משטרת איראן הודיעה אתמול (ראשון) רשמית על חזרתה של משטרת הצניעות לרחובות המדינה, בדיוק 10 חודשים לאחר מותה של הצעירה מהסא אמיני, שהצית את מחאות החיג'אב הנרחבות. ההודעה מסמלת בצורה ברורה את העובדה כי המשטר האיראני לא מתכוון להשלים עם המציאות שנוצרה בחודשים האחרונים – שנשים רבות בוחרות להופיע במרחב הציבורי ללא כיסוי ראש או ללא כיסוי ראש העומד בדרישות החוק.

דובר משטרת איראן הודיע על ההחלטה להחזיר לרחובות את כוחות משטרת הצניעות, והבהיר כי מקרים של אי-ציות לחוק "יגררו צעדים משפטיים". ההערכה היא כי הכוונה של הדברים היא כי לפי שעה לא מתכוונים במשטרה לשוב ולהתעמת פיזית עם נשים שלא יצייתו לחוק. ככל הנראה, לפחות בשלב ראשון, עבירה על החוק תגרור רק זימון לבית משפט – שם אולי ייגזר עונשן של "העברייניות".

ההפגנות במדינה (צילום: Getty images)
הפגנות המחאה באיראן בעקבות מותה של מהסא אמיני |צילום: Getty images

ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, כתב כי "האכיפה עשויה להיות שונה מבעבר, אך המשמעות ברורה: המשטר אינו מוכן להמשיך ולהשלים עם תופעת נשים ללא רעלה במרחב הציבורי, שהתרחבה מאז מהומות 2022, וכנראה חש (ייתכן בטעות) בטוח מספיק כדי לחזור לאכיפה יותר משמעותית, על רקע דעיכת המהומות בחודשים האחרונים. וכל זאת, חודשיים לפני יום השנה למותה של מהסא אמיני, שהוביל לפרוץ המחאות".

 

 

בחודש דצמבר פורסמו דיווחים שעל רקע המהומות והעימותים, משטרת הצניעות באיראן הפסיקה את פעילותה. הגם שהדיווחים הללו הוכחשו באיראן כבר בתוך זמן קצר, ניכר שפעילותה של משטרת הצניעות אכן הצטמצמה, גם אם באופן זמני. על פי עדויות ודיווחים רבים, נראו הרבה פחות, אם בכלל, הופעות של אנשי משטרת הצניעות ברחובות איראן בחודשים האחרונים.

בחודש אפריל דווח כי איראן החלה להפעיל ולהשתמש במערכת טכנולוגית מיוחדת לאכיפת חובת עטיית הרעלה. באמצעות המערכת המיוחדת יכלו הרשויות באיראן לאתר נשים רבות שעברו על חוק עטיית החיג'אב, למרות קולות ביקורת ומחאה שונים.

מהסא אמיני, שהוכתה למוות על ידי משמרות הצניעות
מהסא אמיני, שהוכתה למוות על ידי משמרות הצניעות באיראן
נשים עם כיסוי ראש ברחובות טהראן, איראן (צילום: AP)
נשים עם כיסוי ראש ברחובות טהראן, איראן|צילום: AP

לצד זאת, ניכר כי תנועת המחאה היום באיראן רחוקה מאוד מהשיא שלה לאחר מותה של אמיני. מאות בני אדם נהרגו ועשרות אלפים נעצרו (ושוחררו) בעימותים עם כוחות הביטחון בערים רבות באיראן. לאורך התקופה האחרונה, למעט כמה מוקדים בעיקר בפריפריה האיראנית, לא נרשמו אירועי מחאה גדולים וחריגים.