"ארה"ב החלה בביצוע הערכה מחודשת לממשלת נתניהו", כך כותב הבוקר (רביעי) תומס פרידמן, הפרשן הבכיר של עיתון הניו יורק טיימס. פרידמן טוען כי ממשל ביידן בוחן אפשרות לשינוי כיוון דיפלומטי, לאחר עשרות שנים שבהן ארה"ב תמכה בישראל באופן בלתי מסויג - וכעת עשויה לחשוב פעמיים לפני תמיכה בה ברמה המדינית.
פרידמן, אולי הפרשן והכותב המוערך ביותר בארה"ב לענייני ישראל והמזרח התיכון, ידוע כמבקר חריף של ראש הממשלה בנימין נתניהו. ואולם, ידוע כי הוא מקורב לנשיא ביידן וזוכה להערכתו הרבה, וטוריו עשויים לשקף במידה רבה את הלך הרוח בקרב מקבלי ההחלטות בוושינגטון, במיוחד בתקופת ממשל דמוקרטי.
"ישראל עושה הכל כדי להרוס את ההבנה המשותפת"
בטורו הבוקר כותב פרידמן כי לאורך שנים ארוכות הייתה בין ישראל וארה"ב "הבנה משותפת" כי ייתכן שביום מן הימים ניתן יהיה לפנות לפחות חלק מההתנחלויות - ולקדם רעיון של הקמת מדינה פלסטינית. הממשלה הנוכחית, לטענתו, באמצעות קידום המהפכה המשפטית וביטול עילת הסבירות, מוכיחה לאמריקנים כי לא סביר שהתרחיש הזה עוד יתאפשר. בשל כך, ייתכן שבארה"ב יחלו לבחון את התמיכה הדיפלומטית לישראל.
"בשל ההבנה המשותפת הזאת, ארה"ב כמעט תמיד הגנה על ישראל באו"ם ובבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג מפני שורת החלטות וחוות דעת על כך שישראל אינה כובשת את הגדה המערבית באופן זמני, אלא מתכוונת לספח אותה באופן קבוע. ממשלת ישראל עושה כעת הכול כדי להרוס את ההבנה הזאת שקנתה זמן", כותב פרידמן. "מאז השבעתו אישר נתניהו הקמת 7,000 יחידות דיור חדשות, כמעט כולן בעומק הגדה המערבית. בנוסף, הממשלה ביטלה את חוק ההתנתקות ואישרה למתנחלים פרועים לחזור להתנחלויות שפונו - והפרה את ההתחייבות שניתנה לנשיא ג'ורג' וו. בוש".
פרידמן מעריך כי אם יאושר מתווה הפטור מוויזות לאזרחים ישראלים בכניסה לארה"ב - לוושינגטון לא תהיה ברירה אלא לדרוש שזה יחול גם על 2.9 מיליון הפלסטינים החיים ביהודה ושומרון. "מדוע מתנחל ישראלי מחברון יקבל פטור מוויזה לארה"ב ופלסטיני מחברון לא, במיוחד כשהממשלה הישראלית אומרת בפירוש שחברון היא חלק מישראל?".
"ההערכה תהיה קשוחה עבור ישראל - אבל הכרחית לפי שתרד סופית מהפסים"
"מדוע ארה"ב צריכה להמשיך ולהגן באו"ם ובהאג על הרעיון שישראל כובשת את הגדה המערבית רק באופן זמני, ולכן לא מקדמת שם משטר של אפרטהייד, וכל זאת בזמן שנראה שישראל מתכוונת לספח את הגדה המערבית, ומעניקה לשניים מתומכי הסיפוח הגדולים ביותר, סמוטריץ' ובן גביר, סמכויות ביטחוניות וכלכליות מופלגות באזור?".
פרידמן מבהיר כי לא סביר שהמשך התמיכה והסיוע הביטחוניים של ארה"ב לישראל יעמדו למבחן ועלולים להיפגע. יחד עם זאת, לדבריו, סביר כי הגישה המדינית הבסיסית תשתנה, בשל מה שנראה כהתקדמות ברורה לעבר פתרון "המדינה האחת". עוד הוא כותב: "הערכה מחודשת שכזאת, המבוססת על האינטרסים והערכים של ארה"ב, תהיה קשוחה עבור ישראל, אבל הכרחית לפני שהיא יורדת סופית מהפסים".
בריאיון שהעניק ל-CNN בתחילת השבוע אמר הנשיא האמריקני ג'ו ביידן כי ממשלת נתניהו היא הקיצונית ביותר שהכיר מאז "ימי גולדה מאיר". כשנשאל האם יזמין את רה"מ נתניהו לביקור בבית הלבן, התחמק והשאלה - והשיב כי "הנשיא הרצוג יגיע בקרוב".
גם שגריר ארה"ב בישראל תום ניידס, שמסיים בימים אלה את תפקידו, אמר דברים דומים בריאיון לוול סטריט ג'ורנל. לדבריו, ממשל ביידן מנסה למנוע מישראל "לרדת מהפסים" והוא אף פנה לרה"מ נתניהו בבקשה להאט את החקיקה המקודמת כחלק מן המהפכה המשפטית.