נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש אמש (רביעי) עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בבית הלבן. לפני היציאה לביקורו המדיני, אמר הנשיא הרצוג כי ארה"ב היא בעלת הברית הגדולה ביותר של ישראל וכי השותפות האסטרטגית, ארוכת השנים, לא ניתנת לערעור. בנוסף, במהלך ביקורו המדיני של הנשיא, יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי הזמינה אותו לנאום בפני בית הנבחרים והסנאט לכבוד יום העצמאות ה-75 לישראל.
סיקור N12 בנושא:
במהלך ביקורו בארה"ב: הרצוג יחשוף הוכחות לשימוש בכטב"מים איראניים באוקראינה
בהגיעו לבית הלבן, הנשיא ביידן בירך את הנשיא הרצוג ואת ההגעה להסכם הגז שלדבריו "יספק יציבות לאזור". הרצוג ציין בפתח דבריו את מותה של הצעירה האיראנית מהסא אמיני כדוגמה לאכזריות של המשטר האיראני שעכשיו גם מעורב בלחימה באוקראינה.
נשיא המדינה יצחק הרצוג: "תודה לך אדוני הנשיא, אני רוצה להודות לך על האירוח וההזמנה הנה. זהו ביטוי לחברות אמיתית. היה לנו כבוד גדול לארח אותך בבית הנשיא ובישראל בכלל לפני כמה חודשים - זה היה תענוג לעם בישראל. אתה חבר אמיתי של ישראל. ארצות הברית היא בעלת ברית היסטורית ואני גאה מאוד להגיע כראש מדינת ישראל להביע את החברות והקשר הבלתי מתפשר בין המדינות שלנו".
"היום מציינים 40 יום להריגתה של האזרחית האיראנית שנרצחה כשמחתה. כיום המשטר האיראני מרסק עשרות אלפי אזרחים איראנים, גברים, צעירים, נשים שמוחות וסך הכול מבקשות זכויות. זאת דוגמה לדרך שבה איראן פועלת. חיסול אזרחיה שלה, התקדמות בפרויקט הנשק הגרעיני וסיפוק נשק קטלני שהורג אזרחים חפים מפשע באוקראינה".
"אני רוצה להודות לממשל שלך על קידום ההסכם בין ישראל ללבנון על הגבול הימי. אנו מודים על המאמץ בהבשלת ההסכם. נדון בשיחתנו בשילובה של ישראל במזרח התיכון. אנו רואים עוד ועוד שילוב של ישראל במיזמים שונים כמו למשל המפגש שבו שנינו נתארח בעוד כמה שבועות בכנס האקלים בשארם א-שיח'. אני חושב ששינוי האקלים, משבר האקלים, יכול לשמש כמכנה משותף לכל כך הרבה מדינות ועמים וגם בין ישראל לארצות הברית".
"אדוני הנשיא. אתה יודע שיש בחירות בישראל בשבוע הבא, וגם לכם יש בחירות אמצע. זה אומנם ברור אבל הביקור הזה מדגיש זאת - החברות והקשר החזק עומד מעל לכל מחלוקת ולכל מפלגה. אני מקווה שנוכל להמשיך ולפעול לטובת מדינת ישראל, ארצות הברית והעולם כולו".
הנשיא הרצוג, שכבר נפגש עם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן, בכירים בממשל, ומנהיגי ארגונים, קהילות ומוסדות מובילים של הקהילה היהודית בארה"ב, הודיע לפני ביקורו בארה"ב כי הוא מתכוון לדון בהתפתחויות באזור, בהסכמי אברהם, בהסכם הגז עם לבנון, במשבר האקלים ובאיום האיראני.
הנשיא ביידן: "אדוני הנשיא, ברוך הבא. נהדר לארח אותך כאן בחדר הסגלגל, ואני רוצה להודות לך על שאירחת אותי בביקורי בישראל. אני מודה לך שוב על הכבוד שהענקת לי. אני מאוד גאה על עיטור הנשיא שהענקת לי, שנמצא כאן, על השולחן מאחורינו. אני מודה לך על הכבוד הזה".
"מחר ישראל ולבנון הולכות לחתום על הסכם להקמת גבול ימי קבוע בין שתי המדינות. אני חושב שזו פריצת דרך יוצאת דופן. היה צריך הרבה אומץ כדי להצליח להירתם לנושא. זה דרש אומץ אמיתי, ואני חושב שנדרשה לכך דיפלומטיה עיקשת ומתמשכת, ואני מברך אותך ואת הממשלה על כך", המשיך ביידן. "ההסכם הזה יאפשר פיתוח של שדות אנרגיה לשתי המדינות, יצירת אפיקים חדשים של הזדמנויות כלכליות עבור תושבי לבנון, ולהגביר את היציבות והביטחון של עם ישראל. כפי שאתה בוודאי יודע, אני פועל בנושא הזה מאז שהייתי סגן נשיא ארצות הברית, ואני מברך אותך".
"בנוסף, אנו הולכים לדון במחויבות האיתנה, שציינתי 5,000 פעמים בקריירה שלי; המחויבות של ארה"ב לישראל, המובססת על העקרונות שלנו, האידיאלים שלנו והערכים שלנו. אלה אותם ערכים. אמרתי לא פעם, אדוני הנשיא, אם ישראל לא הייתה קיימת היינו צריכים להמציא אותה", הוסיף ביידן.
"סיפרתי לך בעבר, אבי היה נוצרי אדוק שנהג לשבת לארוחת ערב על מנת לשוחח ועל הדרך גם לאכול, ואני זוכר שכשהייתי נער, אבא שלי דיבר על איך היינו צריכים לעשות הרבה יותר. למה לא הפצצנו את פסי הרכבת במלחמת העולם השנייה? מדובר בדאגה עמוקה ומשותפת. ולכן יש לנו ערכים ואינטרסים משותפים, ואני מקווה שנספיק לדון בהם היום, ואני חושב שהאינטרסים שלנו חופפים ברחבי העולם ובאזור. תודה שאתה כאן".
לדבריו של הנשיא הרצוג, הפגישה עם ביידן הייתה "טובה ולבבית". השניים העמיקו בנושא האיראני ונראה שהיחס כלפיה מצד ביידן והרצוג שלילי מאוד. הנשיא הרצוג קיבל את הרושם שהמשא ומתן בנושא הסכם הגרעין לא רלוונטי ושיש תחושת אכזבה בממשל מההתנהלות האיראנית. בנוסף, הרצוג אמר בפגישה שמבחינת ישראל הביקור של הנשיא ביידן בסעודיה היה חשוב, אך לא התייחסו בפגישה לסוגיית הנפט וסעודיה.
מאוחר יותר, הרצוג התייחס בריאיון לרשת CNN על התבטאויותיו האנטישמיות של קניה ווסט: "הנשיא ביידן היה ברור כשמש - יש להיאבק באנטישמיות בכל הכלים האפשריים. שמחתי מאוד לראות את התגובות הנחרצות נגד ההתבטאויות של קניה ווסט, זו אכן בעיה עולמית. אנו רואים זאת בהרבה מקומות. אנחנו מניחים ישירות שבכל מקום בו יש לך משבר אנרגיה או עוד משבר כלכלי, הראשונים שמואשמים לצערי לאורך ההיסטוריה הם היהודים. הלקחים ברורים".
על הסיוע לאוקראינה אמר: "הצענו לממשלת אוקראינה עזרה במערכות זיהוי מוקדם מפני טילים וכטב"מים על אוכלוסיות אזרחיות. ישנם דברים שמבחינה אסטרטגית וטכנית אנחנו לא יכולים לספק. כמובן שעלינו לקחת בחשבון את המרכיבים האסטרטגיים הנוגעים לתפקודה של ישראל הן מול האזור שלנו והן מול שאר העולם. אנו רוצים למצוא פתרונות על מנת לסיים את הסכסוך הזה, ובהחלט אנו תומכים בשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה".
"העובדה שאיראן, בנוסף לכך שהיא הורגת את אזרחיה ופועלת ללא הפסקה להתחמשות גרעינית ובכך מסכנת את העולם כולו ואת האזור – עכשיו הורגת אזרחים חפים מפשע באוקראינה, ממחיש בבירור את טיבה של איראן, וזו הייתה הנקודה העיקרית בפגישתי עם הנשיא ביידן", הוסיף הרצוג. "ישנם אלפי אזרחים איראנים שעוברים התעללות, עינויים, מעצרים והרג בידי משטר רשע ואכזר, כאשר הם מפגינים למען זכויות אזרחיות וחירויות, וכנגד זכותם האנושית לחופש ולעצמאות. המשטר האיראני מדכא אותם. אתה רוצה ראיה נוספת? הם סיפקו מאות כטב"מים על מנת להרוג אזרחים חפים מפשע באוקראינה – איזו הוכחה נוספת העולם בעצם צריך על מנת להבין כי איראן הינה מדינה מסוכנת ביותר, לסדר העולמי וליציבותו?".
אתמול אמר בלינקן להרצוג כי הם מוטרדים גם מהאלימות בצד היהודי. הנשיא הרצוג הגיב על דבריו של בלינקן ואמר כי מערכת אכיפת החוק הישראלית פועלת למיגור האלימות. הנשיא הרצוג הביע דאגה עמוקה מהפיצול והפילוג בפוליטיקה הישראלית. לדבריו, אין דמוקרטיות שמתנהלות בצורה כזאת והמצב מסכן את עתיד ילדינו.
עוד אמר הנשיא כי ישראל צריכה ממשלה שלא תחזור לבחירות בכל שנה, ולאחר הבחירות הוא יקיים התייעצות יסודית. האמריקנים לא דיברו ישירות על בן גביר, הדרגים הנמוכים יותר שאלו על הסיטואציה הפוליטית בלי להיכנס לשמות.
הרצוג במהלך שיחותיו טען גם כי האיום האיראני מערער את היציבות בכל העולם ומחייב עמידה נחושה נגדו, ואף הציג בפני גורמים במדינה תמונות של כטב"מי נפץ שבהם השתמשו במהלך הלחימה בין רוסיה לאוקראינה – כפי שהוצגו עם ייצורם באיראן.
"איראן מוכיחה שלא ניתן לסמוך עליה ושבכל אזור שבו יש הרג, סבל ושנאה – שם היא נמצאת", אמר הרצוג אתמול. "יש לדבר איתה בשפה אחת – נחושה, מאוחדת וחסרת פשרות. כפי שאנחנו לומדים שוב ושוב, על כל היסוס בעניינה – משלמים מחיר".
בנוסף, על רקע הבחירות בארץ שיתקיימו בשבוע הבא ובחירות האמצע בארה"ב שיתקיימו בעוד כשבועיים, הנשיא הרצוג יתייחס במסריו גם לסוגיית היחסים בין המדינות - יחסים חזקים מאוד שלא תלויים בתוצאות הבחירות לכאן או לכאן.