המודיעין הצבאי של אוקראינה הוציא לפועל מתקפות נגד יעדים רוסיים במרחק של אלפי קילומטרים מקו החזית בלחימה. על פי דיווח שפורסם אמש (שלישי) ברשת CNN, כוחות אוקראיניים עומדים בסבירות גבוהה מאחורי מתקפות מן האוויר והיבשה נגד גורמים של קבוצת וגנר בסודאן, המתמודדת עם מלחמה עקובה מדם במשך יותר מחמישה חודשים ברציפות.

על פי הדיווח, על בסיס עדויות ותיעודים שונים, הכוחות האוקראיניים פגעו לפחות בכמה פעמים שונות בכוחות של קבוצת וגנר וגורמים סודאניים הפועלים יחד איתם, בעיקר מקרב כוחות ה-RSF, כוחות ההתערבות המהירה של הגנרל מוחמד חמדאן דגאלו (חמידתי) הנלחמים מאז 15 באפריל בכוחות צבא סודאן בפיקודו של הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן. מקור בצבא אוקראינה אמר ל-CNN כי אותן תקיפות הן ככל הנראה "עבודה שאינה של צבא סודאן".

מוחמד חמדאן דגאלו (
מוחמד חמדאן דגאלו ("חמידתי")|צילום: רויטרס

במשך תקופה ארוכה מתקיים שיתוף פעולה צבאי ועסקי הדוק בין אנשי קבוצת וגנר הרוסים, הפעילים מאוד במדינות רבות באפריקה בשנים האחרונות, עם כוחות ה-RSF של חמידתי. בשיתוף הפעולה בין השניים הפעילו אנשי קבוצת וגנר הרוסים בשנים האחרונות מכרות זהב רווחים ומניבים מאוד באזור דרום-מערב סודאן, וגרפו הון עתק. על פי דיווחים רבים, קבוצת וגנר סיפקה נשק ואמצעי לחימה ל-RSF, בין השאר דרך כוחות הגנרל ח'ליפה חפטר במזרח לוב.

החל מהשבוע שעבר החלו להתפרסם ברשתות החברתיות תיעודים שונים של תקיפות נגד כוחות ה-RSF בסודאן באמצעות רחפנים מתאבדים, אמצעי לחימה שאינו מזוהה עם המלחמה המדממת בסודאן. לעומת זאת, אותו אמל"ח מזוהה במיוחד עם המלחמה באוקראינה, ומשמש את שני הצבאות בתקיפה של כוחות לוחמים בשדה הקרב.

קרבות קשים בסודאן (צילום: Omer Erdem/Anadolu Agency, getty images)
קרבות קשים בסודאן|צילום: Omer Erdem/Anadolu Agency, getty images

מומחים שונים ששוחחו עם CNN העריכו כי הפעלת הרחפנים התוקפים בסודאן, לפחות בשמונה תקיפות שונות, דומה מאוד להפעלת הרחפנים של צבא אוקראינה במלחמה. לאחר פרסום הדיווח אמר גורם במודיעין הצבאי של אוקראינה: "אנו לא יכולים לאשר ולא יכולים להכחיש את הדיווח". גורם בצבא סודאן אמר כי לא ידוע לו על תקיפות הקשורות לאוקראינה בלחימה במדינה.

לוחמי קבוצת ברפובליקה המרכז אפריקנית, ארכיון
לוחמי קבוצת ברפובליקה המרכז אפריקנית, ארכיון

הרחבת הלחימה בין רוסיה ואוקראינה ליבשת אפריקה ולמרחק כל כך גדול מהחזית במזרח ובדרום אוקראינה מהווה תקדים דרמטי. קבוצת וגנר וגורמים רוסיים שונים פעילים מאוד במדינות רבות נוספות באפריקה, בהן מאלי, בורקינה פאסו, הרפובליקה של מרכז אפריקה, לוב ועוד. לאחר מותו של יבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר, החלו ניסיונות מסיביים של משרד ההגנה הרוסי להשתלט על פעילותה הצבאית והעסקית של היחידה במדינות השונות.