מלחמתו בפשיעה של נאיב בוקלה, נשיא אל סלוודור השנוי במחלוקת, נמשך בקצב מהיר ואינטנסיבי במשך שנה וחצי. סוכנות הידיעות AFP פרסמה תיעוד מיוחד מביקור שערכה בימים האחרונים בבית הכלא המיוחד שהוקם על ידי בוקלה עבור עשרות אלפי האסירים, ותיעדה את החיים הקשים של לוחמי הכנופיות המסוכנות מאחורי הסורגים – מקום שממנו ככל הנראה לא יצאו שוב לחופשי.

בית הכלא החדש באל סלוודור (צילום: רויטרס)
בית הכלא החדש באל סלוודור|צילום: רויטרס

בית הכלא שנחנך בחודש פברואר ומיועד להכיל עד 40 אלף אסירים בסך הכול, מכיל כיום 12,114 אסירים מורשעים. עד היום, מאז הודיעה הממשלה על מצב החירום המיוחד בפברואר 2022, נעצרו יותר מ-72 אלף בני אדם. שיעור הפשיעה והרציחות ירד בצורה דרמטית, והדעה הרווחת היא שהמבצע הוכתר בהצלחה מסחררת – אך גם הגיע במחיר כבד מאוד של פגיעה בזכויות אדם.

 התיעוד מתוך בית הכלא באל סלוודור

 

אלפי האסירים שכבר כלואים בבית הכלא המתקדם והמשוכלל תועדו לבושים בבגדים לבנים ועוטים מסכות פנים. כיום הם מאכלסים את התאים המיוחדים עם כ-75 אסירים בממוצע בכל תא. התאים מיועדים להכיל עד 100 אסירים בסך הכול, למרות שבכל אחד מהם יש רק שני כיורים ושני תאי שירותים, וכן שני מכלים של מים לשתייה שאמורים להספיק לכולם.

מיגור הפשיעה באל סלוודור - סיקור N12

רבים מהאסירים שפגשו בצוות העיתונאי שהגיע לבית הכלא המתקדם בטקולוקה, מדרום-מזרח לבירה סן סלוודור, מחו על העובדה כי הם לא מקבלים מספיק מזון באופן יומיומי. אסירים נוספים טענו כי הם לא מקבלים מספיק חומרי ניקוי לתחזוקת התאים השוטפת שלהם. אסירים נוספים טענו כי הם לא מקבלים מספיק תרופות, לפחות עבור החולים הסופניים שנמצאים שם.

בית הכלא המתקדם באל סלוודור (צילום: רויטרס)
בית הכלא המתקדם באל סלוודור|צילום: רויטרס
בית הכלא המתקדם באל סלוודור (צילום: רויטרס)
בית הכלא המתקדם באל סלוודור|צילום: רויטרס

באו"ם מתחו ביקורת קשה על העובדה שבין 72 אלף העצורים באל סלוודור יש גם יותר מ-1,600 קטינים. נלסון ולאסקז, אחד האסירים הכלואים בבית הכלא החדש, סיפר כי כבר נגזרו עליו בעבר שני עונשים של 15 שנות מאסר כל אחד. כעת, לדבריו, הוא ממתין למשפט שלישי. "כשאתה ילד כולם משקרים לך, וככה אתה נופל ועושה טעויות – ואז כשאתה מתבגר, אתה כבר מבין שאתה נמצא בזה עמוק".

נאיב בוקלה, נשיא אל סלוודור (צילום: רויטרס)
נאיב בוקלה, נשיא אל סלוודור|צילום: רויטרס

בבית הכלא החדש יש חדרי אוכל רחבים, אזורי מנוחה, אזור לימודים ואפילו שולחנות פינג פונג, אולם כל התנאים הללו מיועדים לסוהרים בלבד. ניכר שאין כל רצון וכוונה להקל על האסירים, גם לאחר שיורשעו וסביר כי ייכלאו לעשרות שנים – בעקבות החמרת החקיקה במדינה הקובעת עונשים של 60-45 שנות מאסר לכל מי שיורשע בחברות במראס (כנופיות) הרצחניות.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור|צילום: רויטרס
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור|צילום: רויטרס

מה כן יש בבית הכלא עבור האסירים? תאי "ענישה" אפלים ומחוסרי חלונות לכל מי שלתפיסת הסוהרים יחרוג מנוהלי ההתנהגות. בנוסף, הוקמו במגה בית הכלא החדש גם "חדרי משפט וירטואליים" – תאים מיוחדים שבהם יוכלו האסירים להישפט מרחוק בשידור מבית המשפט, כדי שלא יצטרכו לעזוב את בית הכלא ולייצר מערך הסעות ואבטחה מיוחד. המצב הזה מצטרף לחקיקה האחרונה, הקובעת כי ניתן להעמיד לדין עד 900 אסירים שונים בכל פעם, במטרה לקצר הליכים. בנוסף, לאסירים אסור לקבל ביקורים משפחתיים בבית הכלא.

אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור (צילום: רויטרס)
אסירי הכנופיות בבית הכלא באל סלוודור|צילום: רויטרס

ההערכה היא שבמהלך החודשים הקרובים ילך הכלא ויתמלא עד לכדי השגת תפוסתו המקסימלית. מבצע הלוחמה בפשע המאורגן באל סלוודור אינו הסתיים, ובימים אלה ממשיכים כוחות הביטחון המקומיים לנסות ולתפוס עבריינים נוספים, שקיים חשש כי הצליחו להימלט מהערים לעבר האזורים ההרריים והכפריים במדינה. לאורך השנה האחרונה מתו לפחות 174 אסירים בבית הכלא, וקיים חשש שהתנאים הלא סבירים שם וריבוי האסירים יביאו למספרים גדולים אפילו יותר.