בביקורה הראשון בישראל הספיקה הגברת הראשונה של אוקראינה אולנה זלנסקה להיפגש עם הנשיא הרצוג, לסייר ב"יד ושם" ולבקר במרכזי טיפול בטראומה. בתום הביקור היא התראיינה אמש (רביעי) ל"המהדורה המרכזית", סיפרה על הציפיות של אוקראינה מישראל ועל שיתוף הפעולה בין המדינות.

עיקר הביקור של זלנסקה עסק בניסיון להתאים את תוכנית החוסן האזרחית של ישראל לצרכים ההולכים וגדלים של האזרחים בארצה. "מומחים ישראלים מעמיקים ומעשירים את הידע של המומחים שלנו בתחום הפסיכולוגיה, ובעיקר בכל הקשור לפוסט טראומה. ובעזרת מרכז נט"ל התקיימה הכשרה של יותר מ-2,000 מומחים אוקראינים", סיפרה.

 

אולנה זלנסקה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
הגברת הראשונה של אוקראינה אולנה זלנסקה|צילום: החדשות 12, החדשות12

זלנסקה הגיבה בחריפות כשנשאלה על כך שנשיא רוסיה פוטין כינה את בעלה וולודימיר זלנסקי "חרפה לעם היהודי": "זו בושה שאין טעם להתייחס אליה. האמת שאני לא יודעת מה לענות על השאלה הזו. אני לא יודעת איך בכלל מתעוררות מחשבות כאלו, ואיך אפשר להגיד דבר כזה בכלל".

השנה וחצי האחרונות הטילו את הגברת הראשונה של אוקראינה לזירה הבין-לאומית ולקרבות דיפלומטיים שמעולם לא חשבה שתשתתף בהם. באוקראינה מרבים לבקר את היקף הסיוע שהסכימה ישראל להעניק, וכשנשאלה על הציפיות האוקראיניות, זלנסקה ענתה בדיפלומטיות: "אני חושבת שעל היקף הסיוע יעיד זה שמסייע. מתוך הכרה ביכולות של ישראל, אנחנו רואים את האפשרויות הרחבות בתחום ההגנה האווירית נגד מטוסים ונגד טילים, שנחוצות לנו מאוד. אנחנו נמתין ונקווה שעם ישראל ישפיע על מקבלי ההחלטות שיגבשו החלטה חיובית".

 

זלנסקי ואשתו (צילום: AP)
זלנסקי וזלנסקה|צילום: AP

זלנסקה אישרה גם את קיומו של פיילוט ראשון במערכת התרעה אזרחית, אותה מפתחת ישראל עבור אוקראינה. "אני יודעת על ההסכמות בין הממשלות שלנו לגבי פיתוח והטמעה של מערכת התרעה מוקדמת. אם נדע מראש לאן בדיוק מכוון הטיל, זה מאוד יעזור לנו. ואני יודעת שההסכמות כבר מיושמות".

בנוסף, עמדה זלנסקה על הצורך של אוקראינה בסיוע גם בתחומים לא צבאיים, בעיקר באזור מחוז חרסון שנפגע אנושות בפיצוץ סכר נובה קחובקה: "אנחנו זקוקים למומחים לאפידימיולוגיה, כיוון שבאזור מתפתחת סכנה של מחלות זיהומיות כולל כולרה. אנחנו זקוקים לאגרונומים ולמומחים להשבחת קרקעות שהוצפו. כי לאחר שהמים ייסוגו, עלול להיווצר שם מדבר".