נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שלח מסר חריף כלפי ישראל ותקף את היחס למהגרים אוקראינים שנמלטו מהמלחמה ומגיעים בשעריה. זלנסקי, שהתייחס לכך בנאומו האחרון לאזרחי אוקראינה, שלח באמצעות שגרירו אולטימטום – רגע לפני ראש השנה: אם לא ייפסק גירוש האוקראינים מישראל, תיאסר כניסתם של ישראלים לאומן. "יש להבטיח את זכויות האזרחים האוקראינים", אמר בנאום.
השגריר האוקראיני בישראל, יבגן קורנייצ'וק, הבהיר שהמסר ששלח זלנסקי מיועד לישראל, ועלול להוביל לביטול הסכם הוויזה בין המדינות: "ממשלת אוקראינה לא תסבול השפלה של אזרחיה בעת הכניסה לישראל. אנו נעצור את הסכמי ביטול הוויזה הדו-צדדיים שלנו. האפשרות הזו נמצאת על שולחנה של ממשלתנו". לפי נתונים שנמצאים בידי שגרירות אוקראינה בישראל, כניסתם לארץ של 10% מהמגיעים מאוקראינה מסורבת, והם נשלחים בחזרה.
השגריר קורנייצ'וק קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו לשקול מחדש את מדיניות הכניסה כלפי אוקראינים ולהתערב בנושא. "לא יעלה על הדעת שנצטרך לצאת מגדרנו לארח עשרות אלפי ישראלים באומן, עם סיכון ביטחוני גבוה, ועם מאמץ לוגיסטי עצום, כאשר מנגד – ממשלת ישראל מתעללת באזרחינו המגיעים לישראל במסגרת האמנה בין שתי המדינות", תקף השגריר. "אם ישראל רוצה שאזרחיה יוכלו להגיע לאוקראינה כתיירים, כולל אומן, אני מאמין שראש הממשלה נתניהו צריך להתערב באופן אישי במציאת פתרון למצב העניינים הנוכחי".
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "מבחינת העובדות, עולה כי המציאות היא אחרת לחלוטין ומדיניות שר הפנים היא לא להרחיק אזרחי אוקראינה. נהפוך הוא. מדינת ישראל מקבלת בשמחה רבה כל מבקר זר המגיע למטרות ביקור או לכל מטרה אחרת ובלבד שהצטייד באשרה מתאימה. בכלל זה, מתקבלים בברכה גם אזרחים אוקראינים ולראיה, מתחילת השנה הנוכחית נכנסו לישראל מעל 47,000 אזרחים אוקראינים. מעת לעת, כאשר במסגרת הליך הכניסה עולה חשד מבוסס שהנוסע, בין אם מאוקראינה ובין ממדינה אחרת, הגיע לעבוד שלא כחוק בישראל או למטרות השתקעות, כניסתו אכן מסורבת. לאור האמור, ייחוס הליך ביקורת חוקי לאזרחי אוקראינה בלבד אינו עולה בקנה אחד עם העובדות".
אוקראינה האשימה את ישראל בנקיטת עמדה "פרו-רוסית מובהקת"
זו לא הפעם הראשונה שבה אוקראינה יוצאת בביקורת חריפה ופומבית על מדיניות ישראל, סביב המלחמה המתנהלת מול רוסיה. בחודש יוני האחרון, השגרירות בישראל פרסמה הודעה חריפה בה היא מאשימה את ישראל בנקיטת עמדה "פרו-רוסית מובהקת" ושיתוף פעולה הדוק עם הממשל הרוסי. "בעוד שמדינות דמוקרטיות מטילות סנקציות על רוסיה, ישראל הגבירה את המסחר עם המשטר עקוב מדם במוסקווה", נכתב. בתגובה, בישראל זעמו ושר החוץ אלי כהן הזמין את השגריר לשיחת נזיפה.
עבר\EN
— Ukr Emb in Israel (@UKRinIsrael) June 25, 2023
שגרירות אוקראינה בישראל מציינת בצער כי ממשלת ישראל הנוכחית בחרה בנתיב של שיתוף פעולה הדוק עם הפדרציה הרוסית.
העדות לכך היא ברצף אירועים שנויים במחלוקת שאירעו מתחילת 2023 יחד עם היעדר כמעט מוחלט של סיוע הומניטרי לאוקראינה. בין אירועים אלו ראוי לציין ביקור של משלחת משרד החוץ…
באותו חודש ביקרה בישראל רעייתו של נשיא אוקראינה זלנסקי, אולנה זלנסקה, ונפגשה עם הנשיא יצחק הרצוג. בריאיון למהדורה המרכזית התייחסה למצב בארצה, אישרה את קיומו של פיילוט ישראלי במערכת התרעה אזרחית וביקשה סיוע מישראל. זלנסקה הבהירה שעזרתה של ישראל "נחוצה מאוד" לאוקראינה, והוסיפה: "מתוך הכרה ביכולות של ישראל, אנחנו רואים את האפשרויות הרחבות בתחום ההגנה האווירית נגד מטוסים ונגד טילים, שנחוצות לנו מאוד. אנחנו נמתין ונקווה שעם ישראל ישפיע על מקבלי ההחלטות שיגבשו החלטה חיובית".