בהלה גדולה נרשמה אתמול (שני) בארה"ב, לאחר שנפוץ בטוויטר דיווח מפוברק על פיצוץ סמוך לפנטגון. הדיווח, שהופץ על ידי חשבונות לא רשמיים - זכה עד מהרה לתהודה נרחבת ודווח בטעות גם בשורת כלי תקשורת אמינים.
חשבון טוויטר שהתחזה לחשבון של רשת החדשות בלומברג, בעל וי כחול שאמור להעיד על אמינות המקור, דיווח על כך לראשונה בשעות אחר הצוהריים (שעון ישראל). בתוך זמן קצר התפשט הדיווח וקיבל הדהודים משורת חשבונות מוכרים, ומשם הדרך לאתרי החדשות הייתה קצרה.
זמן קצר לאחר פרסום שטף הדיווחים הודיעו בפנטגון שלא נשמע שום פיצוץ והמצב כשורה. בחינה מדוקדקת של התמונה גילתה שהיא נערכה באמצעות תוכנת בינה מלאכותית (AI). בנוסף, בטוויטר השעו לאלתר את החשבון שדיווח את דיווח השווא.
ההערכה המרכזית היא שהתמונה והדיווח השקרי פורסמו במכוון על ידי חשבונות טוויטר של גורמים פרו-רוסיים, שעשו זאת במטרה ברורה לפגוע בארה"ב. ואכן, נתוני הבורסה בארה"ב הראו כי ממש לאחר הדיווח על הפיצוץ חלה צניחה דרמטית במצב המניות. ההערכה כי הנזק שנגרם באותו רגע מסתכם בכמה מאות מיליוני דולרים.
Fake Pentagon explosion image caused the S&P 500 to plunged 30 points, $500B market swing! Once confirmed fake, market bounced back!
— 3 STOCKS A DAY (@3Stocksaday) May 22, 2023
AI can be dangerous ! Be cautious! #FakeImageShock #MarketWhirlwind #StayAlert pic.twitter.com/SEu26KuoeE
תחת בעלותו של איש העסקים אילון מאסק, טוויטר החלה לאפשר לכל דורש להשיג וי כחול לחשבון תמורת תשלום כספי. כעת, כל אחד שירצה יוכל להתהדר בתו המעיד לכאורה על מהימנות – זכות שהייתה שמורה בעבר לעיתונאים, אנשי תקשורת, גופים רשמיים ודמויות ידועות ומוכרות.
So @republic aired a 'Live & Breaking' news of Pentagon explosion image. They even invited Prof. Madhav Nalapat "strategic expert" to discuss about the explosion.
— Mohammed Zubair (@zoo_bear) May 22, 2023
BWT, It was an AI generated image. pic.twitter.com/8j1nfSJR6x
בין היתר, הדיווח השקרי על הפיצוץ בפנטגון פורסם בשידור חי באחד מערוצי הטלוויזיה המרכזיים בהודו – וכך החדשות הכוזבות דווחו בזמן אמת להמוני בני אדם. בין היתר נטען באותו דיווח כי הוא נשען על דיווח דומה ברשת RT הרוסית.