זעזוע באוקראינה: שורת בכירים בצמרת הממשל ומושלי מחוזות הודיעו אתמול (שלישי) על התפטרותם. סגן ראש הסגל של הנשיא זלנסקי, סגן התובע הכללי, סגן שר ההגנה ועוד לפחות ארבעה מושלי מחוזות התפטרו מתפקידם – באירוע חריג שמתרחש לראשונה מתחילת המלחמה לפני 11 חודשים, ורבים מביעים את החשש כי הדבר עשוי לזעזע את קייב ולערער על ממשלתו של זלנסקי.

קירילו טימושנקו, סגן ראש הסגל של זלנסקי הגיש אתמול בבוקר את התפטרותו מהתפקיד – מהלך שגרר את התפטרות הבכירים הנוספים. באופן רשמי לא נמסרה סיבה אמיתית למהלך, אולם על פי דיווחים ופרסומים שונים – הצעד מגיע על רקע פרשת שחיתות שמאיימת לטלטל את ממשלתו של זלנסקי. על פי הדיווחים, צבא אוקראינה שילם מחירים מנופחים עבור מזון שהוזמן לחייליו בחזית, וגובר החשש כי מדובר במעשי שוחד בסכומים גבוהים במיוחד.

למרות שמדובר בצעדי התפטרות ולא פיטורים, ההערכה היא כי הנשיא וולודימיר זלנסקי מעורב באופן ישיר בהפסקת עבודתם של אותם בכירים. על רקע העובדה שאוקראינה זוכה לתמיכה בין-לאומית בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, וניכר כי התמיכה הזו רק צפויה ללכת ולגדול ככל שתימשך המלחמה – זלנסקי נחוש להראות למערב כי הוא מגלה אפס סובלנות לכל מעשי שוחד ופעילות כלכלית בלתי כשרה. הלילה אמר הנשיא האוקראיני כי מדובר "בצעדים הכרחיים".

זלנסקי עם בכירי לשכתו (צילום: לשכת נשיא אוקראינה זלנסקי)
זלנסקי עם בכירי לשכתו|צילום: לשכת נשיא אוקראינה זלנסקי

ההערכה כי הנשיא היה מעורב באופן ישיר ואקטיבי בפיטורי הבכירים. בהתאם לזה, ניכר כי בקייב קיים חשש גדול מאוד שאירוע כמו הפרשה הזו או מעשים כלכליים פליליים אחרים עלולים להביא לרתיעה במערב מהמשך התמיכה העצומה באוקראינה.

על פי כלי תקשורת מערביים, אין אינדיקציה כי אירוע השחיתות החמור בצבא אוקראינה עשוי היה עד כה להשפיע על היקף וגודל התמיכה המערבית בקייב. יחד עם זאת, ניכר כי זלנסקי רואה במהלך הזה כצעד בסיסי מבחינתו – על רקע העובדה כי הוא ממשיך לבקש תמיכה נרחבת עבור מאמץ הלחימה האוקראיני בצבא רוסיה. ניכר כי פיטורי הבכירים מהווים מבחינתו של זלנסקי "ניקוי אורוות" – שנועד להצדיק ולתמוך בהמשך דרישת הנשק והסיוע גם בעתיד.

"הנשיא הבין שכמה בכירים צריכים לקבל בעיטה"

באוקראינה מציינים הבוקר כי סיום תפקידו של טימושנקו כסגן ראש הסגל של זלנסקי אינו נובע רק ממעורבותו לכאורה בפרשת השחיתות של מחירי המזון בצבא. גורמים שונים מדווחים כי לאורך כהונתו בתפקיד נקשר שמו בכמה שערוריות שונות, כמו למשל שנהג למטרותיו הפרטיות ברכב שהוענק לאוקראינה במיוחד עבור סיוע במשימות חירום והצלה במסגרת המלחמה. "הנשיא הבין שכמה בכירים זקוקים לבעיטה בתחת", אומר וולודימיר פסנקו, אנליסט פוליטי באוקראינה לעיתון "קייב אינדיפנדנט".

צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק|צילום: AP

בכיר נוסף שהתפטר אתמול הוא סגן התובע הכללי אולקסי סימוננקו, שבחודש האחרון בילה בחופשה פרטית ממושכת בספרד, ובין השאר פרסם תמונות שלו נוהג ברכב יוקרה של איש עסקים עשיר מלבוב. בנאומו הלילי אתמול (בין שני לשלישי) הודיע זלנסקי כי פרסם חוק חדש שאוסר על עובדים במגזר הציבורי באוקראינה לטוס למטרות שאינן קשורות באופן ישיר לתפקידם. "מי שרוצה לטוס לנוח יעשה זאת שלא במסגרת עבודתו עבור המדינה", הבהיר, ורבים מעריכים שהמהלך יועד ישירות לסימוננקו – שהתפטר מיד לאחר מכן.

גם ויאצ'סלאב שאפובאלוב, סגן שר ההגנה באוקראינה, התפטר אתמול על רקע מעורבותו לכאורה בפרשת מחירי המזון המנופחים בצבא. בנוסף, התפטרו גם מושלי מחוזות חרסון, סומי, דנייפרופטרובסק וזפוריז'יה. מושל מחוז קייב, אולקסי קולבה, עזב את תפקידו ומונה למחליפו של טימושנקו כסגן ראש הסגל של זלנסקי.

צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק|צילום: AP

האירוע הזה נחשב ללא פחות מדרמטי עבור ממשלתו של זלנסקי, שעד כה נהנית מתמיכה פוליטית כמעט בלתי מעורערת בתוך אוקראינה עצמה. מאז תחילת המלחמה מיצב עצמו זלנסקי כמנהיג אהוב ופופלארי מאוד, וזוכה לשיעורי תמיכה גבוהים. כעת הוא נאלץ לראשונה להתמודד עם משבר שונה מהמשברים שעימם נאלץ להתמודד, שעשוי אפילו לאיים ישירות על מעמדו ישירות. מעבר לחששו להמשך הסיוע המערבי, לא מן הנמנע שהוא חושש גם מפגיעה בו ובתפקידו באופן אישי.