דוח סודי של המשטרה האזרחית באל סלוודור מצביע על כשלים בתוכנית הדורסנית למיגור הפשיעה במדינה. לפי הדוח שפורסם השבוע, במשטרה מאמינים שבמדינה המרכז-אמריקנית עדיין מסתובבים כ-43 אלף איש עם קשרים לכנופיות המקומיות, זאת על אף שבשנה וחצי האחרונות בוצעו מאסרים נרחבים במדינה, שעד לאחרונה הייתה ידועה בכמות גבוהה במיוחד של מקרי פשיעה ורצח.

ב-19 עמודים שהגיעו לכלי התקשורת, הדוח מגולל את הכשלים המשתמעים מהמבצע חסר התקדים שהוביל הרודן הצעיר נאיב בוקלה. לפי הערכות המשטרה, כ-36% מהאזרחים בעלי הקשר לכנופיות נותרו חופשיים, ובהם מעל ל-20 אלף שמוגדרים "חברי כנופיות פעילים".

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
תוכנית הממשלה למיגור הפשיעה התמקדה במעצר חברי כנופיות מקועקעים|צילום: רויטרס

לפי גופים שונים, ובהם ארגוני זכויות אדם במדינה, הדוח מעלה שאלות בנוגע להמשך פעילות הממשלה בנשוא - ואופן הפעולה. אותם ארגונים חוששים שהדוח שהגיע לידי התקשורת אף נועד לתת חותמת לממשלה להמשיך בהפרת זכויות האדם במדינה, במין "משחק כפול" על דעת הקהל בקרב אזרחיה.

"הממשלה פועלת לפי שני נרטיבים שונים", טען מנהל ארגון זכויות האדם במדינה "קריסטוסל", "הם רוצים להגיד שהם 'ניצחו' את הכנופיות, אך בה בעת הם רוצים להצדיק את המשך הפרת זכויות האדם הנרחבת במדינה". לטענות הללו או לדוח עצמו, בוקלה סירב להגיב.

מיגור הפשיעה באל סלוודור - סיקור N12:

תוכנית חסרת תקדים של בוקלה

במרץ של השנה הקודמת הנשיא הצעיר, שמכנה את עצמו "הדיקטטור המגניב בעולם", ביקש מהמחוקקים במדינה להכריז על "מצב יוצא דופן", שיאפשר השעיה של חוקים חוקתיים במדינה - במטרה ללכוד כמה שיותר פושעים. מאז המשטרה במדינה לכדה יותר מ-72 אלף, איש אשר חשודים בקשרים לכנופיות המקומיות, מהלך שהציב את אל סלוודור בפסגת הרשימה של המדינות עם שיעור הכליאה הגבוה בעולם.

על אף הביקורת שנשמעת מחלק מאזרחי המדינה ומחוץ, שעל פיה הדרך למיגור הפשיעה דורסנית מידי, לא הומנית ומובילה למאסרים מיותרים של אזרחים שומרי חוק, לפעמים רק משום שהם מקועקעים באופן דומה לחברי כנופיות, ישנם רבים במדינה ומחוץ לה שמהללים את התוצאות יוצאות הדופן - שמציגים ירידה דרסטית בשיעורי הרצח במדינה.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
חלק מהאפקט הוא השימוש התקשורתי בתיעוד המעצרים|צילום: רויטרס

בחודש ינואר, לאחר שהממשלה הציגה ירידה של עשרות אחוזים במקרי הרצח, נעשו סקרי דעת קהל חיצוניים שהצביעו על תמיכה חסרת פשרות של הציבור במהלכיו של בוקלה נגד העבריינים. לפי ההערכות, הנשיא שואב מאותם סקרים לגיטימציה לביצוע מהלכים דרמטיים בתחומים נוספים.

השפעה חוצת מדינות

כאמור, גם מבחוץ מביטים בפליאה על המתרחש במדינה שעוברת מהפך של ממש תחת ידיו של בוקלה, במיוחד בשכנותיה של אל סלוודור באמריקה הלטינית. נשיאת הונדורס מנהלת מבצע דומה, ולא מסתירה את ההשראה שהיא שואבת מהשכנה. לפני כחודשיים פרסמו כוחות הביטחון בהונדורס תמונה של מאות אסירים יושבים עירומים על רצפת בית הכלא עם ידיהם מאחורי הראש, בתום מבצע לאיתור כלי נשק, באופן שהזכיר את התמונות המפורסמות שיצאו מאל סלוודור.

האסירים בבית הכלא בהונדורס:
מדינות אחרות "שואבות השראה", מעצר בבית כלא בהונדורס|צילום: רויטרס

גם בגואטמלה נעשתה קריצה לנעשה באל סלוודור מצד מועמדות לנשיאות. אותה מועמדת התבטאה בשבחו של המבצע למיגור הפשיעה וטענה כי "אל סלוודור היא בהחלט מודל לחיקוי". לפי מומחים שונים, בשני המקרים המנהיגים במדינות רואים את הפופולריות של המבצע בקרב אזרחי המדינה השכנה ואצלם, ומנסים להרוויח הון פוליטי על ידי קריצה למצביעים. עם זאת, אותם מומחים מטילים ספק שמדינות אחרות יצליחו להוביל מהלכים דומים שדורשים שינויים מרחיקי לכת בחוקת המדינה ושינויים מהותיים בחוקה ובבתי המשפט.