סיריל רמפוסה, נשיא דרום אפריקה, פרסם צו מיוחד המעניק חסינות דיפלומטית לכל מנהיגי המדינות שצפויים להגיד למדינתו לקראת פסגת BRICS שתיערך בחודש אוגוסט. ההחלטה מעניינת במיוחד משום שהיא מיועדת לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג הוציא נגדו צו מעצר חריג. בעקבות הצו, התעוררה בעייתיות גדולה בנוגע לאפשרות שפוטין יגיע לפסגה המדינית החשובה בדרום אפריקה, שכן היא חברה בבית הדין בהאג.
עדיין כלל לא ברור אם פוטין יסכים להגיע לפגישה, יחד עם מנהיגי ברזיל, הודו, סין ודרום אפריקה. גורמים שונים מעריכים כי למרות ההודעה על החסינות הדיפלומטית השבוע, ספק אם בית המשפט המקומי יוכל למנוע את מעצרו של הנשיא הרוסי. גורמים שונים מעריכים כי דרום אפריקה צפויה לעמוד בפני לחץ בין-לאומי אדיר לעצור את פוטין, אם אכן יגיע וישהה בתחומה.
בדרום אפריקה מתעקשים כי לא מדובר בהודעה חריגה, והם מפרסמים הודעה רשמית על חסינות דיפלומטית עבור מנהיגים ובכירים רבים שמגיעים לבקר בה. "החסינות מוענקת עבור כל הפסגה, ולא מיועדת לאינדיבידואל ספציפי", נמסר בהודעה מטעם משרד החוץ הדרום אפריקני.
בחודש אפריל מינה רמפוסה ועדה מקומית מיוחדת שנועדה לבחון את הדרכים המשפטיות החוקיות שיוכלו לאפשר את ביקורו של פוטין. הוועדה בחנה את אמנת רומא, שעל בסיסה הוקם בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג, ודווח כי היא ניסתה למצוא פרצות בחוק – שיאפשרו את הביקור המתוקשר.
בחינה של סעיף 98 באמנה קובע כי ייתכנו פערים בין מחויבותה של מדינה להסכם ובין הסכם חסינות דיפלומטית שתוענק. מקרה דומה התרחש בדרום אפריקה בשנת 2005, אז הגיע אליה נשיא סודאן לשעבר עומר אל-בשיר, שהיה מבוקש בגין רצח עם ופשעים נגד האנושות. אז הופעל לחץ כבר על הרשויות הדרום אפריקניות, עד שלבסוף הוא עזב את המדינה, לאחר שהיה חשש כי תתקבל פסיקה להורות על מעצרו.
ההערכה היא כי פוטין, שהוצא נגדו בחודש מרץ צו מעצר בין-לאומי בשל העובדה כי הורה על העברת ילדים מאוקראינה לרוסיה, לא ייקח את הסיכון ולא יגיע לדרום אפריקה. פסגת BRICS היא קבוצת מדינות (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה) המבקשות לאתגר את ההגמוניה של המערב, ולאחרונה דווח כי מדינות רבות מבקשות להצטרף אליהן, כמו למשל איראן.
מאז פרצה המלחמה באוקראינה מוסקווה העמיקה מאוד את קשריה עם אפריקה, במטרה להרחיב שם את השפעתה ואת פעילותה הכלכלית הגלובלית. מדינות רבות, שבעבר היו מזוהות עם פעילות מדינית מערבית, חיזקו בשנים האחרונות מאוד את יחסיהן עם רוסיה, בין היתר על רקע פעילות ענפה של קבוצת וגנר בתחומן.
הקשר של דרום אפריקה ורוסיה התחזק מאוד אף הוא בתקופה האחרונה, ודווח כי פרטוריה סיפקה נשק לרוסיה עבור המלחמה באוקראינה, טענות שהדרום אפריקנים הכחישו. בשבועות האחרונים האשים שגריר ארה"ב בדרום אפריקה את הממשלה המקומית באספקת נשק למוסקווה, אולם לאחר ביקורת נרחבת חזר בו. בנוסף, צבאות דרום אפריקה ורוסיה הגבירו את שיתוף הפעולה ביניהם וביצעו כמה תרגילים משותפים.