אוכלוסיית סין מצטמקת: המדינה שעד לאחרונה התהדרה בתואר האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם, חווה זעזועים דמוגרפיים מתמשכים. שיעור הילודה בשנת 2022 הגיע לשיא שלילי חדש, ועמד על 1.09. מדובר בצניחה ביחס לשיא השלילי הקודם, מאז ביטול מדיניות "הילד האחד", שנרשם בשנת 2021 ועמד על 1.15.

השיא השלילי החדש של סין מהווה נתון נמוך אפילו יותר מהשיא השלילי שנרשם ביפן בשנת 2022, עם שיעור ילודה בנתון של 1.26. המדינה שמחזיקה בשפל הנמוך ביותר מבחינה זאת היא דרום קוריאה, שרשמה בשנת 2022 שיעור ילודה בקצב של 0.8.

"האגודה לתכנון המשפחה" בהונג קונג התייחסה לנתונים ואמרה כי מספר הזוגות בסין ללא ילדים או ללא תוכניות להביא ילדים לעולם בעתיד "הגיע לרמות מדאיגות". במחקר שפורסם בסין בימים האחרונים עולה כי שיעור הזוגות הסיניים ללא ילדים וללא כוונה לעשות זאת יותר מהכפיל את עצמו בין שנת 2017 לשנת 2022 – ואם לפני שש שנים הוא עמד על 20.6% מכלל הזוגות – כעת הוא עומד על 43.2% מהזוגות.

בשנה שעברה, לראשונה ב-60 השנים האחרונות, החלה אוכלוסיית סין להצטמק, וקטנה ב-850 אלף בני אדם וגודלה הכולל עמד על 1.41 מיליארד בני אדם. באפריל 2023 הצליחה הודו לעקוף את סין באופן רשמי ולהפוך למדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה ביותר בעולם, עם אוכלוסייה מוערכת בכ-1.43 מיליארד בני אדם. ההערכה היא שבקצב צמצום האוכלוסייה הנוכחי בסין, עד סוף המאה ה-21 היא תגיע לגודל של פחות ממיליארד בני אדם בסך הכול.

ילדים בסין (צילום: רויטרס)
ילדים בסין|צילום: רויטרס

על פי הערכות שונות, הפעם האחרונה שבה נרשמה ירידה בגודל האוכלוסייה הסינית היה בשנת 1961. הסיבה המרכזית לתופעה אז הייתה הרעב הגדול בתקופה מאו דזה דונג, המיוחס לשנים 1961-1958, ובמהלכו מתו מרעב מיליוני אזרחי סין.

המשבר מעמיק – למרות ביטול "מדיניות הילד האחד"

נתוני הצטמקות האוכלוסייה של סין אינם הפתעה גדולה. המדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם חווה משבר דמוגרפי ארוך, למרות שבשנת 2015 בוטלה באופן סופי "מדיניות הילד האחד".

לאורך עשרות שנים התיר החוק בסין לזוגות להביא לעולם ילד אחד בלבד – דווקא בשל החשש מגידול האוכלוסייה ומצב של פיצוץ אוכלוסין. כתוצאה מכך, זוגות רבים העדיפו להוליד בנים, ובשל כך הרגו תינוקות נקבות – כדי שיוכלו להוליד תינוק נוסף, בתקווה שהיה זכר.

אף שמדובר בתופעה שהייתה נהוגה לפני שנים רבות, המצב שנוצר כיום הוא שיש הרבה יותר גברים מנשים באוכלוסייה הסינית, באופן הרבה פחות שוויוני ממה שמקובל באוכלוסייה הכללית בעולם. מעבר לעובדה שתופעה זו מונעת מאזרחים רבים להביא ילדים ולהתרבות, היא גם מייצרת תופעה שלילית של גברים רווקים רבים – שעל פי רוב נתונים לבעיות של אבטלה, פשיעה, אלכוהוליזם ועוד.

אחד ההסברים לעובדה שזוגות נשואים רבים לא מעוניינים להוליד ילדים, לצד העובדה שגיל הנישואים וההורות עולה, נובעת בין היתר מההישגיות בשוק העבודה הסיני. בנוסף, גם הצפיפות הגדולה בערים המרכזיות בסין משפיעה לא אחת על זוגות בהחלטתם אם להביא ילדים נוספים לעולם, למשל בשל החשש מהיעדר שירותים טובים ומתאימים.

ילדים בסין (צילום: רויטרס)
ילדים בסין|צילום: רויטרס

השפעה ארוכת-טווח נוספת של מדיניות הילד האחד בסין היא הזדקנות האוכלוסייה. אוכלוסייתה של סין מזדקנת מהר יותר לעומת מרבית המדינות בעולם בהיסטוריה המודרנית, ועל פי ההערכות, בשנת 2050 תהווה האוכלוסייה המבוגרת כ-39% מאוכלוסייתה של סין. סוגיה זו בלבד מביאה להשלכות דרמטיות על סין מבחינה פוליטית, חברתית וכלכלית.

בבייג'ינג נחושים להתמודד עם המשבר, ובכינוס המפלגה הקומוניסטית בחודש אוקטובר 2022 הודיע הנשיא שי ג'ינפינג על "האסטרטגיה לשיפור פיתוח האוכלוסייה", בניסיון להביא לעלייה בריבוי הטבעי. בין היתר הוא קרא לייצר מערכת מדיניות להעלאת שיעור הילודה, הוזלת עלויות ההיריון והלידה וכן הוזלת השירותים עבור ילדים, כולל במוסדות החינוך. "נמשיך באסטרטגיה לאומית יזומה בתגובה להזדקנות האוכלוסייה, נפתח תוכניות ושירותים לטיפול בקשישים, ונספק שירותים טובים יותר לקשישים שחיים לבדם", אמר.