גורמים רשמיים בארה"ב סיפרו הלילה (בין ראשון לשני) לניו יורק טיימס כי הממשל האמריקני ייעץ לישראל לדחות את התמרון הקרקעי ברצועה, וזאת כדי "להרוויח זמן" כדי לשחרר את החטופים, להמשיך להעביר סיוע הומניטרי לעזה - וגם להיערך למתקפות מצד גורמים פרו-איראניים שצפויות להתעצם עם הכניסה הצפויה של צה"ל.

בנימין נתניהו, ג'ו ביידן (צילום: Anadolu Agency, Getty Images)
דיווח: הממשל האמריקני ייעץ לישראל לדחות את התמרון הקרקעי ברצועה|צילום: Anadolu Agency, Getty Images

אמש נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו פעם נוספת, וגורמים בארה"ב סיפרו לעיתון ששר ההגנה לויד אוסטין ושר הביטחון יואב גלנט מדברים "כמעט על בסיס יום-יומי". בממשל, כך ציין העיתון, עדיין תומכים בתמרון הקרקעי של צה"ל שנועד למוטט את חמאס - אך כן ביקשו להמתין עם תחילתו, כדי למצות את הניסיונות לשחרר את החטופים מהרצועה. שני פקידים אמריקנים אמרו שאוסטין ייעץ לגלנט להמתין עם הכניסה גם משום שהפנטגון מייעץ לישראל לגבי פעולות צבאיות - ובהן גם התמרון הקרקעי.

בעיתון האמריקני ציינו ששיתוף הפעולה בין ישראל לארה"ב הוא הדוק מאוד, ושגם מאחורי דלתיים סגורות הגורמים האמריקניים "מנסחים בקפידה" את העצות שהם נותנים לעמיתיהם הישראלים. עוד דווח מפי גורם בארה"ב כי אפילו במהלך ישיבת הקבינט בשבוע שעבר שבה השתתף הנשיא ביידן כשביקר בישראל - הוא נמנע מבקשות מראש הממשלה נתניהו. במקום זאת, הוא "שאל סדרת שאלות" שיש לענות עליהן לפני תחילת התמרון, והזכיר החלטות עבר של ארה"ב - ובהן הפלישה לעיראק והכניסה למלחמה באפגניסטן.

טנק (צילום: reuters)
טנק צה"ל|צילום: reuters

השאלות שהעלה ביידן בקבינט באשר לכניסה הקרקעית כללו כמה סוגיות - מי ישלוט ברצועת עזה במקום חמאס עם סיום המבצע, כיצד עשוי התמרון להשפיע על סוגיית החטופים, וכן איך עשויה להשפיע על ישראל מלחמה בשתי חזיתות.

סיבה נוספת לבקשה האמריקנית נובעת, כך לפי הדיווח, מההיערכות הגוברת של ארה"ב מפני התעצמות של תקיפות מצד גורמים פרו-איראניים נגד אינטרסים אמריקניים במזרח התיכון. מאז שהחלה המלחמה, נרשמו כמה מקרים של מתקפות טילים וכטב"מים על בסיסים אמריקניים בעיראק, ובארה"ב מאמינים שהתקיפות הללו יגברו עם תחילת הכניסה הקרקעית לרצועת עזה. כיום מוצבים כ-2,500 חיילים אמריקנים בעיראק, וההערכה האמריקנית היא שהמיליציות הפרו-איראנית במדינה יגבירו את התקיפות עליהם.

ב-CNN דיווחו הלילה מפי גורם ישראלי כי "אין הפסקת אש" בעזה, וזאת למרות המאמצים לשחרור החטופים מצד ארה"ב וקטאר. לדברי אותו גורם, בישראל "לא מוכרת" בקשה אמריקנית לדחיית התמרון הקרקעי. שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג הוסיף בריאיון כי "אין באמת לחץ, הם נותנים לנו עצות אבל לא אומרים לנו מה לעשות ומה לא לעשות".