שינוי של ממש בשדה הקרב באוקראינה? בימים האחרונים גוברות ההערכות כי ייתכן שרוסיה ויתרה על תוכניותיה לכבוש את העיר באחמוט במחוז דונייצק, העיר שהפכה לזירת העימות המרכזית במלחמה לאורך החודשים האחרונים. לאחר יותר משבעה חודשי לחימה שגבו את חייהם של עשרות אלפי בני אדם משני הצדדים, בשבוע האחרון מסתמן שהרוסים לא מצליחים להמשיך להתקדם בעיר המפתח.

לפני כמה ימים דיווח המודיעין הבריטי כי המתקפה הרוסית על באחמוט נבלמה, והרוסים מנסים להסיט רבים מכוחותיהם לעבר העיר הדרומית אדבייבקה, שבאוקראינה הזהירו כי היא עשויה להפוך ל"באחמוט 2". גם המכון לחקר המלחמה (ISW) התייחס לכך הבוקר (שלישי), ודיווח כי קבוצת וגנר החלה להעביר חלק מאנשיה ללחימה בדרום. קבוצת וגנר היא הכוח שבמשך תקופה ממושכת הוביל את הלחימה הרוסית בבאחמוט, לפרקים בהובלה ישירה של מנהיגה השנוי במחלוקת יבגני פריגוז'ין.

 

 

במהלך החודש האחרון, כאשר נדמה היה שהרוסים קרובים להשלים את כיתורה של באחמוט – בחרו בקייב בגישה שזכתה לביקורת נרחבת מבית ומחוץ. זלנסקי הודיע כי התייעץ עם קציניו הבכירים, ואמר שהוחלט שלא לסגת מהעיר, אלא דווקא להזרים אליה עוד כוחות נוספים. בימים האחרונים אמר ואלרי זאלוז'ני, מפקד צבא אוקראינה, כי המצב בבאחמוט "התייצב".

מוקדם לקבוע אם באוקראינה הצליחו להציל את באחמוט, שחלקים גדולים ממנה כבר נפלו לידי הרוסים. ואולם, העובדה כי באוקראינה מאותתים על הצלחות בימים האחרונים, לצד דיווחים על בלימת הכוחות הרוסיים והסטת כוחות וגנר ואחרים לעבר אדבייבקה דווקא רגע אחרי שנדמה היה שבאחמוט קרובה ליפול – עשויים ללמד על המצב המעודד מבחינתה של קייב.

 

 

באוקראינה לא ממהרים לשמוח על ההצלחה בעיר הלחימה המרכזית, ומביעים חשש לגורלה של אדבייבקה. כמו ערים רבות אחרות במחוז דונייצק, שם מתנהל עיקר הלחימה בחודשים האחרונים, גם היא חרבה כמעט לחלוטין. בימים האחרונים גובר החשש לכיתורה על ידי הרוסים, שמנסים להגביר את הלחץ עליה. המודיעין הבריטי התייחס לכך הבוקר, אמר שהרוסים מגבירים את מאמציהם ומנסים לרכז שם כוחות, אולם השיגו עד כה התקדמות קטנה בלבד, אך ספגו אבדות כבדות.

"הרוסים מטילים טרור"; הטנקים המערביים הגיעו

כמו בלילות רבים בתקופה האחרונה, גם אתמול שיגר צבא רוסיה מל"טים איראניים לעבר ערים ואזורים שונים באוקראינה, כולל הבירה קייב. כוחות ההגנה האווירית באוקראינה דיווחו כי 14 מתוך 15 מל"טי שהאד-136 ששוגרו הופלו בהצלחה, אולם לפחות באזור מסחרי אחד בקייב כן נגרם נזק כתוצאה מהמתקפה.

"הרציונל של הפעולות של הרוסים הוא להטיל טרור על התשתית האזרחית", אמר אנדריי ירמאק, ראש לשכתו של נשיא אוקראינה זלנסקי. "זה לא יעבוד, זו סחיטה גאופוליטית".

המל"טים התוקפים מאיראן ממשיכים להיות נשק חשוב ומרכזי של רוסיה – גם נגד אוכלוסייה אזרחית וגם בשדה הקרב. אתמול דווח בעיתון וול סטריט ג'ורנל על עסקה מפוקפקת בין טהראן ומוסקווה, ולפיו רוסיה סיפקה לאיראן, בתמורה לאלפי המל"טים שקיבלה, תוכנות סייבר התקפי מתקדמות. אותן תוכנות מסייעות לאיראן לעקוב ולרגל אחר מפגינים מקומיים ומתנגדי משטר, ומסייעות לרשויות האיראניות להשבית בקלות יחסית את רשתות האינטרנט הסלולרי בעתות של מתיחות וחוסר יציבות פנימיים.

מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין
מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן אברהים ראיסי (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא איראן אברהים ראיסי|צילום: רויטרס

בבלארוס התייחסו היום להצהרתו מיום שבת של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על הצבת נשק גרעיני טקטי בבלארוס, ואמרו כי מדובר בצעד שנועד להם להתגונן מפני "הלחץ חסר התקדים" של המערב. עם זאת, גורמים רשמיים באירופה ובארה"ב אמרו לעיתון פוליטיקו כי למרות הצהרותיו של פוטין, הם לא מאמינים שרוסיה באמת מתכוונת להעביר נשק גרעיני לבלארוס, ורק מדובר באיום כדי "להטריד" את אוקראינה".

במקביל, באוקראינה ממשיכים להיערך למתקפת נגד רחבה נגד רוסיה – במטרה לשחרר כמה שיותר מהשטחים שנכבשו על ידע ב-13 חודשים של לחימה. בצבא האוקראיני ממשיכים להכין את הכוחות, לגייס לוחמים ולאמן אותם, ולגבש את כל הנשק, התחמושת ואמצעי הלחימה שנשלחו בחודשים האחרונים ממדינות המערב.

 

 

 

 

הטנקים המתקדמים שקיבלה אוקראינה מגרמניה ובריטניה גם הגיעו אתמול. תחילה דווח כי 18 טנקי לאופרד גרמניים הגיעו, כמו גם נגמ"שים מתקדמים מסוג מרדר. בהמשך, גם דווח שגם 14 טנקי הצ'לנג'ר הבריטיים הגיעו לאוקראינה, וכעת נדמה שהיציאה להתקפה נראית עניין של זמן בלבד.