באוקראינה ממשיכים להיערך למתקפה המחודשת של הצבא הרוסי שצפויה להתרחש כבר במהלך השבועיים הקרובים, ככל הנראה בסמוך למועד ציון השנה לפלישה ב-24 בפברואר. לצד זאת, נמשכים כל העת הקרבות במזרח, וצבא אוקראינה עשוי לאבד את ערי המפתח בלחימה עוד לפני תחילת המכה החדשה הנרחבת.

באוקראינה פורסם היום (ראשון) דיווח כי שר ההגנה אולקסי רזניקוב עשוי לסיים את תפקידו בשבוע הבא, אולי כהכנה לקראת המתקפה הרוסית הנרחבת שעתידה לבוא. על פי הדיווח ב"פראוודה", מי שעשוי להחליף את רזניקוב הוא ראש המודיעין הצבאי, קירילו בודאנוב. מהדיווח עולה כי מדובר בחילוף תפקידים מקצועי, ורזניקוב עשוי להתמנות לתפקיד שר המשפטים. רזניקוב הגיב ואמר כי הוא לא מוכן באפשרות של סיום עבודתו, אך ברור לו כי "אף אחד לא נמצא בתפקידו לכל החיים"

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס הלילה ללחימה במחוז דונייצק ואמר כי מדובר בלחימה "קשה מאוד". לדבריו, הרוסים לא מפסיקים לשלוח כוחות חדשים לחזית. "הם זורקים עוד ועוד כוחות למערכת. הלחימה בחזיתות באחמוט, וולדאר ולימן קשה מאוד".

בימים האחרונים, ובייחוד מאז כיבוש העיר סולדאר מצפון-מזרח, ניכרת הסלמה של ממש בלחימה הרוסית בגזרה העיר באחמוט. הבוקר התייחס ללחימה גם מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין ותיאר קרבות עזים במיוחד בצפון העיר.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה|צילום: AP
צבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה במחוז דונייצק|צילום: רויטרס

הרוסים נעים באיטיות ומבקשים לכתר את העיר, ולפי שעה רק דרך אחת המובילה לעיר מכיוון מערב נותרה פנויה ולא בשליטת הרוסים, אולם ההערכה כי הם מצליחים לשלוט בעוצמת האש שפוגעת בדרך. המודיעין הבריטי התייחס הבוקר לנעשה בגזרת באחמוט בעדכונו היומי ודיווח כי במהלך השבוע האחרון הצליחו הרוסים לרשום התקדמות בגזרה.

 

 

"מוקדם יותר השבוע, אנשי קבוצת וגנר ככל הנראה השיגו שליטה על הדרך המקשרת בין באחמוט לעיר סברסק", נכתב בדיווח. "בעוד דרכים אחרות נותרו ברובן פתוחות, העיר באחמוט הולכת ומכותרת".

הלחימה בבאחמוט שבמזרח מחוז דונייצק מתנהלת בעצימות גבוהה במיוחד מאז תחילת חודש אוגוסט, לאחר שרוסיה הצליחה להשלים את כיבוש הערים לישנסק וסברודונייצק במחוז לוגנסק. רבים במערב מטילים ספק בחשיבות והתועלת האסטרטגית שטומנת בחובה העיר באחמוט, שהתפרסמה בכמות האבדות הכבדות שהיא גובה משני הצבאות.

בין היתר עלו הערכות כי צבא רוסיה, שפחות מוטרד מסוגיות של כוח אדם, מבקש לשחוק ולהתיש את הצבא האוקראיני באמצעות אובדן של חיילים רבים בעיר. על רקע זה, בימים האחרונים דיווחו בארה"ב כי מספר החיילים הרוסים שנהרגו ונפצעו במלחמה באוקראינה מאז הפלישה מתקרב כבר ל-200 אלף.

לאורך השבועות האחרונים נשמעו קריאות רבות במערב לאוקראינה לבחון מחדש את המצב בבאחמוט, ולשקול אפשרות של נסיגה מהעיר כדי לעצור את אובדן החיילים, הציוד והתחמושת – ולהיערך לקראת מתקפת הנגד המתוכננת של אוקראינה, במקביל לקבלת הנשק והאמל"ח החדש מהמערב. בסוף השבוע דחה זלנסקי את הקריאות לסגת מבאחמוט והבהיר: "אף אחד לא עוזב את באחמוט, זה המבצר שלנו. באמצעות נשק וטילים ארוכים מהמערב נוכל להגן עליה".

לפני ימים אחדים אמר שר ההגנה של אוקראינה, אולקסי רזניקוב, כי רוסיה נערכת בכוחות אדירים לקראת פלישה אפשרית סביב תאריך הפלישה ב-24.2, בעוד כשלושה שבועות. לדבריו, למרות שרוסיה הודיעה שגייסה כ-300 אלף חיילים חדשים, הוא מעריך שהמספר האמיתי הוא ככל הנראה סביב 500 אלף חיילים חדשים שמוכנים להילחם. בשבוע שעבר העריך ראש המודיעין הצבאי של אוקראינה, קירילו בודנוב, כי מספר החיילים הרוסים הנלחמים כיום באוקראינה מגיע ל-326 אלף.

למרות הסנקציות – סין וטורקיה תומכות במאמץ הלחימה הרוסי

העיתון וול סטריט ג'ורנל חשף במהלך סוף השבוע כי חברות עסקיות מסין וטורקיה מצפצפות על הסנקציות האמריקניות המוטלות על רוסיה – ומספקות לחברות רוסיות סיוע חשוב במאמץ הלחימה באוקראינה. אותן חברות מוכרות לחברות רוסיות הנתונות לסנקציות אמריקניות חומר, ציוד ומכשור המיועד לפיתוח כלי נשק ואמצעי לחימה – תעשייה שארה"ב מעוניינת לפגוע בה כדי להגביל את יכולת הלחימה הרוסית.

בין היתר נחשף כי חברות סיניות בבעלות ממשלתית מוכרות לחברות ברוסיה ציוד לניווט ימי, טכנולוגיית שיבוש וחלקי חילוף עבור מטוסי קרב. בנוסף, חברות סיניות מוכרות לרוסיה גם עשרות אלפי מוצרים בעלי ממד דואלי – המתאימים גם לשימוש אזרחי, אך נמכרים תחת כיסוי זה עבור שימוש צבאי.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה|צילום: AP
הלחימה בעיר באחמוט, אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בעיר באחמוט, אוקראינה|צילום: רויטרס

לפחות 13 חברות מטורקיה ייצאו לרוסיה בשנה האחרונה סחורות בעלות של קרוב ל-20 מיליון דולר, הכוללות חומרי גלם שעשויים לשמש את התעשיות הצבאיות ברוסיה. בין היתר נמכרו מוצרי פלסטיק, גומי וחלקי חילוף לרכבים. בנוסף, חברות טורקיות מכרו לרוסיה גם מכשור בעלות של כ-15 מיליון דולר, לרבות גנרטורים, רכיבים חשמליים וציוד וסף – תוך עקיפת סנקציות היצוא שהטילה ארה"ב על רוסיה.

במהלך השבוע האחרון ביקר בכיר במשרד האוצר האמריקני בטורקיה, יחד עם עומאן ואיחוד האמירויות, והזהיר את הממשלות שם מפני סיוע לרוסיה ועקיפת הסנקציות המוטלות עליה מצד ארה"ב. למרות הסנקציות הכבדות שהוטלו כבר בתחילת המלחמה, ניכר כי התעשיות הביטחוניות ברוסיה ממשיכות לעבוד בקצב גבוה, ולספק אמל"ח רב לכוחות הלוחמים בשטח.