רעידת אדמה בעוצמה 6.8 הורגשה הלילה (בין שישי לשבת) במרוקו, בדגש על העיר מרקש שנמצאת בדרום-מערב המדינה למרגלות הרי האטלס. לפחות 820 בני אדם נהרגו ו-672 נפצעו - בהם 205 במצב קשה, כך עדכן משרד הפנים המרוקני.

רעידת האדמה, שהתרחשה בסביבות השעה 1:00 בלילה (שעון ישראל), גרמה לנזק למבנים ולמכוניות, ובסרטונים ששותפו ברשתות החברתיות ניתן לראות את הבניינים רועדים ואנשים רצים מבוהלים החוצה. לפי הדיווחים בתקשורת המרוקנית, כוחות החירום וההצלה מתקשים להגיע להרוגים ולפצועים, שמרביתם נמצאים באזורים ההרריים. 

גורמים במשרד החוץ אמרו ל-N12 כי לפי שעה לא ידוע על ישראלים שנפגעו ברעידת האדמה במרוקו. הנציגות במקום, יחד עם המחלקה לישראלים בחו"ל, עוקבת אחר ההתפתחויות. שר החוץ אלי כהן הנחה לבחון מול הרשויות במרוקו, מדינה החברה בהסכמי אברהם, את האפשרות להגשת סיוע הומניטרי והוצאת משלחת חילוץ לפי הצורך.
 
רעידת האדמה במרוקו (צילום: רויטרס)
רעידת האדמה במרוקו|צילום: רויטרס
 
רעידת האדמה במרוקו (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
 
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו "הנחה את כלל המשרדים והכוחות לסייע ככל שיידרש לעם המרוקני, לרבות היערכות להוצאת משלחת סיוע לאזור". ראש הממשלה מסר: "עם ישראל מחזק את ידידינו בני העם המרוקני בשעתם הקשה, נושא תפילה לשלומם ואנו נסייע בכל צורך שנדרש". גם שר הביטחון יואב גלנט הודיע שהנחה את צה״ל ומשרד הביטחון להיערך מיידית למתן סיוע חירום באמצעות גופי ההצלה של פיקוד העורף.
 
דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, כתב בחשבון X (טוויטר לשעבר): "מישראל, ליבנו עם העם המרוקני בזמנים קשים אלו. אלוהים, עזור למרוקו ולאנשיה, הגן עליהם והקל על האסון שלהם". גורמים בישראל כבר החלו בארגון משלחת הסיוע, וממתינים לקבל תשובה מהצד המרוקני לגבי הצרכים המדויקים שלהם בניהול האסון.

 

 

 
איתן גאוי, בעל העסק "פלאפל סבבה" ברובע היהודי במרקש, סיפר: "בערך בשעה 23:12 (שעון מרוקו) כל הבית התחיל לרעוד, אבל לא ברמה שאנחנו מכירים מהארץ. ממש כל הבניין והיו קולות כאילו כל הקירות נשברים מבפנים. במקביל, שמעתי צרחות וצעקות מבחוץ".

 

 

תושבים במרקש, העיר הגדולה הקרובה ביותר למוקד, אמרו כי כמה מבנים קרסו בעיר העתיקה. הטלוויזיה המקומית שידרה תמונות של מסגד אל-כתיבה שהתמוטט, וכן של מכוניות מרוסקות. מונטסיר אתרי, תושב הכפר ההררי אסנא (Asni) הסמוך למוקד רעידת האדמה, אמר כי רוב הבתים בו ניזוקו. "השכנים שלנו לכודים מתחת להריסות והאנשים עובדים קשה כדי להציל אותם באמצעים הקיימים בכפר".

רעידת האדמה במרוקו, אנשים שפונו מאזור האסון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

רעידת האדמה במרוקו, אנשים שפונו מאזור האסון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מרכז המעקב הגיאו-פיזי של מרוקו דיווח שרעש האדמה שהורגש היה בעוצמה 6.8, ובעומק של 18.5 ק"מ מתחת לפני האדמה באזור איגיל (Ighil) בהרי האטלס, והתפרס על פני שטח כ-600 קמ"ר. מדובר ברעידת האדמה חמורה יותר מרעידת האדמה של מרוקו שנת 2004, אז נהרגו כ-600 בני אדם באזור אל-חוכיימה. בשנת 1960 נרשמה הרעידה הקשה ביותר בהיסטוריה של מרוקו, עם כ-12 אלף הרוגים ועוד 12 אלף פצועים בעיר אגאדיר.

ממערב, ליד טרודאנט (Troudant), אמר המורה חמיד אפקר כי הוא נמלט מביתו ושהתרחשו רעידות משנה בעקבות רעידת האדמה. "האדמה רעדה במשך כ-20 שניות, הדלתות נפתחו ונסגרו מעצמן כשירדתי מהקומה השנייה למרתף".

בבית חולים במרקש פינו את החולים מחוץ לשם, מחשש לרעידות אדמה משנה שעלולות לגרום לקריסת המבנה ולפגוע בחולים. אבראהים היי, תושב העיר, סיפר כי ראה אמבולנסים יוצאים מהעיר העתיקה ושמבנים רבות ניזוקו. "הפחד אחז באנשים רבים שנשארו בחוץ וציפו לרעידת אדמה נוספת".

 

 

הודא חאפסי, בת 43 ממרקש, שיחזרה: "המנורה נפלה מהתקרה ואילצה אותי לרוץ לרחוב. אני עדיין בדרכים עם הילדים שלי ואנחנו מפחדים". אישה נוספת, דלילה פאהם, סיפרה כי היו סדקים בביתה ונזק לרהיטים. "למרבה המזל, עדיין לא ישנתי, והרגשתי את ההלם וברחתי כשהחפצים בבית החלו ליפול".

 ד"ר אריאל היימן, גיאולוג וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), העריך כי מספר הנפגעים עוד צפוי לעלות. "מאז תחילת המאה ה-20 לא הייתה באזור הספציפי הזה רעידת אדמה בסדר גודל שכזה. מדובר באסון כבד". יחד עם זאת הבהיר, ממדיו לא צפויים להתקרב לאלה של רעידת האדמה הקשה בטורקיה ובצפון סוריה, אך העריך שמספר המתים יגיע לאלפים רבים.