אישור החוק לביטול עילת הסבירות, היום (שני) בכנסת, זוכה לסיקור נרחב בכל אתרי החדשות הגדולים והחשובים ביותר בעולם. הדיווח על המתרחש בישראל, באופן בלתי שגרתי, זוכה לכותרות ראשיות במרבית האתרים, בהם רויטרס, AP, CNN, BBC, ניו יורק טיימס, וושינגטון פוסט ועוד רבים אחרים. בכל האתרים מודגש: מדובר בצעד הראשון במהפכה המשפטית השנויה במחלוקת של ממשלת נתניהו הימנית, הדתית והשמרנית.

"הממשלה הימנית-קיצונית בישראל אישרה את החוק להגבלת כוחו של בית המשפט העליון, הצעד הראשון בתוכנית רחבה יותר להחלשת מערכת המשפט", נכתב ב-CNN. "עם אישור החוק השנוי במחלוקת, מפגינים יצרו שרשרת אנושית מחוץ לכנסת, ועמדו מול תותחי מים שהופעלו על ידי משטרת ישראל".

לוין, נתניהו וגלנט בהצבעה על עילת הסבירות (צילום: כנסת ישראל)
צילום: כנסת ישראל

ב-BBC נכתב: "חברי הכנסת של ישראל אישרו את הצעת החוק השנויה במחלוקת למרות מחאות אדירות בניסיון לטרפד אותה. זו הצעת החוק הראשונה כחלק מסדרה מתוחה של רפורמות שנועדו לבלום את כוחם של בתי המשפט".

שער העיתון ליברסיון הבוקר

עוד לפני אישור הצעת החוק היום בצוהריים, העיתון הצרפתי "ליברסיון", פרסם כתבת שער נרחבת תחת הכותרת: "דיקטטורה נולדת לנגד עינינו". בדיווח בעיתון, שסקר את המחאה לאורך 30 השבועות האחרונים, דווח על הצעדה הארוכה לירושלים והודעות אי-ההתייצבות של אלפי משרתי המילואים בישראל, ונכתב כי מדובר בשורת צעדים אחרונים באמונה וניסיון "להציל את הדמוקרטיה בישראל". עורך העיתון, אחד מהגדולים והחשובים בצרפת, הוא העיתונאי הישראלי דב אלפון.

מכתזית מופעלת על מפגינים בכביש בגין בירושלים (צילום: יואב דודקביץ', TPS)
מכתזית מופעלת על מפגינים בכביש בגין בירושלים|צילום: יואב דודקביץ', TPS
מפגינים בירושלים לאחר אישור החוק (צילום: reuters)
מפגינים בירושלים לאחר אישור החוק|צילום: reuters

"החקיקה משקפת את הנחישות של נתניהו ובעלי בריתו מהימין הקיצוני להתקדם עם התוכנית ולבחון את המתחים העדינים במדינה, מזעזעת את הלכידות בצבא החזק שלה ומעוררת שוב ושוב את הדאגה מבעלת בריתה הקרובה, ארצות הברית", נכתב בדיווח בסוכנות הידיעות AP. בסוכנות הידיעות רויטרס מציינים: "החקיקה עברה לאחר קריסת ניסיונות ההידברות והפשרה, שנועדו במטרה להקטין את המשבר החוקתי במדינה שנמשך חודשים".

"הממשלה הימנית-קיצונית והחרדית בישראל הצליחה לאשר מרכיב מפתח במהפכה המשפטית של הקואליציה", נכתב בגרדיאן הבריטי, "שבעה חודשים לאחר שהוצגה, ולמרות מחאות נרחבות מטעם האופוזיציה". בוושינגטון פוסט הדגישו שהחקיקה עברה למרות מחאות נרחבות של מאות אלפי ישראלים. "הזעם סביב המהפכה המשפטית הנרחבת של ראש הממשלה בנימין נתניהו העמיקה את הקרעים בישראל בין אלה שרוצים מדינה חילונית ופלורליסטית יותר לבין אלה בעלי חזון דתי ולאומני יותר", נכתב בניו יורק טיימס.