראן סיכמו ביניהן רשמית את העסקה שבמסגרתה תקבל טהראן מטוסי קרב רוסיים מתקדמים מסוג SU-35 ומסוקי קרב מסוג MI-8, כמו גם מסוקי ומטוסי אימון. אם אכן תושלם העסקה למכירת מטוסי הקרב המתקדמים לאיראן – הם ישפרו מאוד את יכולות התקיפה ארוכות-הטווח שלה, לרבות יכולת נשיאת נשק גרעיני – אם וכאשר תצליח איראן לפתח ראש קרב גרעיני.

אבראהים ראיסי, ולדימיר פוטין, מטוס קרב סוחוי 35 (צילום: reuters, 123rf)
אבראהים ראיסי, ולדימיר פוטין, מטוס קרב סוחוי 35|צילום: reuters, 123rf

מאז תחילת המלחמה באוקראינה לפני קרוב לשנתיים התהדקו מאוד היחסים בין רוסיה ואיראן, ובמשך יותר משנה מספקת טהראן למוסקווה מל"טים תוקפים ארוכי טווח. מעבר לתחום הצבאי, קידמו רוסיה ואיראן את היחסים המדיניים והכלכליים ביניהן, והנשיאים פוטין וראיסי משוחחים לעיתים קרובות יחסית.

הביקור החריג של פוטין באיחוד האמירויות וערב הסעודית – שתי בעלות ברית חשובות של ארה"ב – מהווה איתות נוסף של אבו דאבי וריאד לוושינגטון כי היחסים ביניהן אינם מהווים תמיכה ברורה וחד-משמעית. בשבועות האחרונים מותחות מדינות ערב, ובהן סעודיה והאמירויות, ביקורת על ממשל ביידן בעקבות תמיכתו הגדולה בישראל, שמתבטאת בכמויות נשק ואמצעי לחימה רבים.