אלפי חברי כנופיות אלימים הוכנסו לבית הכלא המיוחד באל סלוודור, עד לאחרונה אחת המדינות האלימות ביותר בעולם, במסגרת המאבק חסר הפשרות של הנשיא נאיב בוקלה בפשע המאורגן. בוקלה, בן 41, אחד המנהיגים הכי צבעוניים ושנויים במחלוקת באמריקה הלטינית ובכלל, מיישם בשנים האחרונות בהצלחה גדולה את תוכניתו למאבק בפשע במדינה הקטנה, אך גם במחיר כבד מאוד של פגיעה קשה בזכויות אדם.
הקבוצה הראשונה של 2,000 אסירים מהכנופיות ("מאראס") הקשוחות ביותר במדינה, כולם מקועקעים בכבדות בכל חלקי גופם וגלוחי ראש למשעי, נכנסו לבית הכלא החדיש והמודרני שהוקם בדיוק עבורם. בסופו של התהליך, בית הכלא מיועד לאכלס כ-40 אלף אסירים.
תמונות רבות שפורסמו בכלי התקשורת חשפו את היקף הכליאה העצום של האסירים המפוקפקים, מובלים יחפים, עם ביגוד תחתון בלבד וכבולים באזיקים ושלשלאות. בחלק מהתמונות נראים האסירים יושבים על הרצפה בצפיפות גדולה, עם ידיהם מונחות על העורף.
הנשיא בוקלה, בן לאימאם פלסטיני לשעבר שהקים קהילת פלסטינית גדולה באמריקה הלטינית, צייץ ש-2,000 האסירים הראשונים הועברו עם שחר, במסגרת מבצע אחד נרחב, למרכז המאבק בטרור – שהוא הגדיר כבית הכלא הגדול ביותר ביבשת אמריקה. "זה יהיה הבית החדש שלהם", כתב, "איפה שהם יחיו למשך העשורים הקרובים, כולם יחד, ללא יכולת להמשיך ולפגוע באוכלוסייה".
הכלא הענק ממוקם בעיר טצ'ולוקה, כ-74 ק"מ מדרום-מזרח לבירה סן-סלוודור. במתחם כולו יש שמונה בניינים מרכזיים, ובכל אחד מהם יש 32 תאים בגודל של כ-100 מ"ר, המיועד להכיל יותר מ-100 אסירים, כך לפי הודעה רשמית מטעם הממשלה. בכל תא כזה יש רק שני כיורים ושני תאי שירותים.
אל סלוודור, עד לפני כמה שנים בלבד נחשבה אולי למדינה המסוכנת ביותר בעולם, עם שיעור הרצח הגבוה ביותר – אחד בממוצע של כל כמה דקות. בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז הכריז בוקלה על תוכניתו למאבק בפשע המאורגן, חלה ירידה ניכרת באלימות ובמספרי הרצח ומקרי האלימות. השקט והרגיעה מושגים במחיר גבוה מאוד של פגיעה בזכויות אדם.
בוקלה הכריז רשמית על תוכניתו למאבק בפשיעה ובכנופיות האלימות בחודש מרץ האחרון, לפני כשנה. במסגרת המאבק, אישרה ממשלתו של הנשיא שורת צעדי חירום נרחבים, שמוארכים מעת לעת עם פקיעת תוקפם. אותם צעדים, כמו יכולת המשטרה לפעול בסביבה אזרחית ולעצור אזרחים באופן כמעט שרירותי, ובהמשך גם כליאת המוני בני אדם לתקופות מעצר ממושכות ללא בקרה של ממש, זוכים לביקורת בשל הפגיעה החמורה שלהם בזכויות אדם בסיסיות.
ארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת על הפעילות הנרחבת נגד הפשיעה, ומביעים את החשש כי מאות ואולי אלפי בני אדם חפים מפשע נעצרו ועשויים עוד להיעצר בשל קשריהם לארגוני הפשע. לאורך חודשים ארוכים זוכה העובדה שכוחות הביטחון רשאים לעצור אזרחים ללא צו לביקורת גדולה.
מאז תחילת המאבק בפשע המאורגן באל סלוודור נעצרו יותר מ-64 אלף בני אדם. הרשויות מעריכות שעל הכנופיות הגדולות במדינה, MS-13 ו-Barrio-18 נמנים עשרות אלפי בני אדם – שאחראים לעבירות קשות של רצח, אלימות, הברחה, סחר בסמים ועוד. הממשלה טוענת באופן קבוע כי המטרה המובהקת של המעצרים ההמוניים היא לגרום לכנופיות "להיעלם כולן יחד", מתוך חשש שאם לא כולן יפגעו בבת אחת – הדבר יוכל לייצר יתרון עבור חלק מהעבריינים.