הקרבות הקשים שמתחוללים בסודאן מאז יום שבת בבוקר בין הצבא ומיליציית "התמיכה המהירה" (RSF) מאיימים לדרדר את המלחמה הענייה למלחמת אזרחים חמורה. קיים חוסר בהירות בנוגע למספר הנפגעים, אולם ההערכה היא כי מאות בני אדם, חיילים ואזרחים, נהרגו, ואלפים נפצעו. מוחמד חמדאן דגאלו, הידוע בכינויו "חמדתי", או מוחמד הקטן, הוא הגורם המוביל מאחורי הסערה האחרונה בסודאן, לאחר שפתח בניסיון הפיכה דה-פקטו, נגד שלטונו של עבד אל-פתאח אל-בורהאן, מפקד הצבא הסודאני.
"חמדתי" הוא מפקד צבאי אכזר בסודאן, שמנהל קריירה צבאית ענפה במשך עשרות שנים. כוחותיו, בפיקודו הישיר, מואשמים בביצוע רצח עם ופשעים קשים נגד האנושות, בין היתר בלחימה באזור דארפור בדרום-מערב סודאן. בנוסף, הוא הצליח בשנים האחרונות לשים ידיו על פעילותם של מכרות זהב רבים במדינה, ומנהל אורח חיים פוליטי-צבאי אופורטוניסטי במיוחד. בתוך כך, על פי פרסומים רבים, הוא ניהל ומנהלים קשרים ענפים עם גורמים בכירים במדינת ישראל, ונחשב לאחד מתומכי רעיון נירמול היחסים בין ירושלים וח'רטום.
דגאלו, בן 47 או 48, נולד לשבט ערבי-מוסלמי באזור דרום-מערב סודאן. הוא גדל במשפחה כפרית, זכה לחינוך מינימלי בלבד, ועבד במשך זמן ממושך כרועה וסוחר גמלים. סבו היה מנהיג השבט, ששטח נדודיו התפרס על אזור דארפור בסודאן וגם במדינת צ'אד.
על רקע פרוץ המרד בדארפור בשנת 2003, דגאלו "עבר הסבה" ללוחם והצטרף לכוחות המילציה הידועה לשמצה "ג'נגוויד". אותה מיליציה, בהנחייתו ובהוראתו של הרודן הסודאני עומר אל-בשיר, הובילה את אירועי הטבח ורצח העם באזור, שעל פי ההערכות הביא לרציחתם ומותם של 450-300 אלף בני אדם, תוך ביצוע פשעים קשים נגד האנושות.
פועלו הצבאי של "חמדתי" בשורות הג'נג'וויד הביאה להתקדמותו ועלייתו בדרגה, והוא תפס את עינו של הרודן אל-בשיר. החשיפה הציבורית שלו גדלה אפילו יותר בשנים 2007-08, כאשר הנהיג מקרב פקודיו מרד נגד השלטון הראשי בח'רטום. כוחותיו הצליחו להכות בכוחות הצבא, ולאחר חילופי מהלומות עזים הוא הצליח להגיע להסכם עם הממשלה – מה שהביא להעלאתו לדרגת גנרל וקידום ענייניו האישיים.
בשנת 2013 הקים דגאלו את יחידתו הפרטית, המילציה "כוחות התמיכה המהירה" (RSF), על בסיס אנשיו ולוחמיו מהג'נג'וויד. באותם ימים הוא ניהל קרבות עזים נגד שורת ארגוני מחתרת וכוחות שבטיים ואתניים הפועלים לעצמאות והגדרה עצמאית במדינה. הקמת ה-RSF סייעה לו להעצים את כוחו ודמותו הציבורית.
הפניית הגב לאל-בשיר וחלקו בהדחתו
בעיצומה של המהפכה נגד עומר אל-בשיר באפריל 2019 היה שלב שבו לא היה ברור לאן מועדות פניו של דגאלו. על פי גורמים שונים, הוא בעצמו התלבט באותם ימים אם להמשיך ולתמוך באל-בשיר, שהפך לבעל בריתו, תמך וקידם אותו לאורך השנים, או ללכת עם רוח המהפכה ברחובות.
לפי הגרדיאן, "חמדתי" עמד לתמוך באל-בשיר ולצאת נגד המפגינים, אולם די מהר הוא "הבין מה היא הכתובת על הקיר", וראה את הכיוון שאליו הולכת המהפכה. באותו שלב, הוא חבר הלכה למעשה למפקד הצבא, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, אותו האיש שמנהיג את המדינה היום, ונגדו נלחם כעת דגאלו בקרבות בסודאן.
למרות זאת, הוא לא בהכרח שינה את עמדתו האמיתית כלפי המפגינים ותומכי המהפכה בסודאן באותם ימים. בחודש יוני 2019 טבחו אנשי ה-RSF במפגינים, ולפחות 100 נהרגו. בנוסף, באותם אירועים דווח על מקרי אונס רבים מצד כוחותיו של דגאלו, שהוא מצידו הכחיש את האישומים, ואמר כי לא היה מדובר באירועי אלימות וטבח מאורגנים.
"חמדתי" לא היסס להתראיין בכלי התקשורת בימים שלאחר המהפכה ב-2019. הוא הדגיש את הצורך ב"דמוקרטיה אמיתית", נפגש עם שגרירים זרים וקיים שיחות עם קבוצות מורדים שונות, כולל כאלו שעד לאחרונה הוא רדף ונלחם בהן. לצד זאת, גורם אופוזיציה סודאני אמר בעילום שם לרויטרס כי "חמדתי תכנן מההתחלה להפוך למנהיג מספר אחת בסודאן. יש לו שאפתנות בלתי מוגבלת".
באוקטובר 2021 ביצעו "חמדתי" ואל בורהאן הפיכה צבאית, הדיחו את הממשלה האזרחית בראשות עבדאללה חמדוכ, לא לפני ששמו אותו במעצר לתקופה של חודש. מאז, הפך דגאלו לסגנו של אל-בורהאן, לכאורה בשיתוף פעולה יעיל ויציב. עם זאת, לאורך התקופה האחרונה צפו ועלו סדקים ומתחים עזים בין שני הגנרלים.
ברון זהב, עושה עסקים עם קבוצת וגנר, ושותף של סעודיה והאמירויות
במקביל לפעילות הצבאית שלו, התקרבותו של "חמדתי" לאל-בשיר סייעה לו גם בתחום נוסף, והפכה אותו לאחד האנשים העשירים ביותר במדינה. באמצעות הרחבת כוחו הצבאי והפוליטי, הצליח המפקד האכזר להשתלט על כמות גדולה של מכרות זהב מידיהם של גורמים שבטיים מקומיים בסודאן. "אני לא האדם הראשון שיש לו מכרות זהב", אמר בעבר בריאיון לרשת BBC. "זה נכון, יש לנו בסודאן מכרות זהב, ודבר לא ימנע מאיתנו לעבוד בהם ולכרות את הזהב".
במסגרת פעילותו בתחום, הצטלבו דרכיו של דגאלו ושל יחידתו, ה-RSF, עם יחידה אכזרית ומפוקפקת אחרת: קבוצת וגנר הרוסית, בפיקודו של האוליגרך יבגני פריגוז'ין, המקורב לפוטין. קבוצת וגנר החלה לפעול בסודאן בשנת 2017, בעקבות בקשה ישירה של אל-בשיר מהנשיא הרוסי, במהלך ביקור במוסקווה. יחידתו הידועה לשמצה של פריגוז'ין החלה את דרכה תחת שלטונו של אל-בשיר כארגון אבטחה ולוחמה, אולם עם הדחתו בשנת 2019 הפכו אנשי וגנר לישות עצמאית בסודאן, והפכו לשחקן חשוב ודומיננטי בשוק הזהב ובכלל, כחלק ממגמה הולכת ומתרחבת שלהם להגברת השפעתם ביבשת אפריקה.
גורמים שונים מעריכים כי לאורך התקופה האחרונה הלך והתגבש הקשר בין קבוצת וגנר וכוחות ה-RSF. סמואל רמאני, מומחה לפעילות רוסיה באפריקה, אמר לרשת אל-ג'זירה כי שתי היחידות פועלות "כדי ליצור נתיב הברחת זהב מסודאן, דרך דובאי – ומשם לרוסיה, במטרה לממן את פעילות קבוצת וגנר בלחימה באוקראינה".
הקשר של "חמדתי" עם קבוצת וגנר הוא לא המופע הראשון שלו כ"שר מלחמה" חובק יבשות. לאחר פרוץ מלחמת האזרחים הקשה בתימן, בהובלת סעודיה ואיחוד האמירויות נגד ארגון המורדים החות'ים הנתמכים בידי איראן, נכנסו לתמונה גם כוחות ה-RSF. "חמדתי" העמיק מאוד את קשריו עם ריאד ואבו דאבי, ושלח כוחות גדולים למלחמה, שהתבססו בעיקר על מגויסים מחבל דארפור.
אתמול דווח בעיתון וול סטריט ג'ורנל כי כוחות ה-RSF מקבלים סיוע חיצוני ללחימה נגד אנשי אל-בורהאן: אנשיו של ח'ליפה חפטר במזרח לוב. על פי הדיווח, כוחותיו של חפטר, ששולטים בחלקה המזרחי של לוב ונתמכים על ידי איחוד האמירויות ורוסיה, שלחו לפחות מטוס תובלה אחד עם סיוע צבאי לאנשיו של דגאלו.
הקשר הישראלי: הפגישות החשאיות והתמיכה בנורמליזציה
מאז הדחתו של אל-בשיר בשנת 2019, סיפק דגאלו כמה אמירות על תמיכתו בכינון יחסים דיפלומטיים עם ישראל. באוקטובר 2020 אף אמר מפורשות בריאיון לכלי התקשורת המקומיים כי נירמול היחסים עם ישראל הוא "אינטרס של סודאן". הוא הבהיר את החשיבות שבהסרת סודאן מרשימת המדינות תומכות הטרור על ידי משרד החוץ האמריקני, שהוצבה כתנאי לשדרוג היחסים עם ירושלים.
בערך באותה תקופה פורסמו דיווחים שונים בכלי תקשורת ערביים על פגישות בינו לבין גורמים שונים במוסד. על פי הדיווחים, הדברים קרו בניגוד לעמדתו ולמורת רוחו של אל-בורהאן. בנוסף, גם הגורמים האזרחיים בממשלת חמדוכ התרעמו על הדיווחים.
ביוני 2021 דווח באתר וואלה כי מטוס פרטי ישראלי, שהיה מוכר כמטוסו של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, נחת בח'רטום, בירת סודאן. על פי אותו דיווח, בכירים במוסד נפגשו עם "חמדתי" – פגישה שעוררה את זעמם של בכירים בסודאן, שגילו עליה רק בדיעבד.
בנובמבר 2022 פורסם בעיתון הארץ תחקיר, ולפיו מטוס המקושר לבכיר לשעבר באמ"ן העביר ציוד ריגול הקשור בסייבר התקפי – מאירופה לכוחות ה-RSF של דגאלו בסודאן. "לפי שלושה מקורות עצמאיים, המטען היה ציוד ביון מתקדם שיוצר באיחוד האירופי, והיה לו פוטנציאל לשנות את מאזן הכוחות במדינה הודות ליכולתו להפוך סמארטפונים למכשירי ריגול נגד בעליהם", נכתב בדיווח. "כשיריביו של חמדתי גילו כי ציוד הריגול נחת במדינה, הוא נתפס בעיניהם כמסוכן, עד כדי כך שהיה צורך להבריחו אל מחוץ לח'רטום – למפקדה הראשית של ה-RSF בדארפור, כדי למנוע את תפיסתו בידי הצבא".