רגע לפני פיצוץ: צבאות ארמניה ואזרביג'ן שוב מתקרבים לעימות אלים ונרחב, לאחר הסלמה דרמטית בין שת המדינות האויבות בקווקז בימים האחרונים. שתי המדינות קידמו כוחות גדולים וציוד צבאי רב סמוך לקו העימות, ובמהלך סוף השבוע דווח על שורת הפרות של הסכם הפסקת האש בין המדינות, לאחר המלחמה שפרצה ביניהן בשנת 2020.
הממשלה האזרית בראשות הנשיא אילהאם אלאייב הסלימה מאוד את הרטוריקה נגד ארמניה בשבועות האחרונים, ובסוף השבוע הרחיבה מאוד את פעילותה הצבאית סמוך למובלעת נגורנו קרבאך – אזור המחלוקת העיקרי ביניהן. אתמול דיווחו כלי תקשורת בארמניה כי צבא אזרביג'ן השתלט על עמדות מצפון למעבר לאצ'ין, הנתיב היבשתי היחיד המחבר את ארמניה לנגורנו קרבאך.
משרד ההגנה הרוסי דיווח אתמול מטעם כוחות שמירת השלום הרוסיים בנגורנו קרבאך כי הכוחות האזריים כבר ביצעו שורת הפרות של הסכמי הפסקת האש משנת 2020. אתמול צוטט בכיר בממשלה בבאקו שאמר: "כל מה שנמצא בתוך גבולותינו המוכרים על ידי הקהילה הבין-לאומית יהיה בשליטתנו, כולל מעבר לאצ'ין ומי שחוצה אותו".
Azerbaijan's MoD releases footage claiming to show the transportation of military cargo from Armenia to Nagorno-Karabakh.
— Faytuks News Δ (@Faytuks) March 21, 2023
pic.twitter.com/P3s0A5shbb
עוד מלפני המלחמה בין המדינות בשנת 2020, באזרביג'ן מצפים ומקווים להשיג שליטה נרחבת ככל הניתן על אזור נגורנו קרבאך. בחודשים האחרונים מתמודדים תושביו הארמנים של המחוז עם מציאות קשה במיוחד – שמדגימה את עוצמת השליטה האזרית במובלעת, למרות זיקתו לארמניה. ניתוקי גז תכופים בשיא החורף הקר, לצד הטלת מצור ומניעת הכנסת מצרכי מזון בסיסיים ותרופות הפכו לדבר שכמעט בשגרה מבחינת המקומיים, וכעת מסתמן שהדברים עומדים להשתבש אפילו יותר.
Armenia continues to engage in illegal activities in Karabakh region by building a new road to deploy new military equipment to the combat positions. pic.twitter.com/tHzSrP5lL9
— Clash Report (@clashreport) March 24, 2023
הצעדים הצבאיים האחרונים של אזרביג'ן, שנראים כרגע מלפני עימות עקוב מדם נוסף, מגיעים מבחינתה בתגובה על צעדים צבאיים דומים מצידה של ארמניה. בימים האחרונים דיווח משרד ההגנה בבאקו כי צבא ארמניה פועל לסלילת דרך חדשה לעבר המובלעת – במטרה להעביר אליה נשק ואמצעי לחימה רבים לקראת עימות אפשרי. בארמניה האשימו את האזרים בהסלמת העימות, ומאותתים כי הם לא חוששים מחזרה למצב של לחימה.
הסיוע הישראלי והחשש האיראני
באזרביג'ן בטוחים מאוד בעוצמתם הצבאית וביתרונם במקרה של חזית לחימה מחודשת נגד ארמניה. ככל הנראה, הסיבה המרכזית שמאפשרת לבאקו להיות כה בטוחה בעוצמתה היא התחמשותה העצומה בנשק ישראלי.
לאורך השנים האחרונות דווח בכלי תקשורת שונים כי ישראל מספקת כמויות גדולות של נשק ותחמושת לאזרביג'ן, במסגרת מערכת היחסים ההולכת ומתהדקת בין המדינות. לאחרונה פורסם תחקיר בעיתון הארץ המצביע על 92 טיסות מבסיס עובדה בדרום הארץ לאזרביג'ן, שהעבירו כמויות גדולות של נשק ישראלי למדינה השיעית בקווקז.
כבר במלחמת נגורנו קרבאך השנייה, לפני שנתיים וחצי, ניתן היה לראות בבירור ארסנל נרחב של נשק ישראלי בידי כוחות הצבא האזרי. בין אמצעי הלחימה הבולטים ששימשו את האזרים אז ניתן למנות את מל"טי התקיפה והמודיעין הישראליים, למשל מל"ט "הארופ". על פי פרסומים שונים, ישראל מספקת לאזרביג'ן גם טילים בליסטיים, טילי נ"ט, רובי סער מסוג "תבור", כלי שיט ומגוון מערכות לחימה מתקדמות.
על רקע החשש הגובר מהסלמת המתיחות בין אזרביג'ן וארמניה, יש מדינה אחת שמביעה דאגה גדולה מהמצב. איראן, השכנה מדרום, אינה מרוצה כלל מהמצב המתוח ובכלל, בוודאי על רקע יחסיה הרעועים עם אזרביג'ן.
על פי דיווחים שונים, כוחות הביטחון בצפון-מערב איראן העלו בימים האחרונים את הכוננות שלהם, מחשש לזליגת המתיחות גם לתחומם. במשרד החוץ האיראני העבירו לבאקו וירוואן מסרים כי לא יהיו מוכנים לקבל כל שינוי בסדר הגבולות הקיים באזור. בנוסף, גורמים לא רשמיים באיראן אותתו על חששות מפורשים של טהראן בנושא, ובסוף השבוע גם נרשם ביקור של מפקד כוחות היבשה של משמרות המהפכה באזור הגבולות של איראן עם אזרביג'ן וארמניה.
בחודשים האחרונים חלה הסלמה גם במתיחות בין איראן ואזרביג'ן, בין היתר על רקע הטענות והדיווחים בטהראן כי אזרביג'ן מהווה כר פורה לפעילות כוחות הביטחון של ישראל בפעולות נגד איראן ובתוכה. לפני כחודשיים חלה הרעה ביחסים, לאחר שאזרח איראני פתח באש בשגרירות האזרית בטהראן, שהביאה למותו של אזרח אזרי. לאחר מכן, הודיעה הממשלה בבאקו על פינוי השגרירות וכל סגל העובדים שלה.
עוד לפני תקרית השגרירות, חלה פגיעה ביחסים הרעועים ממילא בין המדינות, בין היתר על רקע ההחלטה של באקו לשלוח לראשונה שגריר לישראל. גורמים במשמרות המהפכה פרסמו טענות שונות על שיתוף פעולה אזרי-ישראלי, ואף הפיצו סרטונים מאיימים על תקיפה אפשרית באזרביג'ן.
על רקע המלחמה המתמשכת באוקראינה, והפיחות העולמי במעמדה המדיני והביטחוני של רוסיה, האמונה על שמירת השלום בקווקז, ניתן לזהות בשנה האחרונה תעוזה יתרה מצידה של באקו לאתגר את המצב מאז המלחמה בשנת 2020. אם בימים שלפני המלחמה זכו פוטין וצבאו ליותר הרתעה במרחב, כעת אזרביג'ן, שמגובה באופן מסורתי בטורקיה, פועלת ביתר חופשיות וללא גורם מרסן של ממש.