ראש הממשלה בנימין נתניהו נערך לאשר את בקשתה של ערב הסעודית להקמת תשתית להעשרת אורניום למטרות אזרחיות בתיאום עם ארה"ב, במסגרת המגעים לקידום נורמליזציה עם ישראל, כך דווח הבוקר (חמישי) בעיתון וול סטריט ג'ורנל.
על פי הדיווח, מפי גורמים רשמיים בישראל ובארה"ב, נתניהו הנחה את תא"ל (במיל') משה אדרי, ראש הוועדה לאנרגיה אטומית בישראל, כמו גם גורמים נוספים במערכת הביטחון, לקיים משא ומתן עם עמיתיהם האמריקנים במטרה להגיע לפשרה שתאפשר לקבל את הדרישות של הסעודים. לאורך השבועות האחרונים דווח בכמה כלי תקשורת כי בריאד דורשים מארה"ב היתר להקים פרויקט גרעין אזרחי בפיקוח אמריקני כחלק מהסכמתם לקיום נורמליזציה עם ישראל.
הלילה אמר יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שליט הממלכה בפועל, כי אם איראן תשיג נשק גרעיני - גם ערב הסעודית תשיג כזה. בריאיון החריג, הראשון לתקשורת האמריקנית מאז 2019, אמר: "אנחנו מודאגים לגבי כל מדינה שמשיגה נשק גרעיני, זה צעד רע. כל מדינה שתשתמש בו - תוביל למלחמה עם העולם. להשיג נשק גרעיני זה חסר תועלת, כי אתה לא יכול להשתמש בו. אבל אם לאיראן יהיה נשק גרעיני - גם לנו יהיה מנסיבות ביטחוניות ועל מנת לבסס את כוחנו במזרח התיכון".
בימים האחרונים נמתחת בישראל ביקורת גדולה על האפשרות שסעודיה תזכה להעשיר אורניום ואולי גם לפתח נשק גרעיני במסגרת הנורמליזציה המסתמנת עם ישראל. על פי הדיווחים השונים, בריאד כבר אותתו לאמריקנים כי אם הם לא ישיגו תוכנית גרעין אזרחית דרכם - הם יוכלו לעשות זאת באמצעות סיוע מסין או מרוסיה, דבר שיסבך מאוד אפשרויות פיקוח מערביות על הפרויקט.
אתמול נפגש נתניהו עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בשולי עצרת האו"ם בניו יורק, והשניים הביעו את כוונתם לקדם בהקדם את הסכם הנורמליזציה עם ערב הסעודית. "לפני 10 שנים, אם היית מדבר בפומבי על נורמליזציה בין ישראל וסעודיה, מישהו היה שואל אם שתית משהו", אמר ביידן בפגישה הפתוחה לסיקור התקשורתי.
עוד לפני הפגישה אתמול פרסמו 12 חברי כנסת בליכוד "מכתב פתוח" שבו הזהירו את נתניהו: "נסכים לשלום רק תמורת שלום". בין החותמים: יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין ויו"ר הליכוד העולמי דני דנון. הח"כים כתבו כי הם תומכים אומנים בנרמול היחסים עם סעודיה, אולם רק "ללא ויתור על שטחי מולדת ומבלי לצייד אותם בנשקים קטלניים".
בתחילת השבוע פורסם כי בכירים לשעבר בוועדה לאנרגיה אטומית בישראל פנו לראש הוועדה, תא"ל (במיל') משה אדרי, וביקשו ממנו שיצהיר בפומבי על מחויבותו ומחויבות הוועדה לשלטון החוק, ושבמקרה של משבר חוקתי הוא ייעתר לפסיקת בג"ץ. למרות הבקשה הדרמטית, אדרי, ששימש בעבר כראש האגף לאמצעים מיוחדים במשרד הביטחון, דחה את הבקשה להתבטא בנושא.