העימות האזורי הנרחב במזרח התיכון מאז שפרצה המלחמה בין ישראל וחמאס ב-7 באוקטובר מביא גם איום נרחב על כוחות צבא ארה"ב הפועלים באזור. מאז 17 באוקטובר, ימים לאחר שביידן הודיע באופן רשמי על תמיכתו הגדולה בישראל, נרשמו קרוב למאה תקיפות נגד בסיסי ומוצבי הצבא האמריקני בעיראק ובסוריה – באופן שמאיים ישירות על החיילים והנכסים האמריקנים באזור, ועלול להביא להסלמה גדולה אפילו יותר.

מעבר לחות'ים בתימן, חיזבאללה בלבנון וארגוני הטרור בעזה וביהודה ושומרון, טיפחה איראן לאורך השנים גם מיליציות חמושות וחזקות בסוריה ובעיראק. את המיליציות והפעילות האיראנית והפרו-איראנית בסוריה כבר למדנו להכיר לאורך השנים האחרונות, על רקע המערכה שבין המלחמות והפעילות הצבאית הענפה המיוחסת לצה"ל וחיל האוויר שם. לעומת זאת, קרוב ל-20 שנה שהולכות ומתפתחות בעיראק קבוצות חמושות, מאומנות ואלימות, שקוראות לפגיעה ישירה בישראל ולסילוק צבא ארה"ב מהאזור.

המלחמה בדאעש – וההתבססות בעיראק

ארגון "אל-חשד א-שעבי" (הגיוס העממי) מהווה את ארגון הגג של המיליציות החמושות בעיראק, שמגיעות מרקעים וזרמים שונים באוכלוסייה המקומית שם. הארגון הוקם וגובש בשנת 2014 – בשיא המאבק של עיראק בארגון דאעש, שהטיל באותם ימים אימה על כל המזרח התיכון. עשרות מיליציות, גדולות וקטנות, מקבוצות אתניות שונות (כולל נוצרים ואשורים), מרכיבות את ארגון אל-חשד א-שעבי. ואולם, מי שמוביל אותו ומהווה את עיקר הכוח בו הן המיליציות השיעיות הפרו-איראניות הגדולות והחזקות, נתמכות משמרות המהפכה.

מפקד גדודי חיזבאללה בעיראק וקאסם סולימאני
מפקד גדודי חיזבאללה בעיראק עבד אל-עזיז אל-מוחמדאוי יחד עם קאסם סולימאני

ארגון אל-חשד א-שעבי בפני עצמו והמיליציות השונות בעצמן אינם נחשבים לחלק מכוחות הצבא והמשטרה בעיראק, אך כן התבססו לאורך העשור האחרון כחלק נוסף בכוחות הביטחון העיראקי, ובשנים קודמות אף זכו לתקציבים רשמיים מטעם המדינה בעקבות החלק החשוב שלקחו בהבסת דאעש. בשנים שלאחר הבסת דאעש בעיראק (דצמבר 2017) התבססו המיליציות באזורים שונים במרכז, מערב וצפון עיראק – באותם אזורים שעליהם שלט דאעש בעבר ובהם פועל הצבא האמריקני. כוחות המיליציות לוקחים חלק פעיל בחיים האזרחיים באזורים שונים בעיראק, ומנהלים עסקים פליליים בתחומים תמימים למראה כמו שירותי אחזקה, תשתיות, רכב ועוד – שמסייעים להם לממן את פעילות הטרור שלהם (מעבר לתמיכה המגיעה מטהראן שמתבטאת בכסף, אמצעי לחימה והכשרות).

מפקד גדודי חיזבאללה בעיראק עבד אל-עזיז אל-מוחמדאוי
מפקד גדודי חיזבאללה בעיראק אל-מוחמדאוי עם מפקד עצא'אב אהל אל-חק קיס אל-ח'זעלי

גדודי חיזבאללה עיראק: ארגון טרור נפרד ואינו קשור לארגון חיזבאללה הלבנוני, אולי החזק והגדול ביותר מבין המיליציות בעיראק. מנהיג הארגון המפורסם, אבו מהדי אל-מהנדס, חוסל יחד עם קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה לשעבר, בפגיעת מל"ט אמריקני ברכבם בנמל התעופה בבגדאד ב-3 בינואר 2020.

עצא'אב אהל אל-חק, חיזבאללה נוג'באא' וגדודי סיד א-שוהדאא' הן עוד כמה מהמיליציות החזקות והאלימות ביותר בעיראק, הסרות באופן כמעט מלא למרותה של טהראן במאבקה להשיג שליטה והשפעה אזורית גדולה ככל הניתן. בסוף השבוע התבטא אבו עלי אל-עסכרי, אחד הגורמים הבולטים ביותר בגדודי חיזבאללה, והבטיח להגביר את התקיפות נגד כוחות צבא ארה"ב.

תומכי המיליציות בעיראק (צילום: reuters)
תומכי המיליציות בעיראק|צילום: reuters

בשנים האחרונות הפכו המיליציות לכוח חשוב ומרכזי גם בפוליטיקה בעיראק, ומאוגדים תחת מפלגה בעלת נוכחות חשובה בפרלמנט בבגדאד. פעילותן בתחום הטרור והפוליטיקה, כמו גם מעורבותן בתחומים האזרחיים במדינה, מייצרות עבורן מנוף לחץ חשוב בעיני הציבור בפרט ועל יחסי הכוחות הפוליטיים במדינה. ראש ממשלת עיראק מוחמד א-סודאני נחשב לבעל ברית של טהראן ושל אנשי המיליציות.

פעילות הטרור נגד ארה"ב והחשש להסלמה

בעוד שהמיליציות השונות תקפו את האמריקנים קרוב למאה פעמים בחודשיים האחרונים, צבא ארה"ב עצמו הגיב רק פעמים ספורות. שלוש תקיפות יזומות ומתוכננות בוצעו נגד יעדים של המיליציות במזרח סוריה, וכללו בעיקר השמדה של מאגרי נשק ואמצעי לחימה, ועוד כמה תקיפות, מתוכננות יותר ופחות, בוצעו נגד פעילי המיליציות בעיראק. בחלק מהמקרים מדובר היה בתקיפות "להגנה עצמית" נגד חוליות מחבלים מטעם המיליציות שנערכו להוציא לפועל מתקפות נגד הכוחות האמריקנים בעיראק.

למרות ריבוי התקיפות של המיליציות, לא נרשמו הרוגים אמריקנים בחודשים האחרונים, למעט קבלן שלקה בליבוי בזמן ריצה למרחב המוגן, ומצד המיליציות נרשמו יותר מ-15 הרוגים. חשוב להדגיש שחלה עלייה גדולה בהיקף התקיפות של המיליציות נגד האמריקנים באזור כבר מראשית ימיו של ממשל ביידן - עם פער של עשרות ומאות אחוזים ביחס למצב שהיה בזמן ממשל טראמפ.

מפגינים נושאים את תמונתו של סולימאני (צילום:  Chris McGrath/Getty Images)
מפגינים נושאים את תמונתו של סולימאני|צילום: Chris McGrath/Getty Images
אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, איראן (צילום: וול סטריט ג'ורנל)
אסמעיל קא'אני, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, איראן|צילום: וול סטריט ג'ורנל

רק בסוף השבוע האחרון קיבלו המיליציות הפרו-איראניות בעיראק אחריות ל-11 תקיפות בפחות מ-24 שעות נגד כוחות צבא ארה"ב בעיראק ובסוריה. בין היתר הותקפו בסיסי אוויר אמריקניים במערב ובצפון עיראק, ומוצבים קדמיים אמריקניים באזור שדות הנפט במזרח ובצפון-מזרח סוריה.

קבלת אחריות של המיליציות ל-11 תקיפות נגד האמריקנים ביום שישי

 

 

התקיפות של המיליציות נגד האמריקנים מבוססות בעיקר על שיגור רקטות ומל"טים מתאבדים – אמל"ח המצוי בידיהם בשפע בעקבות התמיכה הגדולה של כוח קודס של משמרות המהפכה בהן לאורך שנים. בזמן שתקיפת הבסיסים האמריקניים כבר הפכה לשגרה עגומה בחודשיים האחרונים (ועוד לפני כן), בסוף השבוע גם נרשם שיגור מסיבי של פצצות מרגמה לעבר שגרירות ארה"ב בבגדאד, ללא נזק ונפגעים – בפעם הראשונה מאז החלה המלחמה בישראל.

 

מנהיג חיזבאללה נוג'באא' אכרם אל-כעבי
מנהיג חיזבאללה נוג'באא' אכרם אל-כעבי

למרות הרטוריקה הקשוחה והאלימה של המיליציות השיעיות הפרו-איראניות הגדולות נגד ארה"ב וישראל, רבות מהתקיפות האחרונות שלהן מבוצעות על ידי "מיליציות צל". מדובר במיליציות לא מוכרות וכאלו שאינן בהכרח מזוהות עם המיליציות הגדולות, והן נועדו לשמור על "חתימה נמוכה" ולאפשר לכוחות הפרו-איראניים הבולטים בעיראק מרחב הכחשה והתנערות ממעורבותם באותן תקיפות – וכך אולי להימנע מתקיפה אמריקנית ישירה.

ממשל ביידן מצידו, כפי שמראה מיעוט התגובות האמריקניות – ככל הנראה חושש שתקיפות רבות וקטלניות יביאו להסלמת המערכה האזורית. כך למשל, דווח בשבועות האחרונים בניו יורק טיימס כי לנשיא האמריקני הוצעו מספר תוכניות נרחבות לפגיעה ביעדי המיליציות, אך הוא דחה אותן בשל החשש מהמצב באזור. דיווחים דומים פורסמו על עמדת הממשל בארה"ב בנוגע לחות'ים בתימן, עם חשש כי פגיעה כזו רק תביא להסלמת המתיחות באזור כולו ולגרירת ארה"ב לחזית חדשה ומדממת. על פי דיווח אחר בניו יורק טיימס בשבוע שעבר, בטהראן מעודדים את שלוחיהם באזור להסלמה - מתוך מחשבה שהחשש המערבי מפני מלחמה כוללת תביא ללחץ על ישראל להפסיק את האש בעזה.

הנשק של המיליציות – והאיום על ישראל

כוחות המיליציות חמושים במל"טים מתאבדים, רקטות וטילים בליסטיים לטווחים שונים, גם של מאות קילומטרים. למרות הרטוריקה האלימה נגד ישראל, והתיאום המלא עם משמרות המהפכה ויתר הגורמים ב"ציר ההתנגדות", עדיין לא נרשמו תקיפות עיראקיות לעבר ישראל, אך אותן מיליציות שבות ומאיימות גם על ישראל ומציינות כי בכוונתן לפגוע בישראל. לאורך השבועות האחרונים טענו במיליציות באמצעות כרוזים רשמיים כי תקפו מטרות בישראל באזור אילת ובים המלח, אך כידוע, תקיפות כאלה לא קרו.

מנהיגי המיליציות בעיראק (צילום: reuters)
מנהיגי המיליציות בעיראק|צילום: reuters

בהובלת כוח קודס האיראני ומנהיגו אסמעיל קא'אני, מתקיים שיתוף פעולה מלא בין המיליציות בעיראק, סוריה וגם חיזבאללה בלבנון. לאורך השנים האחרונות פעל ציר יבשתי להברחת נשק מאיראן – דרך עיראק ועד לסוריה ולבנון, באמצעות אנשי המיליציות. אותו ציר הברחות הותקף פעמים רבות מן האוויר, בתקיפות שיוחסו לישראל. כך לדוגמה, לאחר רעידת האדמה הקשה בצפון סוריה ובמזרח טורקיה בחודש פברואר, נחשף כי המיליציות העבירו לסוריה כמויות אמל"ח גדולות במסווה של סיוע הומניטרי.

שיתוף הפעולה בין המיליציות אינו מתבטא רק בהברחות, ומאז תחילת המלחמה בישראל והסלמת העימות עם חיזבאללה בלבנון – עלו דיווחים רבים ממקורות ערביים ומערביים על הגעת לוחמי מיליציות עיראקיים ללבנון, וכניסתם למוכנות במקרה שתפרוץ מלחמה גדולה בין צה"ל וחיזבאללה. על פי דיווחים רבים, ידוע כי לוחמי מיליציות מעיראק לקחו חלק לצד חיזבאללה גם במלחמת לבנון השנייה בשנת 2006.

תומכי המיליציות בעיראק (צילום: reuters)
תומכי המיליציות בעיראק|צילום: reuters
תומכי המיליציות בעיראק (צילום: reuters)
תומכי המיליציות בעיראק|צילום: reuters

לאורך השנים האחרונות הציגו במערכת הביטחון תרחישי קיצון למלחמה אזורית גדולה של ישראל נגד גורמי "ציר ההתנגדות" האיראני והפרו-איראני. בתרחישים כאלה עלתה גם האפשרות לירי ושיגור אמצעי לחימה על ידי המיליציות ממערב עיראק לעבר ישראל. במקביל, בשבועות האחרונים מאז פרוץ המלחמה בישראל, התגודדו מאות ואלפי תומכי המיליציות בעיראק על גדר הגבול בין עיראק וירדן – ודרשו מרשויות הגבול בירדן לפתוח להם ולאפשר להם לצעוד לעבר ישראל. באופן טבעי וברור, ירדן לא נעתרה לקריאותיהם.

אותן מיליציות חמושות, ככל הנראה גדודי חיזבאללה עיראק, חטפו בחודש מרץ את החוקרת הישראלית אליזבט צורקוב בשכונת כראדה בבגדאד. על פי דיווחים במקורות המזוהים עם המיליציות בעיראק, בתקופה האחרונה מתקיימים מגעים וניסיונות להביא לשחרורה, אולם לפי שעה אין חדש בעניינה.