הפרלמנט בפולין אישר בסוף השבוע הצעת חוק בעייתית ושנויה במחלוקת, ובאופוזיציה טוענים כי היא נועדה לפגוע בסיכוי של נציגיה להתמודד בבחירות הקרובות, המיועדת להיערך בחודשי הסתיו. על פי הצעת החוק, הפרלמנט יקים ועדה מיוחדת שתבחן את ההשפעה הרוסית על הפוליטיקה והכלכלה בפולין מאז שנת 2007, ותוכל להעניש גורמים שיימצאו אשמים בקידום ההשפעה הרוסית במדינה.

המהפכה המשפטית בפולין - סיקור N12:

הממשלה הימנית-שמרנית בוורשה קבעה שהפרלמנט, שבו יש רוב למפלגת החוק והצדק (PIS) בהובלת ירוסלאב קצ'ינסקי, הנשיא אנדז'יי דודה וראש הממשלה מתאוש מורבייצקי, יקים ועדה מיוחדת בת 10 חברים לבחינת הסוגיה. הוועדה תוכל להאשים אנשים שונים בקידום ההשפעה הרוסית במדינה, ולהעניש אותם. בין העונשים שעשויים להינתן – שלילת הזכות להתמודד שוב בחיים הפוליטיים.

אורסולה פון דר ליין עם נשיא וראש ממשלת פולין (צילום: רויטרס)
אורסולה פון דר ליין עם נשיא פולין דודה וראש ממשלת פולין מורבייצקי|צילום: רויטרס

ראש הממשלה מורבייצקי צפוי לעמוד הגוף שיבחר את חברי הוועדה החדשה. מי שצפוי לעמוד במוקד החקירות שלה הוא דונלד טוסק, לשעבר ראש ממשלת פולין בשנים 2014-2007. טוסק, בכיר האופוזיציה בפולין כיום, נחשב כאיום פוליטי גדול על המשך שלטונה של מפלגת החוק והצדק. בנציבות האיחוד האירופי כבר הזהירו כי הצעד החדש עלול לפגוע בדמוקרטיה הפולנית, ולשמש ככלי לפגיעה ולירוט ביריבים פוליטיים.

בממשלת פולין דוחים את הטענות ומבהירים כי אין מאחורי החוק החדש שום צעד פוליטי סמוי. כעת הוא יעבור לנשיא דודה שצפוי לחתום עליו ולאשר אותו. ממשלת פולין, בראשות מפלגת PIS, נחשבת מאז פרוץ המלחמה באוקראינה לאחד הקולות החזקים והמובילים בעולם נגד רוסיה ופעילותה באוקראינה ובכל העולם כולו. בין היתר הייתה פולין לאחת המדינות הראשונות והבולטות שהובילו את המהלך להענקת טנקי לאופרד ומטוסי מיג-29 לאוקראינה – במאבקה נגד הרוסים.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

"אני רוצה שכל הפולנים יהיו היום מודעים לעובדה שהקמת הוועדה הזאת תבטיח את בירור ההשפעה הרוסית על הכלכלה הפולנית, ובמיוחד על משק האנרגיה", אמר מורבייצקי לאחר אישור החוק ביום שישי. הוא הדגיש בטענותיו כי החוק אינו מפר את החוקה, למרות התנגדות של מומחים משפטיים רבים. באופוזיציה מבהירים כי בסך הכול מדובר בעוד שלב בהפיכה המשפטית שמקדמת הממשלה בשנים האחרונות.

באופוזיציה מעריכים שהחוק החדש נועד לפגוע בטוסק ישירות ובמועמדים נוספים לקראת הבחירות המתקרבות, כחלק מהמאבק של PIS להיבחר לכהונה נוספת בשלטון. טוסק עצמו אמר לאחר ההצבעה על החוק: "משלחות מארצות הברית והאיחוד האירופי שנפגשתי עימן לא הצליחו להאמין שהרשויות מסוגלות לקדם רעיון שכזה – לתת לוועדה של כמה אנשים להחליט שהיריב הגדול ביותר שלהם לא יוכל להשתתף עוד בחיים הציבוריים"

נתניהו ומורבייצקי בוועידת ורשה, שבוע שעבר (צילום: רויטרס‎, חדשות)
צילום: רויטרס‎, חדשות

.

"אם מר דונלד פוחד מזה, אני חושב שיש לו משהו בין האוזניים", השיב ראש הממשלה מורבייצקי, תוך שימוש בביטוי פולני מוכר המתייחס לאדם שיש לו משהו להסתיר. ג'נסוס קובאלסקי, אחד מחברי הקואליציה, אמר בסוף השבוע כי אחת המטרות שלו באופן אישי היא להביא לכך שטוסק יישלח לבית הסוהר. קצ'ינסקי, מנהיג מפלגת החוק והצדק, אמר: "אנחנו פשוט לא יכולים לתת למחנה הפטריוטי להפסיד את הבחירות האלה".

בשנים האחרונות הובילה מפלגת החוק והצדק בפולין את המהפכה המשפטית שם, והחלישה מאוד את כוחו ועצמאותו של בית המשפט בוורשה, באופן שאפילו מאיים על המשך השתייכותה לאיחוד האירופי. המהפכה מקודמת שם מאז שנת 2017, כשנתיים לאחר שהמפלגה עלתה לכס השלטון, ומאז היא מתקדמת לאיטה, למרות ביקורת ציבורית ובין-לאומית נרחבת.