באוקראינה ובמערב נערכים לשלב הבא של המלחמה: ארה"ב צפויה להכריז בקרוב על חבילת סיוע נוספת לאוקראינה, שרבים מעריכים כי היא צפויה להיות אחת החבילות הגדולות והמשמעותיות ביותר שהועברו עד כה מאז תחילת המלחמה. הסיוע, בעלות מוערכת של יותר מ-2.5 מיליארד דולרים, יכלול נשקים ואמצעי לחימה חדשים ומתקדמים, שעשויים אף להוות "נשק שובר שוויון", לקראת החודשים הקרובים שצפויים לגרור הסלמה בלחימה.

בניו יורק טיימס מדווחים כי וושינגטון מרככת בתקופה האחרונה את עמדתה בנוגע לתקיפות אוקראיניות בחצי האי קרים. על אף כי באופן רשמי מחשיבים בארה"ב את חצי האי קרים כשטח השייך לאוקראינה, לאורך חודשים רבים נמנעו מתמיכה בתקיפות אוקראיניות באזור זה, הנתון בפועל לשליטה רוסית מאז שנת 2014. כעת, בארה"ב רואים את הדברים אחרת, ועשויים לעודד את קייב להרחיב את גלי התקיפות שם. אחד הנשקים שעל פי הדיווחים יועברו לאוקראינה בחבילת הסיוע הקרובה עשוי להרחיב את יכולת התקיפה שם.

חיילים בצבא אוקראינה במחוז לוגנסק (צילום: AP)
חיילים בצבא אוקראינה במחוז לוגנסק|צילום: AP

בתום חודשים ארוכים, בממשל ביידן מבינים כעת שיש לאפשר לאוקראינה את היכולת הצבאית לפגוע בחצי האי קרים, שם מחזיקה רוסיה בסיסי צבא רבים ועשרות אלפי חיילים, ומשם מוציאה אל הפועל תקיפות רבות על אדמת אוקראינה. בנוסף, לאורך חודשים ארוכים, ולפחות עד פיצוץ גשר קרץ' בתחילת חודש אוקטובר, היווה חצי האי קרים ציר עורף לוגיסטי חשוב עבור פעילות כוחות הצבא הרוסי בשטחים הכבושים בדרום אוקראינה.

למרות השינוי בעמדה האמריקנית, גורמים בממשל ביידן עדיין אומרים בשיחות סגורות כי הם מעריכים שלאוקראינה עשויות להיות מטרות צבאיות טובות ואיכותיות הרבה יותר מאשר פגיעה בחצי האי קרים. יחד עם זאת, גוברת ההערכה בוושינגטון שפגיעה לאורך זמן בקרים וערעור היציבות האזרחית שם תגרום גם לזעזועים פוליטיים במוסקווה, וכל פגיעה צבאית של אוקראינה בחצי האי קרים עשויה לסייע לה בכל משא ומתן מדיני עתידי.

בנוסף, בארה"ב אומרים כי לא ייתכן מצב שבו המלחמה באוקראינה תימשך לשנים נוספות, במסגרת שגרה שבה רוסיה ממשיכה להפציץ ערים ויעדים אזרחיים באוקראינה – ללא מענה ראוי על כך. בניגוד ליתר השטחים ברוסיה, שארה"ב מתנגדת רשמית לכל פגיעה אוקראינית בהם, חצי האי קרים נתפס כעת כיעד לגיטימי להפצצות אוקראיניות.

צבא אוקראינה בלחימה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בלחימה בדונייצק|צילום: AP
צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק|צילום: AP

על רקע הדברים האלה ובהתאם לכמה דיווחים שונים, ארה"ב עשויה להעביר לאוקראינה בחבילת הסיוע הקרובה גם פצצות מסוג GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), היעילות לטווח של כ-160 ק"מ. מדובר בנשק שעשוי להרחיב מאוד את הטווח של הארטילריה האוקראינית במלחמה, כשסוללות ה-HIMARS יעילות רק לטווח של כ-80 ק"מ. עם קבלת ה-GLSDB תוכל אוקראינה לכסות כ-30% משטח חצי האי קרים וכמעט 82% מכלל השטח הכבוש בידי רוסיה, בעוד כיום היא יעילה לפחות מ-2% משטח חצי האי קרים וכ-62% מכלל השטח הכבוש.

חבילת הסיוע החדשה: "נשק שעשוי להיות שובר שוויון"

סוכנות הידיעות AP מדווחת היום כי חבילת הסיוע החדשה לאוקראינה צפויה לכלול לפחות 100 נגמ"שים מסוג Stryker ועוד לפחות 50 נגמ"שים מסוג Bradley. מדובר באמצעי לחימה חדשים ומתקדמים שמעבירה ארה"ב לאוקראינה לראשונה.

המהלך להעברת נושאי הגייסות המתקדמים מגיע בשיאו של תהליך כולל במערב, המשקף העברת הילוך בסיוע ובחימוש לאוקראינה. בניגוד למרבית הנשק ואמצעי הלחימה שהועברו לאוקראינה ברוב חבילות הסיוע הקודמות, שרובו התאים למשימות הגנה – כעת מדובר באמצעים מרובים המאותתים על כוונה מובהקת: מתקפה ותמרון צבאי נרחבים, שעל פי ההערכות ייצאו לפועל כבר בחודשי האביב הקרובים.

נגמ
נגמ"ש Stryker אמריקני|צילום: AP
נגמ
נגמ"ש ברדלי אמריקני|צילום: AP

העברת הנגמ"שים מארה"ב לאוקראינה מגיעה לאחר שבשבוע שעבר הודיעה צרפת על העברת טנקי מערכה קלים, והשבוע הודיעה בריטניה גם על העברת 14 טנקי מערכה כבדים. גם גרמניה התחייבה להעביר נגמ"שים לאוקראינה, ואתמול הודיעה גם שרת ההגנה של קנדה על העברת 200 נגמ"שים. במקביל, ארה"ב מגבירה בימים האחרונים את האימונים ללוחמים האוקראינים בבסיס בגרמניה.

סוגיה דרמטית נוספת שנמצאת על פרק חימושה ההתקפי של אוקראינה היא העברת טנקים נוספים. אתמול דווח כי גרמניה לא מוכנה לאשר את העברתם של טנקי לאופרד גרמניים לאוקראינה – כל עוד בארה"ב לא יאשרו העברה של טנקי אברמס אמריקניים. החלטתה של גרמניה מטרפדת לעת עתה את הכוונות של ממשלות פולין, פינלנד ומדינות נוספות באירופה – שכבר הודיעו כי בכוונתן להעביר לקייב טנקים מתוצרת גרמניה.

צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק|צילום: AP
צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק|צילום: AP

בארה"ב בשלב זה לא מוכנים להיעתר לדרישות מברלין, ואמרים כי העברת טנקי אברמס אינה באה בחשבון כרגע. יחד עם זאת, גורמים בוושינגטון מבהירים כי ההחלטה שלא להעביר טנקים לאוקראינה אינה מגיעה בשל החשש מהסלמת העימות מול מוסקווה – אלא בשל האתגר החימושי והלוגיסטי שבהעברתם. בתוך כך, הבוקר דווח בפוליטיקו כי גם צרפת שוקלת להעביר טנקי מערכה כבדים לאוקראינה מדגם לה-קלרק, בין היתר בניסיון לשכנע את גרמניה לעשות זאת גם כן.