ראש הממשלה בנימין נתניהו נחת הבוקר (שלישי, שעון ישראל) בניו יורק, לקראת השתתפותו בעצרת האו"ם ופגישתו עם הנשיא האמריקני ג'ו ביידן. אך עוד קודם לכן הוא צפוי לערוך פגישות מדיניות מעניינות - עם נשיא אוקראינה זלנסקי ונשיא טורקיה ארדואן.

ביקור נתניהו בארה

את פניהם של ראש הממשלה ורעייתו בניו יורק קיבלו שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג ושגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן. מחוץ למלון דווקא עשרות מפגינים הם שקיבלו את פניהם. "אחרי שראש הממשלה שלנו קרא לנו 'ארגון טרור', לא נאכזב אותו ונמשיך להגיע לכל מקום שהוא יהיה בו, בכל שעה ביום - במסגרת החוק ובתיאום עם משטרת ניו יורק. בדיוק כמו המחאה בישראל, נקיים מחאה נחושה ולא אלימה שמראה לעולם שישראל חזקה מנתניהו", מסרו.

נתניהו בנחיתה בניו יורק (צילום: אבי אוחיון, לע
ראש הממשלה ורעייתו בנחיתה בניו יורק|צילום: אבי אוחיון, לע"מ
נתניהו לפני המראתו לניו יורק (צילום: ללא, חדשות 12)
ראש הממשלה ורעייתו לפני ההמראה מישראל ביום ראשון|צילום: ללא, חדשות 12

פגישת נתניהו וארדואן

במה שמכונה שולי עצרת האו"ם, תתקיים הלילה בחצות (שעון ישראל) פגישה לא שולית בעליל: ראש הממשלה נתניהו ייפגש עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. זו פגישתם השנייה של השניים ב-15 השנים האחרונות. השניים היו אמורים להיפגש לפני כחודשיים באיסטנבול, אך בשל אשפוזו של נתניהו בבית החולים, נדחתה הפגישה. בלשכת ארדואן הודיעו אז כי השניים צפויים לדון "ביחסים הדו-צדדיים בין המדינות על כל ממדיהם, ובצעדים לשיפור שיתופי הפעולה".

רג'יפ טייפ ארדואן (צילום: רויטרס)
נשיא טורקיה רג'יפ טייפ ארדואן|צילום: רויטרס

כזכור, בשיחה הטלפונית ביניהם עם ניצחונו של רה"מ בבחירות, סיכמו השניים על "כינון עידן חדש ביחסים בין ישראל לטורקיה". השיחה הזו הייתה פורצת דרך במיוחד, משום שארדואן פקפק בכך שנתניהו ימשיך את תהליך הפיוס שחצב הנשיא יצחק הרצוג והמשיך ראש הממשלה לשעבר לפיד, כשממשלת בנט-לפיד הכריזה על נרמול מחודש של היחסים.

ראש הממשלה יאיר לפיד בפגישה עם נשיא טורקיה רג'פ טא (צילום: אבי אוחיון, לע
ראש הממשלה דאז יאיר לפיד בפגישה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בעצרת האו"ם בשנה שעברה|צילום: אבי אוחיון, לע"מ

מאז, לא רק שנתניהו ביקש ללכת באותה הדרך, אלא במידה רבה גם "חיזר" אחרי ארדואן, בין היתר בשל העובדה שמפגשים מדיניים אחרים שרצה לא התממשו.

פגישת נתניהו וזלנסקי

לראשונה מאז פרוץ המלחמה באוקראינה לפני שנה וחצי, ראש ממשלה ישראלי ייפגש עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, בפגישה שצפויה להיות טעונה.

נתניהו, נזכיר, הוא המנהיג המערבי היחיד בעולם (זולת ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן) שלא הגיע עד היום לקייב. הסיבה: התנהלות זהירה ואיזון אינטרסים מול הקרמלין.

ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי  (צילום: עמוס בן גרשום, לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ב-2019|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

לזלנסקי היהודי יש שורת ציפיות ובקשות מישראל, שעד היום נענו בסירוב. במרכז: קבלת מערכות הגנה וטכנולוגיות ליירוט מל"טים איראנים. עד היום, בישראל הסכימו לשגר לאוקראינה רק ציוד הגנה סביל, ולאחרונה אף אושרה העברת מערכת "צבע אדום".

הביקורת של זלנסקי על היעדר התמיכה מישראל לא נשארה עמומה. הוא דאג להעביר אותה פעם אחר פעם בשלל הזדמנויות. בביקור האחרון של שר החוץ אלי כהן הוא השווה את המלחמה בין רוסיה לאוקראינה לקרב גוליית מול דוד ואמר: "אוקראינה עוד לא קיבלה מישראל את הקלע של דוד".

לאחרונה אף החריף המתח ביחסים בין אוקראינה לישראל: בכירים בלשכת זלנסקי סרבו לקבל שיחות טלפון מגורמים דיפלומטיים מישראל, במחאה על היחס הקריר שנושב מירושלים.

יתרה מכך, באוקראינה זועמים על היחס שמקבלים מהגרים אוקראינים שמגיעים לישראל – ואפילו איימו בביטול הסכם הוויזות בין המדינות. שגרירות אוקראינה טענה ש"ממשלת ישראל מתעללת באזרחים האוקראינים".

ישיבת מועצת הביטחון של האו
ישיבת מועצת הביטחון של האו"ם, ארכיון|צילום: רויטרס

שגריר אוקראינה בישראל יבהן קורניצו'ק הסביר שמדינתו רואה בהתנהלות הישראליות כפיות טובה. הוא אמר שלא יעלה על הדעת שאוקראינה תצא מגדרה כדי לארח עשרות אלפי ישראל באומן בסיכון ביטחוני גבוה ובמאמץ לוגיסטי עצום, ושמנגד ישראל תמשיך "להתעלל" באזרחים האוקראינים הבאים בשעריה במסגרת האמנה בין שתי המדינות.