דרמה במפרץ: איראן וסעודיה הודיעו היום (שישי) על חידוש היחסים הדיפלומטיים ביניהן, וסיכמו כי השגרירויות ייפתחו בתוך חודשים בודדים. ההחלטה על חידוש היחסים התקבלה בתיווכה של סין, לאחר שבימים האחרונים היועצים לביטחון לאומי של איראן וסעודיה נפגשו בבייג'ינג בחשאיות - וסגרו את ההסכם. שר הביטחון לשעבר גנץ הגיב לנושא: "האתגרים הביטחוניים הניצבים מול מדינת ישראל גוברים, וראש הממשלה והקבינט שלו עסוקים בהפיכה משטרית".
מדובר בתזמון מאוד מעניין מבחינתה של איראן - יממה לאחר שמתפרסמים דיווחים על עסקה אפשרית של סעודיה לכינון נורמליזציה עם ישראל. היום, ראש הממשלה נתניהו שנמצא בביקור מדיני ברומא, אמר לכתבים המקומיים שהוא רוצה להשיג נורמליזציה מלאה עם סעודיה. אולם, סעודיה בוחרת בינתיים להתקרב לאיראן בצעד פומבי - למרות אמירתו של נתניהו.
חידוש היחסים בין איראן לסעודיה הוא התפתחות מדאיגה.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) March 10, 2023
האתגרים הביטחוניים האדירים הניצבים מול מדינת ישראל גוברים, וראש הממשלה והקבינט שלו עסוקים בהפיכה משטרית.
כמי שהיה שותף שנים ארוכות לבנייה ותחזוק של ברית המתונים - אני קובע שביטחון ישראל ואזרחיה נזנח על ידי נתניהו ואלו התוצאות.
איראן וסעודיה ניהלו במשך תקופה ארוכה מגעים קדחתניים וממושכים במטרה לחדש את היחסים ביניהן, בתיווכה של ממשלת עיראק. למרות זאת, ניכר כי הסינים היו המתווכים הבלעדיים בעסקה ועיראק נותרה בחוץ. המגעים הממושכים לחידוש היחסים בין השתיים התנהלו על רקע איומים חוזרים ונשנים של גורמים במשמרות המהפכה לתקוף את סעודיה ומתקני הנפט שלה.
במקביל, בניו יורק טיימס דיווחו כי במסגרת הסכם נורמליזציה עם ישראל, ערב הסעודית דורשת ערבויות ביטחוניות מארה"ב, עזרה בפיתוח תוכנית גרעין אזרחית והפחתת ההגבלות על מכירת נשק. לפי אותו הדיווח, גורמים רשמיים בארצות הברית ובמזרח התיכון היו חלוקים בדעתם באיזו רצינות להתייחס להצעה, לנוכח היחסים העכורים בין הנשיא ביידן לבין יורש העצר הסעודי בן סלמאן.